måndag 27 september 2010

Per Nygårds: " Jag tycker att vi ska ha 5-6 000 peroner på våra matcher egentligen"


Match för SSK i kväll, mot Linköping.
Efter fyra matcher med endast en vinst på övertid och bara två pinnar i tabellen är läget lite tajt. Och det önskas nya spelare in av fansen.
Jag kollade SSK:s sportchef Per Nygårds och bad honom dra sina tankar om säsongsstarten:

–Det är ingen dröminledning när det gäller poängen, det förstår ju vem som helst, men som jag ser det så är det smågrejer som har gjort det. Det är dels att vi i vissa matcher har släppt in en del lite för lätta mål. Vi har släppt in tre tekningsmål till exempel, och då har vi ändå den bästa tekningsstatistiken. Och släpper ändå in mål på tekningar, säger Nygårds och fortsätter:

– Sedan har det brustit i effektivitet. Det finns det statistik på. Vi har haft chanser och det har varit jämna matcher men vi har ändå bara lyckats ta två poäng. Vi har inte förmått att göra mål på ett antal två mot en chanser och ett antal andra lägen. Att vi inte får mål i viktiga lägen är jobbigt, såna mål som hade gett energi men där har vi brustit. Fast jag känner inte att vi har varit utspelade. Det har varit jämna matcher men vi har inte lyckats tajma så att vi har haft flera kedjor som har varit bra samtidigt.

Ni har, liksom några andra lag, haft ovanligt många skador redan?
– Ja det är klart att en spelare som Seikola, det är en skicklig spelare som nu har varit borta i nästan två matcher – han klev ju av efter första mot AIK, det märks, han har en annan dimension i spelet.

Hur är det med honom föresten, hur länge blir han borta?
– Jag tror det blir den här veckan ut. Sedan Kalteva, han har samma problem som Seikola (ljumskarna) men han hoppas vi är tillbaka till torsdag, lördag.

Hur går det för Petri Pakaslahti?
– Han kör sin rehab som vanligt och ska gå på is lite mer nästa vecka, då ska han köra lite mer på riktigt så får man se hur kroppen svarar på det.

Hur nära är det med spel för honom?
–Det är svårt att säga men vi hoppas så klart att han ska bli bra så fort som möjligt, sedan återstår det att se hur kroppen står upp, med läkningen och så när man börjar ladda på. Det gäller att inte köra för tidigt heller. Det är en sån där skada när man måste vara hundraprocentig (för att kunna börja köra igen), säger Per Nygårds.

När det gäller värvningen av en spetsforward är läget status quo för dagen. NHL-lagen har börjat släppa spelare men för SSK gäller det att hitta den lite svåra kombinationen skitbra men superbillig. Inte så lätt.

– Det är en del agenter som har hört av sig men hittills har det inte varit så många som jag tror skulle vara bra för oss. Det var en där som var intressant men det gick inte att få ihop det ekonomiskt. Men än är det många (NHL-lag) som har gott om forwards kvar. Det ska väl gallras ännu mer där.

 Vågar du sia eller spå om och i så fall när ni kan få in en värvning?
–Nej. Vi får se, det beror lite på ekonomin också. Det har ju inte varit fullt i hallen direkt och då är det kärvare med ekonomin. Sedan försöker vi såklart ändå göra allt vi kan för att så ett slagkraftigt lag utifrån de resurser vi har, säger Nygårds.

Vi snackar om just publiksiffror och vad man kan göra åt det. SSK hade 4 414 åskådare i första matchen, det kom 4 029 till den andra men till den tredje i lördags var siffran nere på 3 831. Och det är ett problem

–Färjestad, HV71 och Linköping har inte 3 500 personer på sina matcher. Och det är jävligt svårt att köpa spelare som Patrik Elias när du inte har de pengarna som de klubbarna har. Då får du handla utifrån den kassan du har och har du inte de pengarna som man hoppas att man skulle ha haft då kan man inte handla de dyraste spelarna heller. Det är som när du är arbetslös – då kan du inte köpa en Mercedes. Men om vi hade haft runt 6 000 på varje match då kanske vi hade haft de pengarna. Det är bara räkna ut själv hur ekonomin hade varit om vi hade haft en 2-3000 åskådare till per match, med de biljettintäkter och den kringförsäljning som det skulle ge, säger Nygårds och fortsätter.

–Jag tycker ju att vi ska ha 5-6 000 personer på våra matcher egentligen. Bara för att HV71 torskar ett par matcher så är det inte 3 000 färre i nästa match. Men varför vi har svårt att locka folk är något vi måste fundera på. För förutom tvintäkterna så är det publikintäkterna som är störst. Men det är ett komplext problem. Spelar vi i kvalserien varje år och ska börja rekrytera spelare så sent som 14 april så är det inte bra.

–Nu säger man att folk inte kommer för att vi inte vinner men vi måste hitta en ekvation där vi får folk till matcherna, vinner matcher, tar oss uppåt i tabellen så att det kommer mer folk så att vi vinner fler matcher och så vidare. Vi måste hitta ett sätt att generera publik så att vi åtminstone kommer upp i Skellefteås nivå. Där är det ett helt annat läge (de har hittills i år haft 5 835 respektive 4 475 på sina matcher och hade förra året ett snitt på 4 892, medan SSK hade ett snitt på 3 644 personer), säger Nygårds.

Han nämner lite tankar om att göra om i hallen också, att ”ändra totalupplevelsen så att den blir mer attraktiv” men det är såklart att det också kostar pengar. Eller som Nygårds säger ” i det läge vi är så måste man prioritera var man ska lägga pengarna” och därför ligger fokus just nu på laget.

Men allt är inte dystert. Per Nygårds är såklart optimist och avslutar således:

–Det är klart att vi ska uppåt, vi har som drivkraft att ta SSK uppåt i tabellen. Det är en ny match idag och det gäller att vi studsar upp. Det tror jag att vi kommer att göra, vi ska börja i dag, jag tycker att vi har bra chans att vinna den här matchen.


copyright:www.hockeymedmariehallman.se

10 kommentarer:

Anonym sa...

Nygårds skämmer ut sig själv. SSK supportrarna kan vara dom mest trogna trots 25 år av ständig motgång! Snacka om oförskämt uttalande. Sen pratar han om att göra om arenan för en häftigare hockey (bio?) upplevelse likt NHL. Han har nollkoll på vad publiken i Södertälje vill ha. Vi vill ha segrar och spelare som står upp för klubben, inte popcorn och häftiga lasershower!

Marie Hallman sa...

Anonym: Men han klagar ju inte på de som är där. Absolut inte. Däremot har han en önskan och en vision om att det ska komma många fler, det är ju inte så konstigt tycker jag. Vem vill inte ha större publik??
Och mer publik innebär mer pengar vilket gör det lättare att värva bättre spelare. Det är ju fakta. Sedan kanske han är optimist i överkant men det måste ju vara bättre med någon som tycker att ens lag och klubb är värda många fans på läktaren än tvärtom. Det vore ju tjänstefel av honom att inte tro på sitt lag och sin klubb. Jag tror med andra ord att du missförstår honom lite.

Anonym sa...

Samma gamla SSK-visa, innan säsongen är man världsmästare enligt supportrarna. Klasens frånvaro skulle inte vara något problem eftersom man hade en sådan enorm bredd, frontalangrepp på alla journalister som tippade SSK i kvalserien, etc etc etc.

Sedan börjar serien, verkligheten kommer ikapp supportrarna som dock hellre vill lura sig själva att deras lag är ett slutspelslag. Dags att utse en syndabock, som alltid blir mannen i båset.

SAMTLIGA tränare som startat en elitseriesäsong som huvudtränare i SSK under 2000-talet har till slut sparkats under säsong. Bara en tidsfråga innan Popovic ryker...

Robban SSK sa...

Eeehh...? Anonym nr 2.
Håller med om att jag själv hade starka förhoppningar i år. Större än på länge. Nu vet jag inte ens om jag orkar låtsas hoppas. Hur i h-e ska det här kunna vända? Ingen aning. Ligger Poppe risigt till? Inte än, men inget är säkert..

DÄREMOT så var han tränare från dag 1 till slutet trots KS och kvar än idag och därmed spricker din fakta gällande SAMTLIGA tränare.

Marie Hallman sa...

anonym 2 och robban ssk: jag skulle precis skriva det som robban nu skrev. PoP var kvar hela förra sässen så det är lite faktafel där. men oavsett vilket så förstår jag att det är tungt för alla SSK:are nu. Det var hönsgård på isen idag och så dåliga är SSK inte, egentligen.

Håller med dig och robban om att många hade FÖR höga förväntningar, men det finns mer kvalitet i laget än man visat hittills. Men det måste till någon typ av trendbrott nu för att det inte ska bli en lång seg vinter detta.

Svempa sa...

Det mest patetiska är ju den enorma övertro och hybris som många ssk:are hade. Inte minst Kent Fredriksson på svenskafans som tippade SSK till slutspel. Hur vore det om vissa kunde ta av sig skygglapparna och se verkligheten i stället. ssk lär tämligen snart vara rejält avhängt om man inte sparkar den medelmåttige tränaren och värvar in en duglig målvakt och ett par säkra backar. Seikola är ju precis lika överreklamerad som när han var i Frölunda. Då hette det att han var elitseriens bästa backvärvning men gjorde ju inte ett skit. Nu var han haussad igen men har inte gjort ett skit när han spelat och är skadad dessutom.
ssks problem är att de går får mycket på hörsägner från agenter och hänger för mycket på eliteprospects, utan att själva kolla upp hur bra spelaren i fråga är.

Anonym sa...

Jag skrev inte att SSK sparkat huvudtränaren samtliga säsonger, jag skrev att samtliga huvudtränare har blivit sparkade under säsong.

Hans Särkijärvi - sparkad under säsong.
Timo Lahtinen - sparkad under säsong.
Ulf Taavola - sparkad under säsong.
Leif Strömberg - sparkad under säsong.
Peter Popovic - tidsfråga innan han blir sparkad under säsong.

Anonym sa...

Förstår inte hur SSK säsong efter säsong inte lyckas etablera sig i elitserien som tex Skellefteå ? Det ser exakt lika dåligt ut varje säsong. Ändå går jag på varje match, måste vara nåt fel på mig. Ingen skulle väl gå på bio o kolla på samma dåliga film om o om igen??Därför kommer ingen till matcherna Nygårds. Ingen vill se förlust efter förlust, KS efter KS...

Marie Hallman sa...

Svempa jag tippade själv SSK på slutspelsplats, som åtta och tycker fortfarande att det finns spelare i det härlaget som utifrån tidigare meriter borde kunna fixa en åttondeplats även om det blir med nöd och näppe. Tyvärr har hela laget gått i baklås just nu känns det som.

Anonym två: ja det är märkligt att både LHC och Skellefteå har lyckats etablera sig. De var då inga storklubbar när de kom upp, LHC fick verkligen kämpa i början med både risig ekonomi och sportsliga problem men man redde upp det. Kanske läge för studieresa för ledningen dit? Samma med Skellefteå. Jag tycker dock att Nygårds har en poäng och det är att hans vision är att det borde gå att ha 5-6 000 personer på matcherna och OM man fick det så skulle man få bättre ekonomi och därmed ha lättare att köpa in de dyra spelare som många fans vill se.
Man kan ju inte ha visionen att "bättre än så här blir det inte", för då har man ingen vision, då har man gett upp.
Han tycker att SSK som klubb och Södertälje som stad är värd bättre och det kan ju inte vara fel?? Sedan förstår jag också att man som supporter tappar sugen när det går emot år efter år men frågan är ju då hur man bryter de jobbiga, negativa spiralen. För den måste brytas om det ska bli bättre.

Erik sa...

Går du på en restaurang som ständigt, år ut och år in, serverar dålig mat så är det endast naturligt att man slutar att gå dit och äta.
Trots all kärlek man hyser till sitt stamställe. Det gör för ont att hela tiden bli sviken.