fredag 10 september 2010

Gozzi om Josh MacNevin och Nylander

AIK: s kanadensare Josh MacNevin kan komma att flygas in till premiärmatchen på onsdag.

Men sedan stannar han i Finland till den 1 oktober då han anländer till AIK för spel resten av säsongen.

– Tanken är att han ska träna och spela matcher med HPK till 1 oktober så att han kommer hit i fullfjädrad form, med matchtempo i kroppen och kan gå rakt in i laget, säger AIK: s sportchef Anders Gozzi.

Uppgifter i annan media har gett intrycket att AIK: s artistspelare Josh MacNevin ska flyga fram och tillbaka mellan Finland och Sverige till dess att han kan stanna för resten av säsongen.

Men så är det inte.

Kanadensaren kommer att börja säsongen i SM-liiga men kan även komma att göra en ett match långt gästspel innan dess och det blir i så fall i premiärmatchen mot Linköping på onsdag kommande vecka.

– Eftersom premiärmatchen flyttades från fredag till onsdag så kan han vara med och spela med oss i premiären på onsdagen. Men det är inte säkert att han gör det. Han ska spela match med HPK på torsdagen också så vi får se om det går att förena det med vår match, säger Gozzi.

Men det är inte bara matchschemat som måste stämma.

AIK har fortfarande inte fått klart med alla papper än som behövs för att låta backen göra ett gästspel innan han kommer för att stanna.

– Ja, vi får se hur det blir. Vi måste göra klart allt med Migrationsverket först, det är transferkort och grejer som måste bli klara om han ska kunna spela den här premiärmatchen. Det är mycket som måste stämma om man ska kunna lira i två ligor under samma period.

Men det är alltså bara den matchen som det gäller, sedan kommer han hit den 1 oktober.

Orsaken till att AIK har sin nye back på artistskatt finns i MacNevins förra kontrakt med Växjö, där han också spelade på artistskatt.

– Tar vi in honom permanent före 1 oktober så åker vi skatt för hela förra säsongen då han var i Växjö. Då hör Skatteverket av sig och vill ha de pengarna av oss. Men kommer han den 1 oktober, då är det okej, då behöver vi inte ta deras skatt.

Ett enstaka inhopp under premiärmatchen är däremot okej, bara amerikanen lämnar Sverige före midnatt.

Och skulle planet han i så fall kommer att åka med att bli försenat så är det ändå okej.

– Har man kvitto på köpt biljett så är det den som gäller. Det är ingen som står och klockar heller, lyfter planet fem över midnatt så är det också okej, bara man kan visa kvitto på att man verkligen hade biljett och flög iväg.

När vet ni om de papper som krävs blir klara i tid?

– Vi får besked på måndag eller tisdag om det. Men vi måste få pappren klara till onsdag, annars går det inte.

Artistskatten gäller under ett halvårs tid och det innebär att AIK antingen måste säga tack och hej till MacNevin den 1 april eller ta den högre kostnad som blir om han i så fall stannar kvar i några veckor till.

– Om han är kvar i april så upptaxeras vi och får betala 15 procents skatt på det halvår som han har varit här hos oss. Men det blir ju bara så om vi är i ett kval eller i ett slutspel, så om vi ska ta den kostnaden eller inte, det får vi ta ställning till då, säger Gozzi.

Bloggen har fått lite frågor om det finns någon sanning i ryktena om att AIK jobbar på att få hem NHL-forwarden Michael Nylander som sitter fast i Washingtons frysskåp. Så här säger Gozzi om den kontakt som de har haft med Nyllet:

– Vi har en dialog och det har vi haft hela sommaren.

Kan han spela här i elitserien då?

– Ja, OM Washington lånar ut honom

Kan Washington lösa honom från kontraktet?

– Nej datumet för att köpa ut honom har passerat så det enda de kan göra är att låna ut honom. Men läget nu är att det är upp till Washington hur de vill göra.

Vad har han sagt själv till dig om att spela i elitserien?

– Att han inte vet någonting, han vet inte vad han ska göra, vad han vill göra eller vad Washington kan tänkas vilja. Det är klart att han gärna ta en säsong till i NHL men han är öppen för allt som det verkar.

(Delar av den här intervjun är publicerad hos DN.se som har fått den av mig men den är alltså copyrightskyddad av både DN.se och Marie Hallman)

2 kommentarer:

Eric sa...

Bra att du frågade :D:D:D:

Fortfarande öppet alltså och WSH bestämmer. Undra när han kan komma isf? Vilken tid vart han utlånad förra året?

Marie Hallman sa...

Eric: :) förra året var det väl efter nyår, i slutet av sässen. Men till att börja med måste han sättas upp och passera waivers utan att någon annan tar honom.