tisdag 28 september 2010

Jocke Eriksson "Det är klart att vi måste börja vinna nu"


 Snart derby men jag sticker emellan med en intervju med Jocke Eriksson. Blev ingen efter matchen igår så här har ni den nu.


(Jocke Eriksson, lagkapten i SSK. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Tung torsk för SSK i går mot Linköping. Den fjärde förlusten på fem matcher.
Att SSK som gjort nio mål totalt nu dessutom blev nollade av LHC gjorde inte saken bättre.
Men det frågan är kanske inte så mycket vad som har hänt utan vad man kan göra för att vända skutan.
Det är trots allt 51 omgångar kvar.

Jag tog ett snack med lagkaptenen som svarar så här på frågan vad SSK ska göra för att det ska gå bättre framöver.
 – Det är svårt att ge ett svar på det utan att bli klyschig men det viktigaste just nu är att hitta in på vinnarspåret innan det börjar bli spöken i hjärnan hos alla killarna. Just nu får det se ut hur som helst nästan, bara vi vinner. Men det är klart att gör vi en bra prestation så ökar chanserna för att vinna. Och jag tycker ändå att matchen igår var ett (spelmässigt) steg framåt.

På vilket sätt?
– Nu blev det en väldigt defensiv matchbild med få målchanser totalt men jag tycker att vi var minst lika bra som Linköping, vi hade minst lika många målchanser som dem, men de var starkare framför båda målen, de gör två mål i pp, vi gjorde ingen, så där avgjordes matchen.

Ni gjorde fem mål mot AIK men sedan har det bara varit ett mål, två mål, ett mål och så noll igår (i de andra matcherna).
– Jo men tittar du på de flesta matcher som har spelats så har det varit ganska få mål i allihop och det blir lätt så i början av en serie för då är alla så extremt fokuserade på att få en bra start poängmässig, att ingen vill släppa till någonting och därför blir det lite mål i matcherna, AIK undantaget då. Så det är inte bara vi som har gjort få mål även om nio mål på fem matcher är i minsta laget, säger Jocke Eriksson och fortsätter:

– Det är klart att nio mål inte är bra men det är inte dåligt heller om man jämför med de andra lagen. Så det är klart att vi måste och ska bli vassare framåt och gör vi ett eller annat mer mål i pp också så hjälper vi oss själva framåt. Sedan behöver vi förbättra spelet framför eget mål. Det är ändå där som det avgörs, av hur stark man är framför egen och de andras mål, det var där matchen i går (mot LHC) avgjordes, slår SSK-kaptenen fast.

Den tunga starten har fått många SSK-fans att misströsta, en del snackar redan nu om en enda lång plågsam väntan på kvalserien. Vad vill du säga till dem?
– Alltså med tanke på historien så förstår jag att det snabbt blir misströstan men vi i laget tror på oss själva och det vi gör och det gör vi för så länge det finns något att förbättra och så länge vi känner att det finns saker som vi kan göra så tänker inte vi gräva ner oss utan då ser vi det som är positivt och jobba med det. Sedan är det klart att även jag vet att vi måste börja vinna nu och gärna särskilt mot Brynäs (på torsdag) då det är ett av de lag som vi bör ha bakom oss om vi ska gå till slutspel. Det börjar bli dags att knipa den första trepoängaren nu och ju snabbare, desto bättre. Så vi jobbar mot det.

Ge några konkreta exempel på vad ni kan göra bättre?
– I går tycker jag att vi hade ändrat vårt uppspel till det bättre. Vi hade pratat innan om att ett nytt lite mer rakare uppspel. Och jag tycker vi lyckades med det, vi var mycket mer effektiva i uppspelen, gav inte bort lika många lägen och kom oftare ner i motståndarnas zon, det är positiva grejer som vi tar med oss.

– Sedan det som vi också ska ta med oss är återigen att matcherna avgörs i boxplay och pp, framför målen eller på spelvändningar. Om man bjuder på för mycket så får man kontringar emot sig. Lagen är så taktiskt skickliga och så bra på att försvara sig och väldigt jämna så i början av serien avgörs alla matcher så.

Från sidan ser det ofta ut som att ni har lite dåligt självförtroende som lag, att det blir mer enstaka attacker än att man jobbar offensivt gemensamt som ett lag och anfaller med hela laget?
– Jo det har väl varit så bitvis, i takt med att vi har fått resultaten emot oss och motgångarna har kommit. Då har vi försökte köra för mycket enmansshower men i går var det bättre. Det var mer genomtänkt i uppspelsfasen och i spelet där vi ägde pucken så trots att vi får åka hem med fyra mål i arslet så var matchen ett steg framåt. Jag hoppas vi kan hålla det så att det syns även på läktaren att vi har fått tydligare linjer i spelet.

Du pratade själv om vikten av att inte få hjärnspöken. Ibland känns det som att ni har dåligt självförtroende redan?
– Jo men alla har väl dåligt självförtroende när man har förlorat en fyra, fem matcher i rad, oavsett när det sker under säsongen. Sedan är det klart att vinner man först och hinner samla på sig lite poäng så har man ett större självförtroende kapital att ta ifrån. Men inget lag går obemärkt från att ha förlorat fyra, fem matcher. Sedan var det extra olyckligt att för oss att vi får ett sånt läge redan i början av serien. Hade vi fått en bra start och hade vi haft en buffert att ta av då hade det varit ett lättare läge nu. Men nu är det som det är. Det gäller att komma tillbaka till vinnarspåret. Sedan är det lätt att säga, hur man gör för att ta sig dit är en svårare process, säger Jocke Eriksson innan han tillägger att.

– I samtliga matcher har vi tagit ut målvakten, vi har haft en chans att jämna ut det och ta poäng och så långt har vi inte varit ifrån att göra det heller. Det är viktigt att inte börja misströsta och tro att man inte räcker till. Man måste tro på sig själv och det man gör, men vi får jobba på med de saker som vi gör mindre bra nu så att de blir bättre så kommer resultaten sedan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Som sagt.. 2 mål som Svenska domarkåren bjöd på. SSK klart bättre än LHC innan detta!
Finns mycket sparkapital i detta laget..