fredag 17 september 2010

Tjärnqvist " Att studsa tillbaka som vi gör - det är ett styrkebesked"


(Två mål av Tjärnqvist mot HV71. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Blev en minst sagt het match på Hovet igår, torsdag.

Känns som det redan skrivits spaltkilometer om Linkans och Danne Larssons comeback och matchstraffet på Josef Boumedienne.

Så jag ringde Mathias Tjärnqvist istället.


Tjärna gjorde ju två mål – lika många som han noterades för totalt i grundserien förra året.

Och trivdes fenomenalt i premiären:

– Ja det var en väldigt rolig match! Vi är båda två anfallsglada lag som vill framåt, det brukar bli bra matcher då. Sedan var hela inramningen fantastisk. Det var som att ta vid där vi slutade nästan. Det var riktigt bra stämning och bra fart i matchen, säger Djurgårdsforwarden.


(Mario Kempe tar fart. Foto: Andreas Grandin)


Och två mål från dig – det är lika många som du gjorde totalt i grundserien förra säsongen?

– He, he ja du ser, det går snabbt ibland! He, he. Nämen jag har väl fått en hel del bra träning under både sommaren och på försäsongen så det känns bra.

Och inga skador alls på försäsongen?

– Det är riktigt. Att man får vara frisk spelar ju också in.

Vad har du annars för tankar inför säsongen, för din egen del?

– Att jag måste ha en högre lägsta nivå än förra året. Jag tyckte att det blev rätt bra i slutet av förra säsongen, det kändes helt okej i slutspelet. Jag måste bara komma upp och hålla den nivån nu med, från början. Kan man bara hålla en hög lägsta nivå så blir det bra. Om man jämför med matcherna innan jag skadade mig på försäsongen – förra året – så kom jag aldrig upp i den kapacitet jag vill ha då heller. Det kom aldrig, jag kom in sent i allt bara på något vis, det blir så ibland, då bara vill det sig inte men i år känns det bra.

Du var väldigt het i slutspelet, om du jämför din form med spelet då, hur ligger du till då?

– Bra. Nu har man fått in ett par mål, har fått mer flyt framåt. I slutspelet skapade jag mycket men fick inte dit pucken (mer än en gång). Nu har det redan rullat in två mål. Det har visserligen bara gått en match men det känns ändå skönt att det är på rätt väg.


(Tjärnqvist hittade rätt direkt. Foto Andreas Grandin)

Det känns som att du hittade mer rätt i din roll under slutspelet?

– Ja jag spelade lite mer då som jag ska spela nu, jag ska vara mer framför mål, hålla i pucken lite mer och våga göra grejer, säger Mathias Tjärnqvist.

Kollar man på det som har skrivits och sagts om hans jobb i gårdagens premiärmatch mot HV så gjorde han just det. Plus ett grymt jobb med att döda utvisningar.


– Jo det funkade bra, men hela laginsatsen var väldigt bra i går (mot HV) måste jag säga. Vi hade bra fart på skridskorna, det måste man ha om det ska vara bra.

Speltiden landade på 18.25 – det är ju nästan backtider?

– Ja, ha, ha men när det flyter på som det gjorde så är det inget jobbigt att spela på.

Och nio skott från dig? (EDIT: Visade sig vara näst flest skott. Bara Mikko Lehtonen, Skellefteå sköt fler, 10 stycken. Närmaste efter Tjärnqvist var Joakim Lindström med åtta skot)

– Jo men det blir så när man skapar mycket som i går. Och så var det skönt att de trillade dit också, det är aldrig fel, säger Tjärnqvist med ett skratt.

Men det var ju inte bara mål, det var hett både här och där, värst kanske i den sekvens där Josef Boumedienne åkte på ett matchpenalty (= automatisk avstängning nästa match) för en checking to the head på Fredrik Linkan Bremberg.

– Jag vet inte upptakten till det där, sedan blev det lite olycklig när Josefs klubba kom lite fel där. Men det var bra stämning annars i matchen. Jag gillar när det är lite sådär som det var, det ska vara lite tuppfäktning, alla vill vinna och då blir det lätt så.


(Patrick Cehlin vs Simon Önnerud. Foto Andreas Grandin)


Det kunde ha runnit väg under femminutaren men ni vände och vann?

Ja, det tyckte jag var starkt av laget – att komma tillbaka i det läget, när vi hade släppt in deras 2-1 mål och allt. Att då ändå studsa tillbaka som vi gör, det är ett styrkebesked. Det visar att vi har bra moral i laget. Vi vet att vi kan vinna mot alla lag, som vi ska göra.

Hur kändes HV71 att möta tycker du?

– Det är HV! Och de är ruskigt bra. De har spelskickliga lirare i alla femmor så man måste vara på hugget hela tiden och med Linkan i laget så är de ännu lite bättre, därför var det extra starkt av oss att vända och vinna.

Finns det någon prestige i att sätta ner foten och visa att ”vi kan ta er”?

– Jo, men samtidigt så är det mer att visa för oss själva att vi kan vända matcher och vinna i tunga lägen. Får man in den känslan i laget, då är mycket vunnet.


(Jubel efter Normans 2-2 kvittering. Foto Andras Grandin)


Hörru, John Norman gjorde mål också, kvitterade till 2-2. Första elitseriemålet i första elitseriematchen som ordinarie spelare. Vad kan du säga om honom?

– Han är en spelskicklig center, har en bra blick och gjorde sin första match som ordinarie jävligt bra. Han kör på som om han har spelet i flera år redan. Han har skött sig jättebra både på försäsong och även igår. Det är verkligen roligt i Djurgården nu att det kommer upp såna killar, säger Mathias Tjärnqvist.

I morgon lördag, väntar Modo, i Övik för Djurgården.

Där har ju DIF haft enormt svårt att vinna de senaste åren - förutom den galna matchen förra året -Ölvestad hade tokmålkalas.

– Ja, ha ha, det är lite sjukt men vi har haft svårt där.

Hur bra koll har du på årets Modo?

– Inte mycket mer än att det är ett bra lag, så vi måste upp och spela på samma nivå som mot HV om vi ska vinna.

4 kommentarer:

Clarence sa...

Vem fan är John Norman??? Hade aldrig hört talas om honom innan matchen igår men så gjorde han precis som Krüger för ett par säsonger sedan - bara dök upp och nätade direkt i premiären. Kan inte du som är så bra på intervjuer snoka upp Norman och ta pulsen på honom. Ett mål och en assist är inget man skrattar bort som nybörjartur.

Och sen såg vi en snubbe med namnet Claesson på ryggen också som också var som en virvelvind. Har heller aldrig hört talas om honom. Är han son till gamle dif-legenden Jan Claesson?

Imponerande av Dif att släppa fram så många nya och våga satsa på dem och att dessa som går in direkt håller elitserieklass. Det är riktigt starkt. Brynäs har länge hyllats för deras fina ungdomar. Tycker det är på tiden att Djurgården får minst lika mycket cred - om inte mer.

Anonym sa...

Clarence:

Norman kommer från vårt J20 lag, han var uppe och nosade på A-laget lite förra året. Tror han var med som extra spelare några gånger. Det pratades om honom redan förra säsongen att han skulle ta klivet upp i år.

Beskrivs ibland lite som Krüger, smart spelare som är duktig på skridskorna.

Claesson gjorde sitt jobb kanonbra igår. Tror vi kommer få se mer av honom under säsongen då han känns säkrare än Deilert för tillfället.

Tjärnqvist var grymt bra igår, fick lite Ölvestad känslor på honom när han bröt sig fram. Widing visade verkligen att han kommer vara en tillgång i laget i år.

Bom-Bom ja det namnet talar väl för sig självt. Det han gjorde var dumt men jag tvivlar och hoppas verkligen inte på att det blir 5 matchers avstängning. Linkan var ju inte direkt oskyldig han heller. Riddarn såg stabil ut igår. Och VIKTIGT Honken jr skjuter i PP igen!!!!

/Jepe

Anonym sa...

Norrena fick 3 matchers avstängning då han knäckte skallen på Jens Karlsson i kvarten förra året.

Efter den incidenten fick Karlsson ledas av isen och blev även borta fler matcher pga hjärnskakning, medan smällen på Linkan inte tog värre än att han kunde fortsätta spela i matchen.

3 matcher känns som ett bra riktmärke. Blir det mer så är det klart svårbegripligt.

Marie Hallman sa...

Clarence: Se jepes svar... Norman och Claesen har för övrigt visat upp sig bra på försäsongen också där Norman varit bäste center och Claesson nitade ville peltonen mot Helsingfors. Du kan läsa mer om det här:

http://marieshockeyblogg.blogspot.com/2010/08/fredrik-claesson-jag-tog-forsta-basta.html

Inte säker men tror inte de är släkt. Fredrik är dock enormt väluppfostrad. Fantastisk uppträdande vid sidan av isen.

Håller med dig om att DIF borde få mer cred för sina young guns!


Jepe:Tack för hjälp med svar där :) och jo han var ombytt sju matcher men i grundserien men gjorde inte så många byten satt mest på bänken, det här var första matchen som ordinarie.

Jag missade uppenbarligen en kul match! Me jag har sett det mesta av den på repris nu, galet tryck på läktarna, kändes ända in i tvsoffan. Men du vet var namnet BomBom kommer ifrån va? Syftar på hans skott från blå.

anonym ska bli intressant att se de kommande domarna. Var en spelare som fick åka till sjukhus under matchen mellan Timrå och Frölunda, vi får se hur disciplinnämnden ser på det och josefs grej.