lördag 27 februari 2010

Äntligen omstart!


(Äntligen omstart och mycket att spela om på Hovet. Foto: Daniel Pettersson/järnkaminerna.se)

Äntligen omstart. Ska bli skönt att slippa tänka på OS-debaclet och fokusera på de tre spännande strider som kommer avgöras under de sju omgångar som återstår av elitserien.
Kvalserien? Slutspel? Och vilka får hemmafördel?
Det är öppet runt samtliga tre streck (om man nu räknar kampen om de fyra första platserna som ett streck) även om det känns allra mest osäkert vem som blir trea, fyra, femma.

08-lagen inleder omstarten med derby på Hovet.
Och här kommer det bli ett drama.

SSK slåss för livet och måste i princip vinna varenda match som är kvar för att i allra bästa fall ha en chans på slutspel, men mer rimligt för att ens ha chans till fast mark och fortsatt kontrakt. Det vill säga för att slippa kvalspel.

Täljelaget som är elva i tabellen med 55 poäng har förvisso en teoretisk chans att nå slutspel också fortfarande men det kräver att de tre lagen som är före, tian Timrå (60 p), nian Modo (62 p) och åttan Luleå (66 p) ska förlora i princip varenda match som är kvar och det kommer inte att hända. Tyvärr.

Men chansen att slippa kvalspel finns ju så det är bara släppa på fullt ös nu. Desperation och spela för livet SSK, det är vad som gäller.

För Djurgårdens del finns det både sportsliga och ekonomiska fördelar att vinna genom att hålla sig kvar bland topp fyra lagen. Trean DIF är före dagens match bara en poäng före fyran Skellefteå och bara två pinnar före femman Färjestad så här gäller det också att slåss för livet.

Varje extra hemmamatch ger minst 1,5 miljoner i vinst (på Hovet, 3 miljoner om de spelas på Globen). Hemmamatcherna ger också chans till det fantastiska stöd som Djurgården har där och därmed extra chans till avancemang i slutspelet vilket i sig ger extra miljoner.

Så det är inte tal om att spela av de sju matcher som är kvar, det gäller att slåss för bästa tänkbara förutsättningar i slutspelet nu.

En intressant detalj i derbyt är att Djurgården spelat träningsmatch mot Färjestad i tisdags medan SSK (tillsammans med Timrå) är det enda lag som inte träningsmatchat.
Med tanke på att Djurgårdsspelarna kände sig lite rostiga i tisdags och blev bättre ju längre matchen spelades så är ju det lite oroväckande för SSK.

Å andra sidan slår desperation det mesta så det ska bli kul att se vilket upplägg som var det bästa.

SSK vann det första mötet mellan lagen, sedan har Djurgården tagit tre raka.
Nu säger SSK-tränaren Peter Popovic att man blev sönderlästa senast och att DIF spelar lite annorlunda och att SSK därför ska "dra tillbaka styrkorna lite grann och spela lite tråkigare och med lite mer tålamod i just den här matchen."

Intressant, fast jag vet inte om det verkligen är rätt taktik. nns som att SSK varit som bäst när man gått på offensiven, å andra sidan tvingar det Djurgården att ha tålamodet att inte tjurrusa framåt och släppa stora ytor bakåt. Å tredje sidan tror jag att DIF har det tålamodet. Det känns som att Djurgården, under säsongen, skaffat sig verktygen för att anpassa spelet så att man styr matchen oavsett vilket lag man möter.

Den här matchen hade jag för övrigt verkligen sett fram emot, trots att det är derby och därmed ångest för mig som hoppas det ska gå bra för båda 08-lagen. Men jag kommer inte vara på plats utan ska jobba åt Expressen uppe i Gävle på matchen där i stället.

Hade hoppats hinna göra intervjuer efteråt eftersom det är lördag men matchen i Gävle är sen så mest troligt får jag följa upp derbyt i morgon söndag i stället. Vi får se. Ska försöka hinna med någon egen kommentar i någon av pauserna men som sagt, kommer det inget i kväll så kommer det i morgon söndag i stället. Jag hoppas ni hänger med oavsett när det blir! Och lägg gärna in era kommentarer om matchen i kommentatorsfältet redan i dag!
Copyright: www.hockeymedmariehallman.se (text) daniel pettersson/järnkaminerna.se (foto)

14 kommentarer:

Sven D. sa...

Hej Marie!
Ja, nu är det bara att köra stenhårt långt bortom kaklet och hoppas att det i slutet av säsongen blir ett och annat övrigt resultat som går med och inte emot!

Jag väntar på dina inlägg och hoppas att du får göra en segerintervju med någon SSK:are!!

Stefan sa...

Anser att DIF har en stor fördel av att ha spelat en träningsmatch.Och det kommer visa sig under matchen tror jag..

Johan sa...

Nu är det "gurgel" som Niklas Holmgren brukar säga. Julian Jakobsen fick matchstraff efter en vårdslös knätackling. SSK i ledning 4-3 med 9 min kvar.

Larry sa...

SSK till kvalserien. Välkomna till Hovet!

hej sa...

Nu är det bara hoppas att dansken får en lång avstängning såna grejer hör inte hemma på en ishockey plan.

Stefan sa...

Mycket skön seger..Matchstraffet blev verkligen matchavgörande.DIF:s första femma är grymt bra.

Anonym sa...

Saknaden av Ragges lugn i Försvaret var uppenbart idag. Var så virrigt ett tag att det kändes oroligt så fort Tälje skrinlade över rödlinjen. Hade ett spelskickligare lag än Tälje kämpat på Hovets is hade det blivit förlust. Riddarn kändes helt ofokuserad o drällde med pucken oroväckande många ggr. Inse i tid att semestern e slut o sanddynerna på Gran Canaria är historia DIF. Saknade Ziggy och hans tekningsdisciplin enormt då DIF var illa ute. Ska vi lyckas i ett kommande slutspel måste vi höja oss många klasser annars tar det roliga slut innan det börjat. /Doyle

Jimmie sa...

Dagens match var det sämsta jag sätt på länge, skäms nästan, spelarna var nochalanta och hade 10 gånger fler felpass än passar till rätt adress.


Och klacken ska man inte tala om! SSK's "klack" slog vår klack med hästlängder, vi på aktiv sittplats ägde ju själva vår egen klack i dag.. usch bedrövligt!

Ne fan nya tag och 3 nya poäng mot Bryäs är ett måste!!

Marie Hallman sa...

Hej Sven! Nu ser det tufft ut för SSK att klara sig från kvalet måste jag säga men än finns det hopp i och med att Timrå bara tog en poäng men nu är det bara vinna, vinna, vinna som gäller.
Jag var lite optimist när det gällde att hinna med, Expressen och GT skulle ha monstermatchfaktat plus fyra texter så jag får ta igen detta i dag , söndag när de tränat.

Stefan: Hm, jo jag trodde ju också det men det var så där med det va?!

Johan och hej: Ska kolla det där, antar att det finns klipp på det? Och ska framför allt kolla hur det gick med Jacob! idag söndag när jag vaknat och de tränat.

Larry: Inte skadeglad nu! Än är det inte kört för SSK.

Stefan: Jag såg att Mackan var i högform, i alla fall i matchprotokollet. Det bådar ju gott!

Doyle: Det där är ett problem de dragits med hela säsongen. Han är bra men det ska ju ite skit sig för att han inte är med ju. Vet inte varför han inte spelar, trodde uppehållet skulle räcka för att bli fräsch men tydligen inte... ska kolla vad det är för fel på honom och Ziggy också.

Jimmie (och Doyle) Låter inte bra det där. Nu finns ett gyllene läge att positionera sig bra och göra ett bra slutspel - äntligen! Inte som det där avslagna mot LHC för två säsonger sedan. Hoppas verkligen de tar tag i det så det blir så roligt som det skulle kunna bli!

Stockholmare sa...

"...derby på Hovet...". Konstigt att pressfolket envisas med att kalla DIF-ssssssk derby.

Larry sa...

stockholmare: 08-derby är det och länsderby. Både Stockholm och Södertälje tillhör Stockholms län, Och precis som man säger Västernorrlandsderby när Timrå och Modo (båda är från olika städer och landskap men från Västernorrlands län) möts kan man därför säga Stockholmsderby när Djurgården och Södertlje möts.

DIF sa...

Det enda ssk:s klack ägde var flest antal slag på reklamskyltarna och flest antal tårar på globenbron när verkligheten började göra sig påmind. Kanske inte så smart att hetsa mot sittplatspubliken och klättra på staketet som de sett alla häftiga klackar göra på youtube...

Att kalla det för derby är bara larvigt, det är lika lite derbyt som DIF-BP i fotboll. Finns ingen nerv och ingen riktig rivalitet, inte från vår sida åtminstone.

Marie Hallman sa...

Stockholmare: Läs Larrys svar, kunde inte ha sagt det bättre själv...

Larry: Tack! Precis så.

DIF : det är ju inte nerven utan geografin som avgör om det är ett derby. Eller?! Jag tycker som sagt Larry förklarade det bra. Vilken klack som gjorde vad har jag ingen åsikt om eftersom jag inte var på plats själv.

Stockholmare sa...

Näe, ingen djurgårdare kallar DIF-ssssssk för derdy bara för att ssssssssssk råkar ligga i samma län. Inget extra magpirr då vi möter ssssssssssk för min del i alla fall. Larvigt och effektsökeri. När pundarna och råttorna möter oss så är det derbt. Inte annars.