måndag 22 februari 2010

Heino-Lindberg: "Det är inte den som har flest nollor utan den som vinner flest matcher som är bäst"


(Femte nollan för säsongen för Christopher Heino-Lindberg. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Fjärde raka segern och AIK är kvar på andra platsen med fyra matcher kvar att spela.

– Skönt! Ruggigt skönt att få en vinst idag, säger Christopher Heino Lindberg.


AIK-målvakten tog sin femte nolla för säsongen då AIK vann med 4-0 borta mot Västerås.

Men någon lugn match var det inte för Heino som tog 28 skott.


De (Västerås) hade ruggigt många frilägen i andra. Men jag gjorde en ruggigt bra match faktiskt. De hade 15 skott och en fem-sex halvfrilägen i andra där jag spelade bra. Första var ganska lugn däremot, där hade de några bra lägen men vi var med på returerna. Sedan i tredje spelar vi stabilt, de hade bara något i början där när vi tappar dem, berättar Heino.


Är du inte lite väl blygsam när du säger att du gör en ”bra match faktiskt”. Det måste ju ha varit bra när du håller nollan?!

– Jo men i vissa matcher har man mer hjälp än andra och spelar bra för det, då har man inte så mycket att göra, men i dag var det lite mer lägen och jämfört med förra matchen… så var jag inte så jävla het då som släppte fyra (mål). Så det var skönt att få bidra lite mer till vinsten i dag.


Den femte nollan för säsongen är personligt rekord för Heino-Lindberg som tidigare som mest hållit fyra nollor på en säsong ( i AIK för två säsonger sedan).


– Rekord är kul, det är roligt. Sånt är alltid ett plus…


Men?

– Men jag skiter faktiskt i det. Det är roligt när det händer som i dag, det är en rolig karamell att suga på men det är inget som säger att den som har hållit flest nollor är bäst. Utan det är den som vinner flest matcher som är bäst. Och det är skönt att vi har fyra raka segrar nu, det är skönt att vi vinner när vi behöver vinner, speciellt när det är så jämt i tabellen som det är. Jag är nöjde med vinsterna, det är dem som avgör, säger ”Heino” och fortsätter:


– Jag ligger i topp av målvaktsligan, vi vinner matcher. Så nollor hit och dit, det är inte så viktigt. Det är större att vinna en match där det blir 3-2 och står och väger på slutet än när man vinner med 4-0. Vinner man vid 3-2 så är det att vara bra när det gäller. Och jag tycker att hela vårt lag har varit bra nu när det gällt något. Det har varit fyra viktiga matcher nu och det är fyra ruggigt viktiga matcher kvar. Så länge vi vinner dem är jag nöjd, säger AIK-målvakten.


Solnalaget befäste sin andra plats i tabellen i och med segern och har nu fem poäng ner till nya trean Växjö, sju poäng ner till fyran Almtuna och hela nio pinnar ner till nästan avsågade Malmö på femteplatsen.


– Jo men det går fort också! Fast än så länge har vi det i egna händer, vi får se till att vinna våra matcher så får vi se om det kan räcka. Två eller tre av de fyra matcher som är kvar borde räcka, säger Christopher Heino-Lindberg.


Man kan nog faktiskt säga att AIK kopplade greppet om en av direktplatserna till kvalserien i och med måndagskvällens seger men de orden vill inte Heino ta i sin mun. Än.


– Lite är det ju så (att AIK har kopplat greppet). Det var starkt av oss att vinna borta, det är alltid tufft och Västerås är alltid bra borta så det var en skön vinst så. Men jag har varit med för länge för att resonera i termer som ”kopplat greppet”. Det låter kanske klyschigt men vi tar en match i taget, tänker man så brukar det oftast gå vägen, säger han och fortsätter:


– Som målvakt kan man inte tänka mer än en match i taget, det går bara inte. Man har en sån roll att man kan inte göra mer än att försöka vara bra hela tiden så får man se hur det räcker. Nu har vi Sundsvall borta på söndag. Det är en ruggigt viktig seger. Kan vi vinna den så… men det här var en ruggigt viktig seger, det var det.


Christopher Heino-Lindberg höll inte bara nollan för femte gången den här säsongen. Han fick en assistpoäng också.


– Nä men dem (Västerås) kom in från kanten och sköt ett skott. Jag gjorde en kick, en räddning och fick ut pucken ganska långt, ut till mitten av isen. Fick den ner på vår spelare, Lucas Lawson, som sköt och gjorde mål direkt. Det var väl lite tur att jag fick dit pucken men det var skönt att få undan pucken där, att få en räddning. Och kul att få assist, ha, ha.


Så det var ingen medveten move där…?

– Nej, ha, ha det var ingen pass till bortre blå. Det var det inte.


Din bästa räddning idag föresten?

– Gud vad svårt! Hm. Det var nog … någon av de där räddningarna i andra. Det ena var ett friläge framför mål där jag följde med i sidled och räddade med en benparad.


Åh, då måste jag fråga, fast det har inget med matchen att göra.

Vad tycker du som målvakt är snyggast? En räddning med plocken eller en fin benparad?

– Hm…en riktigt snabb benparad, det blir jag mest tänd på, ha, ha. Det är snyggast. Ser jag en målvakt som gör en fin plock så är det kul men om det är två mot en, och de passar över i sidled och man kommer över så att det blir en fin benparad, då brukar jag få gåshud, avslutar ”Heino” med ett leende.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kvalserien är nära nu!

Heino måste spela på topp varje match i KS om vi ska kunna gå upp!

Taggad till tusen!

Anonym sa...

Heino!! Bäst när det gäller!

Nu gäller det också för hela laget att stålsätta sig och vinna mot Sundsvall borta. Kom igen nu Gnaget!

Marie Hallman sa...

Anonym 1 och 2: Verkligen! Det spelas ju en omgång mitt i veckan också, där har ju AIK redan spelat sin match så det blir till att hoppas på resultat som går AIKs väg där så att läget blir ändå bättre...
Jag tror att det räcker med två segrar på de fyra som är kvar för att ta en av direktplatserna. Får se om jag får rätt på den...

Anonym sa...

Marie är bäst lika bra som Heino

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack snälla. Jag blir så glad :D