lördag 13 februari 2010

Slutspelet - en fest värd miljoner

Två veckor kvar till omstarten i elitserien och nu gäller det att ladda järnet inför avslutningen av serien och inför slutspelet.

Det står nämligen några extra miljoner på spel.


Djurgården ligger på tredje plats i serien inför omstarten, har en poäng ner till fyran Skellefteå och två ner till femman Färjestad.


Nu gäller det, i de sju matcher som återstår, att hålla sig kvar bland de fyra topplagen och allra helst på tredjeplatsen, då det finns miljoner att tjäna på ju fler hemmamatcher man får chansen att spela.


Djurgården gör, enligt Djurgårdens marknadschef Jan Ednertz, en vinst på drygt 1,5 miljoner kronor – per match i slutspelet, då matcherna spelas på Hovet.

Spelas matcherna på Globen blir vinsten lite över tre miljoner kronor - per match.


– Det är i första hand intäkter från biljetterna som gör skillnaden. Vi kan sälja dubbelt så mycket lösbiljetter på Globen som på Hovet, om man räknar bort säsongskorten. Sedan tillkommer försäljningen från mat och dryck, där det finns möjlighet att sälja mer på Globen, säger Ednertz till bloggen.


Men.

De flesta av Djurgårdens slutspelsmatcher kommer, trots att vinsten blir högre på Globen, att spelas på Hovet.

Detta då Globen är upptagen av andra aktiviteter under stor del av slutspelet.

Ednertz betonar också att nästa säsongs grundseriematcher kommer att spelas på Hovet, precis som den här säsongen.


När det gäller kvartsfinalerna i år, så är det först i en sjunde och avgörande kvartsfinal som Globen kan bli aktuell.

Resterande av Djurgårdens kvartsfinaler på hemmaplan, spelas alltså på Hovet.

När det gäller semifinalen så är det bara möjligt att spela max två av dessa på Globen.

Det samma gäller finalerna där det i så fall är tänkbart att spela match tre och sju i den stora vita bollen.


– Allt beror ju på var i serien vi hamnar, hur lottningen blir, vilka matchserier vi hamnar i. Jag skulle säga att det är max 2-3 matcher som kan spelas i Globen och det blir förmodligen bara en eller två. Resten spelas på Hovet, säger Ednertz.


Som är säker på att det går att fylla Globen också i de få matcher som kan bli aktuella.


– Absolut. Vi har redan haft utsålt i sex matcher, intresset finns. Det är inga problem, säger Ednertz.


Djurgården har redan släppt slutspelsbiljetterna och försäljningen är i gång:


– Jag tror att vi har sålt över tusen biljetter, på de tre första försäljningsdagarna, till kvartsfinal ett och två. Och ju fler Djurgårdare som köper biljetter före lottningen är klar, desto fler Djurgårdare och desto större tryck blir det inne på Hovet, säger Ednertz och fortsätter:


– Motståndarfansen köper inte biljetter förrän de vet vilka lag de ska möta. Så vi hoppas att Hovet fylls med Djurgårdare på alla platser, utom de 166 som vi måste släppa till motståndarfansen då.


Priserna, är något högre än de varit under grundserien.

Kortsidesplatserna på Hovet är höjda med 20 kronor från 180 till 200 kronor inklusive administrationsavgift.

Platserna på nedre långsida har höjts från 255 till 300 kronor.

Övre långsida, det vill säga från rad sex och uppåt har höjts från 300 till 370 kronor.

De som i höstas köpte säsongskort i klacken kan dock vara extra nöjda.

Där ingår slutspelet i det redan betalda priset 1 500 kronor.


Apropå pengar så har jag fått lite frågor om vad Djurgården får för intäkter från försäljningen på Hovet.

Förra säsongen fick klubben ungefär fem kronor per hundralapp (då man fick 5 procent av vinsten).


I år har man haft noll kronor i intäkter fram tills att förra årets omsättning passerades. Det gjorde den i januari och nu får Djurgården 25 kronor från varje hundralapp som spenderas.


– Det innebär i reda pengar att vi, i slutänden, kommer att ha fått dubbelt så mycket intäkter från försäljningen som vi fick förra året, avslutar Ednertz.

7 kommentarer:

Johannes sa...

"I år har man haft noll kronor i intäkter fram tills att förra årets omsättning passerades. Det gjorde den i januari och nu får Djurgården 25 procent av omsättningen."

Så... I klartext har inte Djurgården fått någonting i intäkter under hela hösten från kioskerna? Och ändå har man gått ut med att DIF får 50% av vinsten på jumbotronen etc?

Marie Hallman sa...

Johannes: Både ja och nej. Du måste läsa hela meningen. (Eller så är det jag som inte lyckats förklara det bra).
Men fram tills att förra årets omsättning passerades fick man alltså noll kronor.
Att det var bra försäljning var dock en förutsättning för att få det mycket mer förmånliga 25 procent av försäljningen som man har nu.
Det vill säga, för att få 25 spänn av varje hundralapp nu var man tvungen att få upp omsättningen, vilket lönar sig i längden för Djurgården.

De som handlade fram till att omsättningen passerades hjälpte alltså DIF att nå den nivå som man har nu - och som i slutänden är en bättre deal än förra säsongens och ger dubbelt så mycket intäkter den här säsongen jämfört med förra säsongens intäkter från kioskerna.

Hm. Blev du något klokare av min förklaring? Säg till annars.

Anonym sa...

Men dom går ju ut och säger att 50 % går till DIF av försäljningen?

Anonym sa...

Nu är det ju så att omsättning inte är samma sak som vinst. Omsätter man hundra kronor kan 50 kronor av det vara vinst. Får DIF 50% av vinsten är det 25 kronor alternativt 25% av omsättningen.

/jepe

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag vet inte varför de går ut med en procentsiffra på jumbotronen (ska se om jag får tag på Ednertz så han kan förklara det) men jag antar att de menar att det ger pengar i slutänden då den deal man har nu, ger dubbelt så mycket pengar som den deal man hade förra året. Det har man fått då man passerat förra årets omsättning redan i januari. Vilket innebär att de som köpt mat coh dryck under säsongen har hjälpt Djurgården - hela säsongen även om det är först nu, efter att förra säsongens omsättning har passerats, - som den bättre dealen faller ut.
Den som handlat fram tills nu har alltså hjälpt DIF att uppnå en bättre deal än man hade förra året. De som handlar nu, spär på vinsten och hjälper till ytterligare.
DIF har alltså, i slutänden, tjänat pengar på allt som fansen ätit och druckit även om det är först nu man ser hur stor summan blir.

Jepe: Helt rätt. Jag blev lite osäker här på vad Ednertz sa om procenten hit och dit, har lyckats radera anteckningarna också oc får inte tag på honom. MEN det jag minns väldigt tydligt av vårat samtal var att DIF - den här säsongen, med den här nya dealen - får 25 kronor på en spenderad hundralapp nu när förra årets omsättning har passerats. Detta kan jämföras med 5 kronor per hundralapp som man fick hela förra säsongen.
Ednertz betonade också att den nya dealen, i slutänden, gör att DIF kommer ha dragit in minst dubbelt så mycket i intäkter på mat och dryck jämfört med förra året.

SORRY om det blev lite rörigt
detta.

Hoppas det är lite klarare nu. :)

Johannes sa...

Japp, det klarnade nu, tack så mycket! Frågan är hur DIF ska kunna tjäna på det när det är så få matcher kvar. Blir till att köpa hel del cola under matcherna som kommer.

Stefan sa...

Strunta i mcdonalds och käka och drick inne i hovet..Gynnar DIF