fredag 5 februari 2010

Yanick Lehoux " Utan honom hade vi inte ens fått en poäng"


(Lehoux gjorde 1-0 och hyllade Helenius. Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Oavgjort mot Brynäs (3-3).

Då hyllar Yanick Lehoux målvakten:

– Riku spelade osannolikt bra. Helt enormt bra. Det finns inga andra ord att beskriva det med, säger SSK-forwarden.


Som sedan fortsatte att ösa lovord över den nye finländske målvakten.


– Du såg ju själv hur bra han var! Utan honom hade vi inte ens fått en poäng med oss. Han håller oss kvar i matchen, precis som han har gjort i samtliga tre matcher han spelat sedan han kom hit.


– Sedan har vi en stark defensiv också men vi kan inte ge bort så mycket till motståndarna som vi gör nu. Riku har varit otroligt bra sedan han kom hit men vi kan inte lägga allt jobb på honom, säger Lehoux självkritiskt och tar ett exempel:


– Alltså alla såg väl själv men ta då när (Brynäsforwarden Stephen) Dixon får tom kasse i slutet av matchen och kan avgöra. Det är helt sjukt att Riku lyckas ta den pucken, det ska man bara inte kunna göra.


Men det var inte bara målvakterna som avgjorde trots storspel av såväl Helenius som Markström.

SSK är för ojämna och emellanåt för slarviga för att få hål på ett tokdefensivt och väldigt disciplinerat Brynäs.


– Det är inte acceptabelt att vi tappar puckar som vi gör hela tiden. Vi kommer i anfall, har pucken vid våra klubbor, är på väg in i offensiv zon men plötsligt tappar vi pucken och plötsligt så är det de som anfaller. Som kontrar och anfaller åt vårat håll, så kan vi inte fortsätta, säger Lehoux och fortsätter:


– Vid den här tiden på året måste man förstå att det är skitsamma hur det ser ut, bara man tar poäng. Det ska inte vara snyggt nu. Det ska vara effektivt. Men ibland envisas vi så mycket med att försöka göra det så snyggt, så att vi tappar puckarna istället för att se till att lägga ner puckarna djupt i anfallszonen.


– Sedan gör vi bra saker också, vi lyfter oss och ser man bara till tredje perioden så borde vi ha haft en fem – sex mål där. Men deras målvakt (Jacob Markström) var bra han med. Det är målvakterna som gör att det blir en poäng vardera för båda lagen.


Yanick Lehoux, som gjorde SSK:s 1-0 mål stod för några av chanserna som hade blivit mål om inte Markström briljerat i Brynäsmålet. SSK–forwarden hade bud på ett par mål i början av matchen, var het rakt igenom och var i slutminuterna av tredje och i slutsekunderna av övertiden nära att näta igen.


– Ja (suck...) jag träffar ribban där och ...


Du blev hindrad i ett friläge också?

– Ja precis men det här var en av de där matcherna där vi kastar bort poängen men båda målvakterna var jätte, jättebra. De ger lagen varsin poäng och ser till att hålla sina respektive lag med i matchen.


Det har klagats lite på att Lehoux och kedjekompisarna Jonas Almtorp och Linus Videll inte har haft samma kemi efter kanadensaren comeback som de hade innan. Men mot Brynäs var trion glödheta och skapade chans på chans.


– Vi hade några matcher (efter comebacken) där vi inte var så bar som vi var innan (hjärnskakningen). Men vår kedja har ändå gjort mål och poäng i match efter match, det är bara i någon enstaka match eller två som vi inte har gjort poäng. Så vi har producerat och levererat även om vi inte har spelat jättebra.


Men nu var ni ju glödheta. Bäst i SSK helt klart.

– Ja, vi gör en bra match. Men det är frustrerande att vi inte fick med oss alla poängen. Å andra sidan, så får man se det som positivt att vi ändå skapar en massa chanser i kväll. Det var bra.


Nu hade SSK hyfsad tur med de andra resultaten. Modo och Frölunda förlorade och Timrå tog ”bara” en poäng precis som SSK. Det gör att luckan uppåt åtminstone inte växte.

Och visst håller Lehoux koll på tabellen.


– Ja, det är klart. Det är så pass tajt och kommer att vara det till slutet av säsongen. Jag tror inte det här avgörs förrän i sista matchen. Så det är lite frustrerande att vi tappar poäng – igen. Det har hänt alldeles för många gånger att vi inte får med oss den andra och tredje poängen. Att vi tappar onödig mark på grund av det. Det handlar ju om liv och död nu, varje poäng är värdefull, det är klart man har koll på det, avslutar Lehoux.


Copyright www.hockeymedmariehallman.se

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bra intervju Marie. Intressant att höra Lehouxs tankar. Han har ju helt rätt i allt han säger.
Hoppas att SSK kan klara det här nu utan att behöva kämpa för sitt liv i en kvalserie.

Sven D. sa...

Hej Marie!
Jo, han har ju helt rätt YL med att det RH som håller oss kvar i matchen. Å andra sidan var inte JM så dålig helelr!!
Detta kommer nog att bli en strid in i det sista, frågan är om RBK också vaknat till liv igen? Det återstår väl att se imorgon mot TIK.

Marie Hallman sa...

Higginz: Tack :D Ja han är uppfriskande ärlig Yanick. Lite kul också att han lyfter fram Riku så, samtidgt som det finns en och annan "läktarexpert" som redan sågar honom... känns som Yanick är den som har bäst koll.

Hej Sven! Nu MÅÅÅÅÅÅSTE det bli poäng, möjligheten att jaga i fatt minskar för varje bortslarvad poäng och snart är det inte ens teoretiskt möjligt att slippa kvalserien så.... öka SSK är ju det som gäller om man ska slippa ks.

SSK-Hasse sa...

Hur håller lagen igång under OS? Det är ju ändå ett uppehåll på ett par veckor. Spelas det några träningsmatcher? Jag menar SSK om något lag borde ju se till att hålla tempot uppe. Det finns inget svårare än att starta om efter ett uppehåll.

Marie Hallman sa...

SSK Hasse. Bra fråga, jag kan kolla med SSK. Djurgården vet jag åker en vecka till Teneriffa och tränar styrka och laddar batterierna i en vecka, sedan kommer de hem och kör stenhårt på is och har en träningsmatch inplanerad mot Färjestad på neutral plan,dvs i Örebro den 23 februari. har inte hört något om SSK men ska kolla det!

Olle Qvennerstedt sa...

Det är riktigt som Lehoux säger "vi får inte lägga allt på Riku i målet".
Hoppas verkligen alla utespelare inte ens snuddat vid den tanken utan i stället kan spela ut, med den trygga förvissningen att det är tämligen tätt längst bak.
Gör alla det, så grejar SSK sig undan kvalserien.

Marie Hallman sa...

Olle: Bra sagt. Är väldigt lätt att skylla på målisen. För lätt måste jag säga :)