Mer inflytande via aktieköp i idrottsbolagen.
Det är syftet bakom den ekonomiska förening efter brittisk förlaga som Djurgårdsfansen är på väg att etablera.
– Det handlar inte om att ge några allmosor utan att skapa en långsiktig relation som ger inflytande säger Niklas Andrae, en av initiativtagarna bakom DIF Supporters Trust.
Engelska fotbollsfans har engagerat sig i sina klubbar på det här sättet länge.
Nu försöker ett gäng Djurgårdsfans skapa något liknande som passar in i svenska förhållanden där allt fler idrottsföreningen upplåter, det vill säga, lägger ut elitlicensen till och driften av sina elitlag i särskilda aktiebolag.
– Tanken är att vara ett alternativ för de här rörelsedrivande bolagen som har en upplåten spelrätt, när de söker investorer, säger Andrae och fortsätter:
– Medlemmarna äger ju redan 51 procent av de här aktiebolagen genom den idrottsförening som man är medlem i. I det läget finns två scenarion där en sån här supporters trust kan verka. Det första är att man är med och har ett direktinflytande genom sitt aktieinnehav som vi vill göra nu. Det andra är att, OM 51 procentsregeln ändras i framtiden till att föreningen inte behöver vara majoritetsägare, så kan medlemmarna ändå fortsätta ha inflytande genom den här trusten och dess aktier.
Att det här drar i gång nu beror på en diskussion som bland annat förts på Djurgården hockeys två senaste årsmöten. Föreningen har sagt att man har ett antal aktier som man kan tänka sig att sprida på medlemmarna.
Samtidigt har årsmötet gett föreningen i uppdrag att lösa hur medlemmarna ska kunna få mer inflytande i en värld där ekonomin spelar allt större roll för vilka beslut som tas.
Det uppdraget har sedan i augusti skötts av Niklas Andrae som sedan i augusti både sitter i föreningen Djurgården hockeys styrelse och i den interrimstyrelse som nu håller på att starta den ekonomiska föreningen DIF Supporters Trust (DIFST) och även håller på att förbereda val av en ”riktig” styrelse i DIFST.
– Det går inte att bilda stiftelser i Sverige på samma sätt som man har gjort i England så att bilda en ekonomisk förening som vi gör nu, är det närmaste vi kommer att både ha en kapitalstark juridisk person som har samma egenskaper som ett aktiebolag men där inte antalet akter avgör rösträtten, utan där det är en man en röst som gäller. Det kommer alltså inte spela roll hur pengar en person har satt in, utan alla som har satt in något har samma rösträtt, alltså en man en röst, säger Andrae.
Den som vill gå med i DIFST måste betala en kapitalinsats, en engångssumma på 2 000 kronor. Dessutom måste man betala 600 kronor i medlemsavgift varje år, så länge man vill vara med i trusten.
Det går att gå med när som helst i trusten, som dock räknar med att börja ta in kapitalinsatser och medlemmar redan i mars.
Den som senare vill gå ur trusten kommer inte att få tillbaka kapitalinsatsen.
Och 2 600 kronor på ett bräde är mycket pengar för många människor.
Det är Niklas Andrae medveten om:
– Det är riktigt men det informationsmöte som vi har på lördag är inte till för att servera ett upplägg där vi säger varsågod och skölj utan tanken är att få igång en dialog. Det här ska bli medlemmarnas förening. Men det handlar också om en långsiktig satsning som ska leva vidare, säger han.
Och Andrae betonar att pengarna inte kommer användas för att köpa spelare till hockeyn eller fotbollen, eller för att stoppa pengar i svarta hål i föreningarnas budgetar.
– Pengarna ska enbart gå till aktier. Det står i stadgarna också att medlen i den ekonomiska föreningen ska användas till att förvärva aktier i rörelsedrivande bolag med upplåten spelrätt som verkar inom ramen för Djurgården alliansförening, säger Andrae.
Just nu är det bara Djurgården Hockey som har aktier som man kan tänka sig att sälja till trusten men pengarna kan i framtiden även komma att investeras i aktier i Djurgården Fotboll om intresse finns från deras sida. Och därför har trusten engagerat både fotbollsprofilen Bosse Andersson och hockeylegendaren Håkan Södergren som bland annat rådgivare (se sep artikel nedan).
Men hur kan till exempel de som vill stödja hockeyn vara säkra på att alla pengar inte plötsligt läggs på fotbolls aktier?
– För det första måste det finnas såna aktier till salu och det finns det mig veterligen inte i dag. Sedan kommer det alltid att finnas folk som brinner mer för det ena än det andra. Men tanken är att trusten ska vara neutral. Att hockey är först ut, beror på att det var där frågan väcktes på tvåårsmöten, säger Andrae och avslutar:
– Det kommer att ta flera år att bygga upp ett kapital och jag tror inte att någon vare sig i fotbollen eller i hockeyn tror att vi är en grupp som ska förse de med pengar nu direkt, utan de vet att det är en långsiktig satsning som vi gör.
(Fotnot: DIF Supporters Trust har informationsmöte på Hovet på lördag, mer om det går att läsa på trustens hemsida som ni hittar via den här länken.)
5 kommentarer:
Ärligt vem vill slösa bort sina pengar på ett lag som Dif? Om det ändå gällt AIK, då hade jag haft förståelse. Stackars människor som inte förstår bättre och som hade kunnat gjort något mycket bättre för sina pengar. Kanske köpt ännu en klase bananer.
Vad är det för fel på RÅTTGIFT
Larry och anonym: Ni tog ut varandra rätt bra där ha ha. Jag tycker alla initiativ är bra så länge det ger medlemmarna/fansen riktigt inflytande och inte bara innebär att stoppa in pengar i svarta hål.
Att stoppa pengar i AIK, där kan vi snacka om svart hål. Hade hellre investerat i bananer.
Att satsa pengar i aik vore det samma som att rensa upp bland kloakerna där alla råttor finns
Skicka en kommentar