fredag 26 februari 2010

Håkan Södergren: "Supportrarna får mer att säga till om"

DIF Supporters Trust tar hjälp av Djurgårdslegendarerna Håkan Södergren och Bosse Andersson.

– Vi ska vara en grå eminens, en motvalls kärring som säger emot om det behövs, säger Södergren.


Han är redan aktieägare i Djurgården sedan tidigare. Och när han fick frågan om att vara rådgivare i den nya ekonomiska föreningen DIFST tvekade han inte.


– Det finns alltid en advisory board i såna här sammanhang. Bosse (Andersson) har ju insyn i fotbollen, jag har insyn i hockeyn och kan vara en motvikt eller en annan röst i cirkusen på samma sätt som jag var i hockeyn. Jag kan inte engagera mig i styrelsen men är gärna ett bollplank här, säger Håkan Södergren.


Han bor ju till vardags i Norge är fotbollsklubbarna är starkt Englandsinfluerade och har både hört och läst om liknande truster i England tidigare. Och han gillar idén att man som supporter kan gå in och skaffa sig mandat:


– Det är som en aktieägarförening som köper aktier i ett vanligt bolag för att man ska kunna få någon form av inflytande. Här kan supportrarna bidra utan att behöva riskera så och man kan göra sin röst hörd på ett annat sätt, säger Södergren.


Hur menar du då?

– Jo men vill du förändra något på ett årsmöte och går in och gör en kupp så förstör man så mycket. Många som gör så har ingen aning om vad man kliver in i. Det här känns som en positiv grej. Där man istället för att få folk som är förbannade och springer in på planen, skriker på årsmöten eller splittrar organisationen ger möjlighet till ett positivt inflytande.


– Det är ett sätt att få folk engagerande på en bra nivå. Här tror jag att supportrarna kan komma närmare och få mer att säga till om i de här bolagen. Och man får framför allt någon form av kontakt med dem som bestämmer. Man kommer närmare de som bestämmer. Och det är en bra motvikt när det kommer in investerorer som agent 03 och allt vad de heter. Stålar är ju i dagsläget allt som betyder något.


Är det inte risk att detta bara blir ytterligare en grej där fansen lägger in stålar utan att få något tillbaka?

– Nej, för när du är aktieägare så har du ett annat inflytande än om du är medlem i en ideell förening. Som aktieägare kan du ställa krav och får inflytande. Speciellt om du är ett gäng, som här, som går ihop. Det här är ett smart sätt för småhandlarna att få inflytande och ha någon form av inverkan och påverkan, säger Södergren.


Som tror att de rörelsedrivande bolagen dessutom lyssnar mer på en trust som har ekonomisk makt än en irriterad supporter som ställer sig upp en gång per år på ett årsmöte:


– Jo men ett engagemang på ett årsmöte är oftast en oviljesyttring. Det är få som orkar arbeta på det sätt som en styrelse gör och det kan vara svårt att ensam påverka det arbetet. Men här kan du engagera dig och få möjlighet vid flera tillfällen att påverka de människor som är en del av ägandet, av ägarstrukturen, säger Södergren och avslutar:


- Så jag tror det är en bra väg att gå, dels för att du får inflytandet och dels närheten till ledningen i (Idrottsaktie)bolagen. Plus att det är ett ytterligare sätt att engagera sig och få bidra. Det är många som inte tycker att de har kunnat göra det tidigare.

1 kommentar:

Anonym sa...

varfor inte:)