tisdag 23 februari 2010

Englund om beslutet: "Man behöver titta djupare på frågan"

Jag fick tag på Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund också, borta i Kanada på OS hockeyn.


Han säger så här om den idé som AIK förde fram att låta endast AIK vara testballong i ett par säsonger för att sedan ta ett beslut:


– Det har ju funnits en sån förfrågan rån AIK:s sida att man skulle göra det här till ett pilotprojekt men vi kände att vi inte är i en sån fas att man kan börja släppa iväg lag utanför vårt nationella system redan nu. Om man nu ska titta på en utveckling av den internationella klubbishockeyn, så behöver man titta djupare på den frågan, hur en utveckling ska ske. Vi är inte inne i de diskussionerna generellt genom att bara släppa ETT lag till just den RYSKA ligan


I pressmeddelandet finns en passus om att AIK skulle hamna längst ner i seriesystemet om man valde att lämna det svenska och sedan ville komma tillbaka. Men någon ”varning” rör det sig inte om, säger Englund.


– Nä, det var väl mer en komplettering till vilka konsekvenser det kan bli, till vad som händer i såna här beslut. Det är ju inte bara AIK som ensidigt bestämmer om eget spel i ryska ligan. Det är ju en ekonomisk inte en sportslig fråga där. De har inte samma system som vi har. Så det där var mer en komplettering till helheten i beslutet. Det var absolut ingen ”varning” till AIK, vi har inte ens haft diskussioner på den nivån.


Hur ser scenen ut om fem år tror du? AIK tror ju på en utveckling åt att kanske ett par lag från varje land spelar i bland annat ryska ligan. Men vad tror du?

– Jag utesluter ingenting. Det finns ju olika krafter från olika håll med olika åsikter om hur man vill utveckla den internationella klubbhockeyn. Ryssarna ser det på sitt sätt. Sedan finns ju HUB-utredningen (Håkan Loobs utredning) som har sina idéer och som vi säger själva i vårt beslut så ser vi ju ska vi utveckla svensk hockey så måste vi utveckla även den internationella klubbishockeyn. Men sedan hur formerna ska vara… det får man se. Vi – om jag nu ska sätta mig på det internationella förbundets stol – diskuterar ju även med andra internationella klubbar och förbund att återinsätta Champions Hockey League för att tillföra klubblagen mer ekonomiska resurser. Men vi (det svenska förbundet) har inte gjort bedömningen att släppa enskilda lag nu till andra ligor skulle gynna svensk hockey.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Englund och förbundet är svensk hockeys största fara och motståndare just nu. Bakåtsträvare som tänker i små och inskränkta cirklar är inte tillgodo för någon.

Marie Hallman sa...

Anonym: Kan hålla med om att det var ett fegt beslut. Kanske hade varit bra att låta AIK agera testpilot även om jag personligen tycker det är roligare att se AIK i elitserien, så öka nu Gnaget!

Verkligheten sa...

Men snälla. AIK vägrar inse att de inte har resurser att spela i elitserien. Så de fortsätter att satsa långt över sina tillgångar och trots att de går bra i serien har de pinsamt dåligt stöd. Är man sexa i publikligan i Allsvenskan ca 200 personer före Bofors kanske man inte ska tro att man är guds gåva till svensk hockey och automatiskt värda att spela i Elitserien.

Sen gnäller man på "stängd liga" och hockeyligan samtidigt som klubbar som Rögle och Mora (wow, vilka storklubbar alltså!!) har spelat flera år och kvalat sig upp i den "stängda" ligan.

Var är självinsikten? Gnaget åkte ur eliten med ödsliga läktare och kass ekonomi, nu ska man helt plötsligt tillbaka...med ödsliga läktare och kass ekonomi. Vakna hybrisgnaget, stöd ert lag eller sluta gnälla.

Vad har detta med KHL att göra? Allt. De försöker bara rädda sig ekonomiskt och hoppas på ryska bidrag, de har inte en sportslig att stå på egna ben i KHL heller. Bli realister eller gå ner i gärdsgårdsserierna med bajen.

Anonym sa...

verkligheten:hur många nya lag har klarat av att etablera sig i elitserien de senaste 20 åren?? mora? rögle? Nä just det, var är mora nu? leksand, mif?pengar spelar allt större roll och de är cementerade hos "storlagen", att vara lindansare är riskabelt.

För övrigt, vilka lag står på egna ben? svar inga, tänk efter nu, varifrån kommer pengarna?

zxc sa...

Risken att förbundet kommer att rata Loob´s kommande rapport inför EHL känns mikroskopiskt små. Det hela är planerat sedan länge men en "utredning" krävs för syns skull. Englund garderar ju sig hela tiden angående detta, då han redan vet att flera svenska lag spelar i en Europeisk liga inom ett par år. Man behöver ingen högskoleutbildning för att lista ut vilka elitserielag som kommer att rida på den räkmackan. Det vore ju därför katastrof om AIK som första svenska klubb i KHL lockar med sig andra lag från ES. Det skulle störa Loob och Englund rejält.

Det vore rätt att chansa med en utbrytning till KHL så man slipper inaveln i Svenska Hockeyförbundet.

Verkligheten sa...

Lag som etablerat sig de senaste 20 åren? Vad sägs om HV71, Timrå, Linköping och Skellefteå. Mora var uppe rätt länge, Tälje har spelat de flesta säsongerna de senaste 10 åren i Elitserien.

Vad kräver du, att alla lag som går upp ska etablera sig?

Du pratar om Leksand och Malmö, två lag som trots MYCKET större ekonomiska resurser än många av sina konkurrenter misslyckats på sportsliga grunder. De har misslyckats att gå upp samt ramlat ur samtidigt som deras ekonomiska dvärggrannar har klarat sig kvar/gått upp (Rögle och Mora).

Ändå påstår ni gnagare att det är stört omöjligt att gå upp och att Elitserien är stängd. Det börjar fan bli pinsamt att se hur stora era skygglappar är. Sluta tro att hockeyligan och hockeyförbundet är skyldiga er någonting. Gå igenom er hockeyhistoria de senaste 10 åren, kom sen och berätta på vilken plan ni är topp 12 i Sverige.

Hans sa...

Topp 12 var det ja. Helt fel med tanke på vad det ändå finns för resurser i Allsvenskan. Leksand, MIF, AIK, Växjö, Björklöven, Mora m.fl. Öka till 14 lag och direkt upp och nerflyttning så blir det både mer rättvist om klart intressantare Elitserie.

Anonym sa...

Verkligheten sa

Det är lätt som supporter till en ES-klubb att haspla ur sig dina formuleringar. För varje år som går så skiljer det 30 miljoner mellan nyss uppflyttat lag till det som åkte ner. Mellan de lag som håller sig kvar i ES jmf med ett lag som blev kvar i AS så blir skillnaden betydligt större. Förra året lyckades inget lag gå upp vilket inför årets kvalserie blir en skillnad på 60 miljoner.

Vi har inte en stängd liga men så nära man kan komma. Den ekonomiska tröskeln växer för varje år. Nu för tiden gäller det inte att vara bäst för att gå upp. Det gäller att vara rik och ha mycket tur.
Är det en liga som bygger på upp- och nedflyttning på sportsliga grunder?

Om Englund verkligen tycker att det är viktigt med upp- och nedflyttning på sportsliga grunder kanske han ska sopa framför egen dörr först. Det är ju bara det att herr Englund har ingen reell makt gentemot ES-klubbarna så kompenserar det med att ta i med hårdhandskarna mot de andra klubbar som han fortfarande har makt över. Kommer han säga nej när Loob et al knackar på för att lämna för EHL? Eller är läget då ett helt annat? Helt plötsligt är det bäst för svensk hockey att de fem framgångsrikaste lagen senaste 5-6 åren lämnar svensk hockey.

Om ni supportrar till ES-lag anser att era lag är så himlans bra så ska det väl inte vara något problem med rättvisa, sportsliga regler? Ni är ju bättre så då är det ju ingen fara med en öppen ES. Och skulle ni ändå åka ut så är det inte hela världen för ni har ju råd att satsa en säsong för att gå upp direkt.

Som systemet är nu så väntar ju de sämsta ES-lagen med att värva spelare till säsongen börjar närma sig sitt slut. Sparar pengarna för att få riktigt duktiga nyförvärv när det som bäst behövs. Ett par miljonförvärv gör ganska stor nytta inför ett kval.

Marie

Du gör ett bra jobb men önskar att någon ställer Englund mot väggen vad gäller upp- och nedflyttningen. Varför är det inget som har frågat hockeyförbundet varför en enmanskommite från Färjestad fått avgöra frågan om upp- och nedflyttning?
Även varför det inte sagts något från förbundets sida när Loob mfl diskuterat EHL.

Sen undrar alla experter varför vi är så dåliga i de europeiska cuperna?

Marie Hallman sa...

Blev en diskussion här som jag tycker är intressant. Att det är ljusår mellan förutsättningarna i ES och HA är ju helt klart. Gapet är för stort ekonomiskt och de senaste åren har det bara blivit större och större för varje år.

Jag stödjer 14 lags tanken och har gjort det länge.

Och jag vet att både jag och andra, vid flera tidigare tillfällen, har försökt ställa förbundet och distrikten (som har möjlighet att rösta ja men inte gör det) och hockeyligan mot väggen i frågan.
Tyvärr är det ofta som att prata med en vägg.

Kommer mest floskler samt att alla skyller på alla.

Jag tycker ändå att vi i media har visat hur märklig maktfördelningen är här. Som förra året då Leksand lämnade in en motion om 14 lag men då bland annat regionerna där Dalarna (!) och Skåne (!) röstade nej. Men Stockholm faktiskt röstade ja.

Kolla in den här länken:
http://marieshockeyblogg.blogspot.com/2009/06/officiellt-tvarkort-med-14-lag-men.html

En kommentar, som kom efter omröstningen var den här:

"Efteråt fick sa många av dem i norr (norrdistrikten som röstat nej) att det är tråkigt att det blir så här för vi stödjer ett ja egentligen. Men vi tycker det är ett dåligt läge att göra det här nu"

Det är ju när man hör sånt som man inser att förändringarnas vindar blåser baklänges i Svenska Ishockeyförbundet.

Det sitter folk på beslutande poster i distrikten och är livrädda, för gud vet vad. Möjligen sina egna karriärer och röstar nej till något de borde tycker ha fått ett ja.

Helt sjukt.

Anonym sa...

Tack för svaret!

Verkligheten sa...

Anonym AIK-are:
Ja det är lätt att haspla ur sig grejer som ES-lagsupporter. Ungefär lika lätt som för en gnagare att vara sura för att Elitserielagen får mer TV-pengar. Hoppas att ni strider för jämnare fördelning ifall gnaget kvalar in sig till Champions League i fotboll också. Det är ju knappast schysst med en sån snedfördelning gentemot andra allsvenska lag vad gäller intäkter då.

Faktumet kvarstår att flera lag har lyckats både gå upp och etablera sig i Elitserien trots den ekonomiska verkligheten. Däribland lag som Mora och Rögle som inte är stormrika någonstans. Trots det hävdar ni att det är systemet, förbundet och hockeyligan som som håller er tillbaka. Det är det inte.

Det som hållt er tillbaka är en avsaknad av resurser i form av publik (och därmed sponsorer) och kompetens i ledningen för sporten. Om ni satsar er själva i konkurs har ni inga andra än er själva att skylla, ingen har tvingat er att ha större kostnader än intäkter.

Med det sagt är jag för 14 lag i Elitserien.

Marie Hallman sa...

Anonym: självklart!

Verkligheten: Jo AIK har satt sig själva i skiten men även DIF har ju haft det tufft trots att man får 24 miljoner mer per år i ersättning för tvreklam med mera så det går inte att vara helt svart och vit i den här frågan - tycker jag.
Jag tror dessutom, tyvärr, att det är lättare att få in pengar ute i landet på ställen som mora, Ängelholm med mera där kommunen skjuter till mer stöd än vad Stockholm gör och där det är lättare att få alla företag att sluta upp runt ett lag. Här är det ju fler lag som slåss om samma sponsorer, så det är tufft.
Sedan kan man ju ha åsikter om hur ekonomin i AIK har blivit som den har blivit och där ska AIK ha kritik, absolut. Men det är som sagt en komplex fråga -tycker jag.
Själv hoppas jag att AIK skräller sig upp i elitserien i år.
TÄnk vilka derbyn det kan bli!
Sedan hoppas man ju att AIKfansen som säger sig vara överallt tar och börjar leva upp till det. Det är verkligen upp till bevis nu.

Verkligheten sa...

Du har helt rätt i att elithockey i Stockholm är betydligt svårare än i "Robin Hood-kommunerna" där kommunen är lagets största sponsor och välgörare. Men det kan man inte klandra hockeyligan eller hockeyförbundet för...

Det sista du säger är ju där skon klämmer, och det riktigt beklämmande är att jag sällan eller aldrig ser någon gnagare erkänna det. Deras obefintliga stöd är det som hindrar dem allra mest. Snittar du strax över 2400 åskådare i Allsvenskan är det inte på sin plats att peka på andra när det kommer till att hitta de skyldiga för bristen på framgång. Och då är 2400 rätt bra för AIK i Allsvenskan, det har ju sett ännu värre ut vissa säsonger.

Om AIK vill ha råd med sin elitseriesatsning måste de ha tillräckligt med betalande supportrar, det är ju enkel matematik. Det har dem inte, så vem försöker de lura?

Anonym sa...

Mora och Rögle etablerade i Elitserien? En spelar i Allsvenskan och den andra är fastcementerad i botten av ES. Och har varit så en längre tid.

Nej, kvalserien kan vara kvar men den som vinner AS skall gå rakt upp till ES. Allt annat är absurt.