tisdag 23 februari 2010

Svenska Ishockeyförbundet säger nej till AIKs ansökan om spel i KHL

Kom just ett pressmeddelande om det.

Så här står det i pressmeddelandet (se nedan). Jag jagar kommentarer, återkommer med det.


" AIK IF har bett om tillstånd att få spela i den ryska ligan, KHL. AIK IF:s A-lag skulle då lämna sin plats i det svenska seriesystemet.


Svenska Ishockeyförbundet säger nej detta med följande motiveringar:


Vid bedömning har Svenska Ishockeyförbundet att utgå från förbundets grundläggande uppgift enligt stadgarna:


”Att främja, utveckla och administrera ishockeyn i Sverige”. I det arbetet anser Svenska Ishockeyförbundet det angeläget att arbeta både med ett nationellt och internationellt perspektiv. För den svenska verksamheten är grundpelaren, att dels ha ett sammanhållet seriesystem med upp och nedflyttningar på sportsliga grunder, dels gemensamma tävlingsbestämmelser och spelregler, demokratiskt fastställda av Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Riksidrottsförbundet, RF.


− Vi är övertygade om att en sammanhållen inhemsk ishockeyrörelse bäst främjar svensk ishockey och dess utveckling, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.


− Samtidigt vill vi också bejaka och stimulera att ishockeyns spelformer utvecklas och att det internationella inslaget ökar på klubbnivå, till exempel internationella cuper som inte utesluter spel i det svenska seriesystemet.


Det bör också påpekas att AIK IF efter en flytt utomlands måste starta om på den lägsta serienivå vid en eventuell återkomst till svenska systemet.


Svenska Ishockeyförbundet anser att svensk ishockey inte påverkas positivt genom att AIK IF:s A-lag lämnar det nationella seriesystem, med tillhörande regelverk, för spel i en utländsk liga, helt utanför SIF:s och RF:s inflytande. "

5 kommentarer:

Hans sa...

Det här var tyvärr inte oväntat, bara en bekräftelse på vilken samling ryggradslösa ormar förbundsfolket är som - som vanligt - mer verkar oroar sig över sina egna positioner än att verkligen tillvarata och främja utvecklingen av svensk hockey.

Ser fram emot hur det kommer att gå när EHL-laget skall bryta sig ur. Hur konsekvent kommer förbundet att våga vara då? Eller har dom redan nu lagt sig på rygg för Loob och co?

Är grymt besviken idag.

Hans sa...

EHL-lagen menar jag naturligtvis, inget lageT i singularis.

Marie Hallman sa...

Hans: Jo det kändes väntat. Jag tror att det handlar mycket om makt. Och släpper förbundet i väg AIK tror jag de är rädda för att tappa den lilla makten de har kvar i svensk hockey, dvs den makt de har att bestämma över seriesystemet.
Håller med om att det blir intressant att se när Loobutredningen är klar. Om den någonsin blir det? Den har ju gått från att vara väldigt offensiv till att vara en långbänksutredning. Som det känns i alla fall.

Anonym sa...

Att lood utredningen blivit långdragen beror väl på AIK:s ansökan tror jag. dom vill ju inte komma fram till att det vore bra att spela utomlands så länge deet är AIK som är aktuella för det, snarare när de (fbk mfl) är aktuella, då kommer det resultat.

av jolle

Marie Hallman sa...

Jolle: Jag tror inte AIKs ansökan påverkade faktiskt. Känns som om de gör sitt eget race. Är nog mer interna stridigheter och hänsynstaganden inom hockeyligan samt brist på stålars med mera som gjort att Loobutredningen dragit ut på tiden.