lördag 16 november 2013

"Det är hur du tar förlusterna som räknas och avgör"

(Derek Joslin fick en tung start på matchen. FOTO MARIE HALLMAN.SE)

Två baklängesmål på 22 sekunder, i power play. AIK-backen Derek Joslin var inblandad i båda och fick en monumentalt jobbig start på matchen trots att det var han som jobbade fram det numerära överläget.

– Vid 0-1 så får jag en tackling så att pucken flyger iväg – det ger dem ett friläge som de kan dra nytta av. Vid andra så dräller jag med pucken i hörnet och de kan dra nytta av det med, konstaterar Joslin med en suck innan han fortsätter:


– Men det är sånt som händer i matcher emellanåt, det är bara att försöka komma tillbaka. Och det gör vi, för vi reducerar till 1-2 efter det och sedan vet du vad som händer…

Det som hände var att AIK dräller med pucken en gång till i slutet av första vilket ger Frölunda chansen att valla in 1-3 med hjälp av både sargen och målburen.
I slutet av andra reducerar AIK till 2-3, ser ut att vara på gång men kommer märkligt nog ut med bly i benen till tredje perioden.

Frölunda trampar på, Collberg utökar till 2-4 och när AIK dessutom får spela i tre mot fem i två minuter kommer 2-5 och sedan är det (om det inte var det redan innan) total soppatorsk för Gnaget.
2-6 kommer i tom bur med 15 sekunder kvar av tredje.

Efter matchen var det både tomma blickar, arga, besvikna och till en del skamsna spelare, modstulna huvuden men också revanschsug som passerade revy vid omklädningsrummet.

– Det här var så pinsamt, så dåligt att jag inte vet vad jag ska säga. Det här ska vara vår borg, det är vi som ska dominera så ser det ut så här, sa en bedrövad Christian Sandberg.

Derek Joslin försökte se lite mindre känslosamt på både sina egna misstag och matchen som helhet:

– Alltså vi fick tre tunga första minuter av matchen men det var ju mycket tid kvar i matchen och vi har ett bra lag så jag tänkte mest att vi får komma igen och vända det här, vi får ha ett kort minne här och köra på för allt kan fortfarande hända och vi kan vända matchen. Men så blir det inte.

Vid de tre första målen är det helt tomt på utespelare framför AIK-målet?
– Ja, tyvärr men det är sånt som kan hända, det var en snabb kontring (av Skellefteå) vid 0-1 till exempel och när sånt händer och vårat lag är ur position, på väg mot andra hållet, då blir det lätt tom gata ner mot målet.

(FOTO JESPER ZERMAN)

HV71 vann sin match och puttade ner AIK under kvalseriestrecket. Men Joslin tycker inte att den här matchen på något sätt definierar hur det kommer bli nu framöver:

– Vi ska glömma den här matchen, lägga den bakom oss. Eller vi ska ha den i bakhuvudet som tändvätska men inte lägga en massa fokus på det som har varit. Det är många matcher kvar, det finns mycket hockey kvar att spela den här säsongen och det är tätt på nedre halvan. Vi kan fortfarande avancera, det är inget av lagen på nedre halvan som har hängts av eller lyckas dra iväg så vi ska dra nytta av att det är så jämnt och se till att plocka poäng nu.

Jag skulle vilja se mer stake, lite mer jävlar anamma i laget, mer fysiskt spel. Nu ser det mest ut att vara tunga ben överallt?
– Jomen svackor är en del av sporten också. Du har vinsttrender och förlustrader, du har bra matcher och dåliga matcher. Det är inte så mycket man kan säga egentligen mer än att vi har ett spel, ett system som vi tror på och som vi får se till att utföra som vi har kommit överens om.

I det spelsystemet ingår så klart inte att bygga motlut åt sig själv. Men det är just vad AIK gör när man inte lyckas ta kommandot i matcherna från början. AIK har bara vunnit förstaperioden tre gånger i de 22 matcher som man har spelat. De tre gångerna (Leksand borta, Örebro borta och Färjestad borta) har man även vunnit matcherna vid full tid.

Nio av de hittills spelade matcherna har det varit oavgjort efter första perioden, i tio av matcherna har AIK legat under. Och så här långt står AIK på totalt åtta vinster, varav fem vid full tid och tre på straffar.

– Tar vi bort den här matchen så har vi spelat bra de tio senaste fajterna och det känns som det är vår tur nu att det studsar med istället för mot som i det gör i den här matchen. Du vet, jag har spelat proffshockey länge nu och du har såna här matcher där allt går fel – för laget och/eller för enskilda spelare men det kommer matcher när det är bra också, när allt är åt andra hållet så man måste komma ihåg hur både vinster och förluster känns, säger Joslin och fortsätter:

– Det kommer inte vara en bädd av rosor där ute. Ibland så är det bara tungt men det är hur du tar förlusterna som räknas och avgör hur det går under en säsong. Vi måste hålla ihop, sätta oss ner och snacka oss samman och dra lärdom av den här matchen men också se framåt mot all rolig hockey som är kvar att spela, resten av säsongen. Det är bara köra på.

Vad ser du för kvaliteter i laget som ni kan bygga på?
– Det är mycket men de senaste 4-5 matcherna har vi börjat med att hamna i underläge, kan vi se till att få första målet så blir det bättre. Det är svårt att jaga hela tiden, så det är en sak. Om vi inte är på i första så kan det bero på alltifrån otur till att man inte är med från början men vi måste få in en mentalitet som gör att puckarna går vår väg, som gör att vi tar ledningen i matcherna och gör första målet så att det kan rulla på.

– Vi har grymma målvakter i Larsson och Hamberg, de tar det mesta – nu är det upp till oss att göra mål framåt. Ett eller två mål räcker inte alltid i den här ligan, det krävs mer, i alla fall tre fyra mål av oss för att ge oss chansen att vinna matcher. Jag hade en coach en gång som sa att det är först till tre som gäller – för att vinna. Det är en grej som vi kan ha framför ögonen… och jag tror han hade rätt där. Gör du de tre första målen så är det tufft för motståndarna att jobba sig in i matchen och vinna, då blir det motigt för dem.

Vad kan du göra själv för att vända det här?
– Ah mest köra på. Leda med exempel. Jag får mycket istid och många minuter i pp, så det gäller att jag visar att jag har förtjänat de minuterna och tar vara på dem. Samt att spela bra defensivt så klart. Det är vad jag kan bidra med.
1 kommentar:

Patrik sa...

Jag tror att AIK behöver lägga om rutinerna i värmningen för att få till en förändring i matchstarterna och komma ut med hög puls och adrenalin. Jag har ingen hockeykompetens, det ska sägas, men har varit fotbollstränare i 15 år.