torsdag 14 november 2013

" Man måste ha tålamod för resan vi gör"

(Jocke Eriksson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Ordern från tränarna var att sluta tänka så mycket och börja köra istället. Och visst körde Djurgården men starten av Mora matchen blev inte riktigt som man hade tänkt sig:

Ibland går man ut till matchen med en viss matchbild och matchplan efter hur man tror motståndarna ska spela och hur vi vill spela men sedan när det blir helt annorlunda så blir vi lite ställda. Matchbilden blir inte riktigt som vi har förväntat oss, säger Jocke Eriksson.


Vad hade ni väntat er?
– Nämen, vi hade förväntat oss att det skulle se ut som det gjorde de sista trettio minuterna redan från början, men de är pigga i början av matchen och i och med att de är piggare (än vi tror) så orkar de mer vara spelförande och taktiska men i och med att vi äter oss in i matchen när de blir tröttare så orkar de inte mer. De får slå ifrån sig pucken mer och mer och på så sätt så tar vi över matchbilden. Man måste även ha respekt för motståndaren och vad de levererar och de spelade ganska bra i början av matchen, vilket ställde oss.

Mora spelar ett väldigt intensivt spel över huvudtaget, det är full fart hela tiden?
– Ja de åker mycket skridskor, samtidigt som de har en hel del puckskickliga spelare som klarar av att hålla i pucken. De varierar spelet ganska bra med att slå långa puckar på touch som får oss utspridda och sedan när vi är utspridda så vågar de hålla i den men i takt med att deras energi gick ner och vi växte så straffade vi de lite i det spelet. Så var ju tanken att vi skulle göra från början men som sagt så lyckades inte det.

Det tog en period och en kort bit in i andra innan Djurgården hade hunnit ställa om mentalt. Och innan dess hann Mora gör första målet, när Djurgården hade powerplay.

– Det som händer är att Nisse (Nils Andersson) och Honken (Michael Holmqvist) – i överambition- går på samma spelare (Jonathan Harty) som lite turligt får upp pucken i banan bakom dem,

Sedan kraschar alla tre in i sargen?
– Ja precis och då hinner han (Harty) spela pucken fri till kompisen bakom (Gustav Rydahl) och då hinner inte (Mattias) Guter riktigt hem så det är ett mål vi släpper in i lite överambition vill jag påstå. Det är flera situationer innan där vi försöker ta oss in, vi dribblar och tappar puckar för att vi vill så mycket tidigt i matchen men sånt händer.

Och även om Djurgården var lite ställda i första så var det en helt annan fart och inställning i spelet jämfört med den enormt sega insatsen mot Almtuna i måndags

– Ja vi gör en mycket bättre match tycker jag, bara det att vi inte gör mål! I första är väl vårat spel lite tveksamt, de gör det ganska bra och ställer oss med såna här långa uppspel och tipp som gör oss tveksamma och som gör att de får oss ganska utspridda.  Men sedan efter att vi har klarat av de två boxplayen i andra perioden så tar vi över matchen helt och hållet och lyckas checka fast dem och få dem väldigt trötta. Sedan i takt med att vi växer in i matchen så vågar vi spela ut på ett helt annat sätt och hålla i pucken och får utdelning om än i pp. Frukten av vårt övertag är ju att vi får en hel del power play, säger Jocke Eriksson och fortsätter:

– Efter de där två boxplayen i början andra som vi reder ut, så tar vi över och växer in i matchen. Det är som att vi får energi av det och matchbilden vänder.

Men, även om DIF vände till 2-1 så kom kryss nummer elva och en förlust på straffar. Facit så här långt i kryssmatcherna är tre vinster och två förluster på övertid och två vinster och fyra förluster i straffläggningar.

Elfte krysset, hur frustrerande är det?
– Det är väl både och. Det hade nog varit mer frustrerande om vi var längre ner i tabellen. Så man kan se det på olika sätt. Man kan se det som att vi har svårt att vinna matcherna under ordinarie tid, men man kan också se det som att vi bara har förlorat två ordinarie matcher på 19 omgångar vilket tyder på att vi har ganska stark vinnarmentalitet. I en hel del matcher har vi ju kommit tillbaka också, vi har kvitterat och tagit det till sudden death. Sedan om man vill se det negativa så har vi en del matcher vi borde ha avgjort innan dess men målskyttet har straffat oss. Vi har bra procent och har gjort många mål i power play men vi behöver göra lite fler mål i spelformen fem mot fem för att vinna flera av de här kryssmatcherna.

Kan man göra något annorlunda på träningen för att få igång målskyttet?
– Ja det kan man, vi nöter in andra mönster, vi nöter anfallsspel, ibland så behöver man nöta på att sätta mer trafik in på mål – även om det inte var det vi hade problem med idag, nu var det snarare avsaknad av kylan och den är svår att nöta på. För det är skillnad på att träna när det är lite avslappnat eller när det är matchsituation och det är 6-7 000 på läktaren som skriker och jublar, att där vara kylig i rätt lägen är inte lätt för det här unga laget. Men det är något som kommer att växa fram och bli en erfarenhet och det kommer med tiden.

I dag var ett himla liv?
– Ja och det är positivt. Jag säger inte att det är dåligt utan vi växer i det och av det men ibland kan det bli att många blir stressade – just i en situation där 4 000 skriker SKJUT! Men ta 2-1 målet som exempel. Där skriker 4 000 ”skjuuut” men Sam håller i pucken och lirar i sidled till Dustin som har ett bättre läge och sätter dit den. Många gånger tar vi skotten där och det måste man i och för sig göra ibland också men just det där… det kan jag tycka ibland när vi spelar fem mot fem att vi… vi har ett par lägen i dag också där vi slänger in skott från sidan istället för att titta upp och se att vi har en kille med oss, som har ett mycket bättre läge men det missar vi då.

Lustigt att det är mer stressande att göra mål i fem mot fem än i pp?
– Ja fast i power play så är det mer mönsterspel, det är mer stukturerat än i fem mot fem. Du vet ju att du är en man mer, instinktivt och du vet att det borde vara en kille öppen, så i fem mot fem kanske det krävs mer spelsinne och kyla i den spelformen.

Du har själv ett par fina chanser, bland annat ett hårt skott i stolpen på slutet?
– Ja men det grinar emot med målskyttet för egen del men det är bara nöta på och försöka vara kylig i de lägen som uppstår. Det där är väl det jag tycker att vi kan förbättra. Jag tycker att det är många situationer där vi kommer tre mot två och liksom har halvlägen så är vi… vi blir lite stressade i lägena, säger Djurgårdens lagkapten och fortsätter:

– De första två power playen hade vi ingen intensitet i men jag tänker nu på spelet generellt att vi skapar mycket fler lägen i andra halvan av matchen och vi har en högre energi och aggressivitet men det gäller att i den intensiteten vara lite kylig ibland också. Och det är väl det som fattas lite just nu men gör man några mål så kommer det där med automatik.

Djurgården hade ett lite längre snack än vanligt efter matchen. Men det var inte fokus på förlusten utan på vad som kommer längre fram:

– Vi sa väl att vi gör de sista 30-35 spelminuterna riktigt bra och det måste man ta med sig. Likväl som man alltid pratar om de dåliga sidorna så måste man lyfta fram det positiva och gå stärkta av det och det var väl det vi försökte lyfta fram. Jag tycker väl att ibland är det väldigt mycket fokus på att vi är stora stolta Djurgården, vi ska spela i Elitserien och den kravbilden och allt det där. Med all rätt!


– Men samtidigt så tycker jag ibland att man måste ha respekt för serien som vi spelar i, den är jämnare än någonsin och det tror jag alla skriver under på. Det är högra klass än någonsin och vi är ett ungt lag under utveckling så man måste också ha tålamod och man måste också ha tålamod för resan vi gör och vad den innebär. Det kommer inte gå spikrakt upp till himlen och därför måste man under den resan, hela tiden, behålla en positiv atmosfär även om det finns mycket att förbättra.  

Inga kommentarer: