torsdag 14 november 2013

Många chanser men inga mål

(FOTO JESPERZERMAN.SE)

Trettiotvå skott, många av dem näääära att leta sig in men inga mål. AIK slet och kämpade bra men förgäves mot Leksand borta där det blev 1-0-vinst för Dalalaget till slut.

Jag satt och funderade lite på vad det är som saknas och det känns som att det är de där allra sista procenten i tajmingen, i samspelet som inte är där.


Man kan ju i och för sig göra det enkelt för sig och konstatera att  tre av de fyra främsta poängleverantörerna var skadade och saknades uppe i Tegera arena: Mattias Janmark (12+7), Björn Melin (5+9) och Jonas Liwing (1+11).

Och visst saknas framför allt Janmarks näsa för att lyfta sig när det som mest behövs, visst saknades samspelet mellan Janmark, Melin och Ramstedt och visst saknades Liwing i pp men det är ju som det är.

Och jag tycker som sagt att spelet och inte minst intensiteten i spelet är bra men samtidigt så var det ju emellanåt en orgie av för hårda pass, för lösa pass, pass som landar på skridskon, mottagningar som är någon centimeter fel och som måste räddas upp och på den sekunden det tar så försvinner läget. Så intentionerna finns där men det är någon sekunds feltajming, lite för ofta för att få det där allra bästa trycket och de där allra vassaste chanserna som behövs mot ett så bra försvar och en så skicklig målvakt som Leksand har.

På pluskontot har ju AIK Daniel Larsson som gör en av sina allra bästa säsonger i karriären. Nu tog han 24 av 25 skott. Han står rätt, han vågar lita på att utespelarna gör sitt och fokuserar på det egna jobbet istället för att försöka göra backarnas jobb också (vilket ju är omöjligt). Larsson är lugn men ändå het, han läser spelet grymt bra och när det väl blir fel räddar han upp det ändå – som när han låg på ryggen, med benen rakt upp i någon slags slajd-skalmans-stålmanskombo. En helt sjuk räddning i början av andra var det. Och bra jobb av backarna trots att många av dem är unga och relativt oerfarna.

Teemu Ramstedt har känns lite vilsen utan Melin och än värre blev det utan Janmark men nu tycker jag han spelade klart bättre än de senaste matcherna. Han är ju ingen raket på rören direkt men läsa spelet, det kan han och det har AIK stor nytta av.

Jag vet att många AIK-fans tröttnat på att Marcus Nilsson inte har levt upp till titeln som poängspruta från BIK Karlskoga. Men det tar tid för en del att byta serie, han har haft pendlande istid trots att han är en sån person som måste få  ha mycket puck för att växa. Och  han är ju där varje match och är så sjukt nära att få in pucken – så även idag.

Jag hoppas AIK har tålamod med ”Lilliz” för när det väl släpper!... Kanske skulle en utlåning i några matcher boosta igång självförtroendet och därmed målskyttet men nyckeln här heter förtroende. Det måste ju bara släppa någon gång.

Nu ska man ju inte jämföra spelare från säsong till säsong men Broc Little – som till slut blev delad tvåa i AIKs interna skytteliga förra säsongen, med 16 mål var också en slowstarter. Han gjorde ett mål i september, två i oktober och hade den 14 november alltså endast mäktat med tre mål. Från den 17  till sita november gjorde Broc fyra mål, han gjorde tre i december, två i januari, tre i februari och ett i mars.)  Så det kan löna sig att ha tålamod.

***
En lattjo detalj från kvällens match är att Patrik Hersley, som gjorde det enda målet, har gjort fyra av sina tio mål mot just AIK.

***

Måste plussa lite för Derek Joslin. Han är överallt, täcker skott, skär av skottförsök, knuffar undan spelare, håller rent framför målet, är ett vapen i pp (även om det inte räckte idag) och hade dessutom sex (oftast) hårda skott. Mest av alla, tvåa på den i AIK var Mark Hurtubise med fem skott.

***
Tabellen… är ju hur rafflande som helst. AIK lyckades trots förlusten och trots att både HV och Färjestad vann hålla sig kvar på rätt sida av kvalstrecket tack vare bättre målskillnad. AIK Efter 21 matcher står åttan Linköping på 28 poäng sedan kommer tre lag nian Färjestad, tian AIK och elvan HV71 på 25 pinnar. FBK har minus sex, AIK minus elva och HV minus sjutton i målskillnad. Örebro som har det tungt nu ligger sist med 23 poäng och minus 19. Så här gäller det att gneta in varje pinne som går för lagen på nedre halvan.

***
På lördag väntar Frölunda hemma för AIK. Frölunda vann med 2-1 mot Lakers nu och vann med 5-3 senast man mötte Gnaget på Hovet. Läge för stort revanschsug och vem vet, kanske är åtminstone Janmark tillbaka då. Låter så i alla fall.


Inga kommentarer: