måndag 25 november 2013

"Jag har aldrig varit med om något sånt tidigare,"

(Patric Blomdahl. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

AIK fick ett sanslöst självmål av Brynäs till skänks. Och hade egentligen oddsen på sin sida. Men. Det man inte tar tillvara, det rinner ur fingrarna och försvinner. Precis som de tre poängen som var på spel under söndagskvällen.

– Vi borde komma ut med sprudlande energi men det var som segt tuggummi. Det var lite segt, det var känslan, konstaterar lagkaptenen Patric Blomdahl.


Gävle fick spela back to backmatch, kom åkandes från Karlstad efter en lördagsmatch som gick till straffläggning (Brynäs vann den). Brynäs har stora skadeproblem, inte minst på backsidan.

Brynäs inledde med att i spel sex mot tre (!) göra ett sällan skådat självmål och ge AIK en utmärkt chans att bygga vidare på självförtroendeboosten efter storsegern mot Örebro i onsdags. AIK hade fullt lag, sånär som på backen Fredrik Carlsson, man hade haft spelledigt i tre dagar.

Man kan tycka att allt talade för AIK.
Men. Varken mål till skänks eller ens en 2-1-ledning 7.51 in i andra hjälpte.

– Det känns som att vi inte tar tillfället i akt och går ut och är bestämda från början och för matchen dit vi vill. Jag tycker att vi ska ta chansen när de har haft ett tufft, tufft matchschema och gå ut och öppnat den här matchen med en jävla fart, men det känns som vi inte kommer igång, säger Patric Blomdahl.

Varför har ni så svårt att komma igång? Det är inte första gången!
– Om jag hade svaret skulle vi inte ha det problemet… nä men det är svårt att peka på det här problemet och säga att det här är det som gör det. Utan man måste nog gå hem och titta sig själv i spegeln och tänka vad kunde jag ha gjort bättre?

Det här jävlar anammat som jag tycker saknas… Vad krävs för att få in den här aggressiviteten?
– Ja du… När vi har den så ser det bra ut, då vinner vi så det måste vi på något sätt tända upp den glöden. Och det är klart att man kanske kan ha en annorlunda taktik i början av matchen eller något för att skapa en sån matchbild. Det är kanske något vi får ta upp.

Bör man göra andra grejer bara för att göra något annorlunda? Som en del lag när det gått emot borta, ta en annan buss och en annan väg bara för att?
– Jag vet inte men i grund och botten så… det är svårt så här direkt efter matchen. Man är besviken man tänker inte riktigt klart så vi får sova på det och sedan komma tillbaka till träningen i morgon med en bra analys, först och främst vad man hade kunnat göra annorlunda själv.

Vad borde du ha gjort?
– Jag kanske kunde ha gjort mer i min roll, jag borde kanske ha haft tre, fyra tacklingar till för att tända laget. Det är det första man får kolla på – gjorde jag mitt yttersta? I min roll, på mitt sätt? Säger AIK:s lagkapten självkritiskt.

Domarna Marcus Linde och Linus Öhlund stod i fokus både under och efter matchen. Men ska man vara ärlig så var det ju lite random åt båda håll. Brynäs gjorde det bästa av sina överlägen, AIK gjorde det inte.

Gnaget hade till exempel fyra minuters överläge i slutet av första perioden, varav nästan två minuter i fem mot tre men istället för att sätta ett massivt tryck – som man ofta gjorde i början av säsongen – så blev det dutt, piruetter, tappade puckar, slarv och knappt skott på mål.

– Nej det känns som att vi kanske går ner lite för mycket i tempo, istället för att ta tillfället i akt där med, det är känslan där också, när vi istället kanske borde ta i ännu mer och få till ett snabbare passningsspel med fler skott på mål. Men vi tränar mycket på pp och det ska vi fortsätta med också, säger Patric Blomdahl.

Nu blir det för duttigt?!
– Ja, det kommer väl av att det blir för långsamt men det har ju varit lite till och från. Ibland har det funkat okej, sedan har vi haft lite dalar. Det gäller väl att hitta en trygghet men som det var idag så… det är nog upp med tempot mera.

(FOTO JESPER ZERMAN)

Och visst är det så. Bättre skridskoåkning, högre tempo, tyngre press, snabbare passningsspel och inte minst mer intensiv och aggressiv, fysisk hockey är det som skulle vara AIKs adelsmärke den här säsongen.

Men det är det inte – just nu. Det har varit det till och från i korta glimtar och då har AIK oftast vunnit matcherna men den attityd, den vi ger er långfingret och bara kör, den där spunken som AIK säsongen man gick upp och även hade de två första säsongerna efter comebacken i högsta serien finns inte riktigt där just nu. Där har AIK – både spelare och ledare något att fundera över. Den attityden måste komma inifrån gruppen och varför den inte finns, det är en överlevnadsfråga.

Om någon hittar svaret tillräckligt snabbt återstår att se. För AIK-fansen var annars Brynäs självmål det kanske mest sevärda för kvällen. Greg Scott stod ju snett bakom AIK-kassen, skulle passa in i slottet där men fick iväg pucken som gled över hela isen och in i det tomma Brynäsmålet som lämnats av Starkbaum för att Sebastian Lauritzen skulle komma in som sjätte utespelare mot AIKs tre.

Just Lauritzen vända på vägen in och försökte hejda pucken men hann inte i fatt. Och sedan var märkligaste självmålet i SHL, sedan Daniel Johansson gjorde ett liknande, för Brynäs för många år sedan ett faktum.

– Ja jag har aldrig varit med om något sånt tidigare, så det var… det händer ju inte ens, knappt… men det är svårt att glädjas åt nu, säger Patric Blomdahl.

Ni fick ingen kick av det heller?
– Nej det var mer vad fan hände? Alla satt som frågetecken ju. Och vi har ju chansen (att utöka senare) också, vi har 5 mot 3 i en liknande situation (som Brynäs fick med tre raka AIK utvisningar) men utan att kunna sätta dit pucken så vi kan inte klaga på att vi inte har tillfällen i matchen att göra mål och att vinna.

Som lagkapten, vad är utmaningen nu?
– Nu är man besviken och så men det gäller att analysera snabbt och gå vidare. Vi måste ha siktet inställt på nästa match och på att vinna den. Det är ju så, det är den vardagen vi lever i. Det är nästa match, försöka vara positiv och hålla liret uppe.
Vilka kan du få med dig i ett mer fysiskt spel till nästa match?
– Nä men som i den här matchen – jag, Mark (Hurtubise) och (Fredrik) Hynning spelar i samma kedja. Vi skulle kanske kunna ha gjort lite mer och fått med laget och kanske ha haft mer byten när vi får in mer energi i matchen, säger Patric Blomdahl.

Och apropå att hålla liret uppe. Än återstår 31 matcher för AIK att spela. Läget är såklart svettigt, det är bara en poäng ner till HV71 under kvalstrecket och då har de en match färre spelad. Men för spelarna finns bara en sak att göra, hålla humöret och liret uppe.

– Vi har lite mer än halva säsongen är kvar. Det är fantastiskt. Man får se det så. Är glaset halvfullt eller halvtomt, som det brukar heta… så det är kul att det är långt kvar av säsongen, säger Patric Blomdahl.

Hur ska de av era supportrar som bara ser mörkret i tabellen och i erat spel just nu förstå hur du kan se det så?
– För att det måste vi göra för att kunna fortsätta. Sedan håller jag med om vissa andra bitar, att man måste visa känslor och så, bli förbannad och inte vara nöjd med resultatet, visa att under match att man inte är nöjd med resultatet och att nu kokar det över. Men. Man måste se framåt också.


Inga kommentarer: