lördag 23 november 2013

Djurgårdens fjärde raka förlust - trots mäktig vändning

Djurgården stod först för en imponerande vändning från 0-2 till 3-2 i andra perioden. Och följde sedan upp med en allt annat än imponerande insats när Björklöven inledde tredje med att vända tillbaka matchen med två mål inom 33 sekunder.

 Och då hann Löven även få ett mål bortdömt då det inte gick att se var pucken var, fast den mest troligtvis var över mållinjen fast under Johan Mattssons benskydd.


Det är lite lurigt att få grepp om Djurgården just nu. Å ena sidan – när man sätter den till – så åker man ifrån vilket lag som helst, man spelar tajt, håller ihop laget och ser ut att kunna slåss om en plats i Elitserien.

Å andra sidan – och den har DIF visat en hel del de fyra senaste matcherna – så uppträder man som ett juniorlag, låter laget bli utdraget, spelar en och en och förlorar striden framför båda målen (extra mycket framför motståndarnas) samt stirrar på pucken istället för att ta sin gubbe.

Just det sistnämnda hände vid 3-3 och Lövens 4-3 mål. Det var hönsgård av mindre smickrande mått och vid just hemmalagets segermål stirrar fem utespelare och en målvakt, alla med DIF-tröja åt ett håll samtidigt som Alexander Sundström står bakom ryggen på hela högen och gör mål.

Löven lyckades sedan stänga matchen bra även om Djurgården pressade på och tvingade Raycroft till den ena bra aktionen efter den andra. Samt missade lägen.

Och när vi ändå är inne på målvakter. Snacket efteråt kom att handla om Johan Mattsson som blev utbytt efter de två snabba Björklövenmålen i tredje.

Jag håller med om att han inte såg helt hundra ut men det gjorde definitivt inte laget heller och jag tycker det är fel att hänga ut Johan för förlusten. Visst,  det krävs en målvakt som står på huvudet för att vinna vissa matcher och visst, Björklövens tränare försökte peppa sitt lag (det hördes tydligt när Viasat höll fram en mikrofon mot hemmabåset) med kommentarer som ”skjut mycket han ser osäker ut” och ett sånt läge kan såklart sprida osäkra vibbar även bland utespelarna.

Men jag tycker ändå att Djurgårdens utespelare får ta på sig att det blir sån kalabalik och såna felbeslut som det blir vid de där målen. Vänder man på situationen så skapar ju förvirringen bland spelarna framför målvakten osäkerhet hos keepern. Han måste lita på att de gör sitt jobb så att han kan göra sitt och när de inte gör det blir det lätt att man som målvakt försöker göra både sitt och utespelarnas jobb och då hinner man inte med. Det går inte.

Så samspelet där sviktade och det får båda parter ta på sig.

Djurgården har nu fyra raka förluster. Det är längsta förlustraden hittills den här säsongen och ska man kunna dra nytta av att ändå ha gnetat in poäng i match efter match under hösten så gäller det att bryta trenden nu.

Närmast väntar SSK och det blir inget lätt byte trots Södertäljelagets kräftgång. Tvärtom. SSK har inget att förlora längre, man ligger redan sist, botten är nådd och revanschsuget stort även om självförtroendet är skört och SSK också har haft stora problem framför båda målen. Men revanschsuget lär vara stort hos DIF också får man förmoda. Frågan är vem som med glädje tar flest blåmärken på Hovet på måndag.

*Noterbart i matchen vart att Joakim Hagelin, lånet från Linköping, debuterade och inledde med att göra en assist till Djurgårdens 2-1 mål. Han noterades för ett skott och hade plus ett i matchen.

*Philip Holm gjorde sitt första mål för säsongen när han satte 2-3 för DIF.

*Enligt statistiken fick inte Adam ett enda skott på sig efter att han byttes in. Lite ovanligt.

*Dustin Johner stod på knäna och paddlade både fram sig själv och i väg pucken till Nils Andersson som sedan passade Marcus Sörensen vid 2-2 målet. Och Hagelin snodde åt sig pucken bakom mål innan han spelade fram Micke Holmqvist vid reduceringen till 2-1. DET dedikerade jobbet kommer DIF behöva mer av om det ska bli något spel i kvalserien.

MÅLEN:
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (05.41) Olof Mårs (Kim Karlsson)

ANDRA PERIODEN
2-0 (01.08) Stefan Öhman (Per Hållberg, Martin Johansson)
2-1 (04.53) Michael Holmqvist (Joakim Hagelin)
2-2 (09.16) Markus Ljungh (Nils Andersson, Dustin Johner)
2-3 (13.22) Philip Holm (Henrik Eriksson, Mikael Ahlén)

TREDJE PERIODEN
3-3 (03.59) Emil Wrenman (Isak Ahrling, Kim Karlsson)
4-3 (04.32) Alexander Sundström (Tommy Wargh, Kim Karlsson)

SKOTT 15-31 (5-7, 2-15, 8-9)

MÅLVAKTER
Björklöven: Andrew Raycroft 90,32 %
Djurgården: Johan Mattssoon 73,33 %, Adam Reideborn N/A% (fick inga skott på sig)


Vill ni se målen så hittar ni dem här.

6 kommentarer:

Järnkaminen sa...

Där ser man hur bra - eller inte, det funkade för Challe att vara dumsnål när det gäller den viktigaste positionen - målvakten. Det är också rätt komiskt att se hur du konsekvent alltid tar målvakternas sida Marie. Varför så svårt att kritisera en målvakt när du kritiserar utespelarna?

Givetvis skulle Challe ha tömt hela kassakistan för att få hem Tellan. Sedan skulle resten ha ordnat upp sig av sig själv men väljer man budget framför kvalitet då blir det också som det blir. Jag har svårt att se hur någon av de båda målvakterna ska kunna nå den nivå som krävs för att bli en avgörande faktor i kvalserien.

Och det fanns förstås också en anledning till att Mattsson fick lämna Södertälje. Han höll inte måttet helt enkelt. Hade han varit bra hade han såklart satsats på och varit kvar.

Peter sa...

" Han måste lita på att de gör sitt jobb så att han kan göra sitt"

Borde det inte gälla tvärtom också?

Anonym sa...

Önskat att du kunde göra ett opartiskt men skarpt reportage om det förfall som pågår sedan lång tid tillbaka på supporternivån inom DIF hockey . Snart existerar inte det som benämns som Djurgårsfamiljen där. Vi "oorganiserade" men mycket engagerade supporters känner oss inte välkomna länge. Eller lyssnade på. Trohet till klubben?! Javisst, utan tvekan men görs inget snart blir Hovet tomt på engagemang. /MKF

Marie Hallman sa...

Järnkaminen: Jag tycker det är att göra det lite för enkelt för sig. Visst, målvakterna har inte varit hundra, jag säger inte att de inte ska kritiseras men jag tycker det är för enkelt att lägga skulden på dem. Det är ett lagspel och de senaste har just samspelet skitit sig, hela laget har haft problem inte bara målvakterna.
Mattsson fick inte lämna SSK, han valde själv att dra några år till Nordamerika för att testa juniorspel där. Och SSKs målvaktsstrategi skulle man kunna skriva mycket om, har inte med Johans prestationer att göra.

Marie Hallman sa...

Peter: jo, det har du absolut rätt i. Men oftast så är det bara målvakten som ifrågasätts men jag tycker hela laget, både mv och utespelare gör det för dåligt i den situationen, det inte bara han.

Anonym: Ah jag har hört lite om det där, men är inte alls insatt.Och känner att jag inte har tiden och kunskapen att göra det du vill just nu. Däremot hoppas jag att motsättningarna går att lösa, det skulle båda sidor vinna på och inte minst klubben. Men som sagt - jag är för dåligt insatt i vad som har hänt för att ha någon åsikt i övrigt.

Peter sa...

Fast Marie, både du och jag vet att det börjar alltid med målvakten, kan man aldrig lita på sin målvakt så är man körd.