tisdag 26 november 2013

"Till slut så måste polletten trilla ner "

(Fredrik Sonntag med movembermustasch. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Tredje segern på tio matcher. Det har varit tungt motlut för SSK men den här kvällen var det lättnad och inte minst glädje i Södertäljes omklädningsrum:

– Det känns jättebra! Det är kul! Det var så länge sedan vi vann så man vet knappt hur man ska agera när man har vunnit, säger SSK-backen Fredrik Sonntag med ett snett leende.


Matchen var inte säsongens mest välspelade, av något av lagen. Det var mer ångest, oro, stress men också ett klart SSK-övertag i framför allt andra perioden där SSK vände 0-1 till 2-1. Ett resultat som stod sig resten av matchen.

– Det var lite svängigt. Vi var rätt dåliga i första perioden sedan hittade vi tillbaka till det spelet som vi ska spela och då funkade det lite bättre.

I andra ser det ut som att ni stressar Djurgården?
– Ja, i första tappar vi i styrspelet. Då får de komma in för enkelt på oss, de får för enkla dumpar och så, det sätter bra tryck på oss.  Sedan tycker jag att vi spelar tajtare i mittzonen, då kunde vi vinna lite puckar och vända snabbare.

Kände ni själva att Djurgården blev stressade?
– Ja, vi kände det i slutet av första perioden, det kändes som att de var lite trötta och att vi hade det här. Men de har väl förlorat fem raka nu, så vi är två lag med stukat självförtroendet. Då är det viktigt att tajta till i mittzonen. Annars har vi tappat mycket puckar på blålinjerna, men idag gör vi inte det. Och det var en rolig match att spela, det var längesedan som det var så här mycket folk på läktarna, då är det extra kul, säger Fredrik Sonntag.

Målvakten Sebastian Idoff har mest fått öppna båsdörren i höst. Nu stod han för flera avgörande räddningar men fick även hjälp av såväl Dan Illiakis som Fredrik Sonntag att rädda pucken som låg precis framför mållinjen vid ett par skälvande tillfällen:

– Hm, det där kommer jag inte ens ihåg!

Pucken ligger ren framför mållinjen i tredje, när du kastar dig fram och vispar undan den?
– Ja just ja, ja det var nära där! Jag hade blicken framåt och såg att pucken var där, det var bara att vispa iväg den, he, he.

Det har varit en tuff höst för Idoff. Vad tänker du om att han får den här vinsten?
– Jättekul!  Han var bra redan mot Björklöven för två matcher sedan, fast vi förlorade, så det var kul att han fick komma tillbaka och göra en till bra match, det är viktigt för oss.

Det har snackats en del kring målvakterna, bland annat att de sprider osäkerhet?
– Äh det är inget jag har tänkt på. Vi kan ju inte skylla på målvakterna. Man får kolla på hela laget, vi har inte spelat vårt bästa spel – då kan man inte peka ut en spelare.  De gör så gott de kan. Tycker jag i alla fall.

Segern gjorde att SSK tog ett kliv uppåt i tabellen, förbi Troja/Ljungby. Båda lagen står på 25 poäng men SSK har bättre målskillnad – minus tjugo jämfört med Trojas minus tjugotre. Och det är (i en haltande tabell) bara en poäng upp till Almtuna närmast över strecket.

Hur ska ni bygga vidare på det här, spelmässigt?
– Det är väl att ta med det som vi gjorde bra, framför allt spelet i mittzonen, det tycker jag vi tajtade till ordentligt och det har ju varit väldigt öppet de senaste matcherna. Sedan har vi blivit straffade hårt, vi har fått någon enkel utvisning emot oss och då har de oftast gjort mål, pucken har studsat dumt och då har det blivit mål emot. Men det är inget man kan göra åt det utan det är bara jobba på och rida på vågen.

Det gäller att rida på självförtroende vågen som man får efter en sån här match också?
– Ja, det otroligt kul, vi är ett pressat lag. Vi ska ju ligga på övre halvan och vi har kapacitet att göra det men det har gått lite för många matcher nu. Vi skulle ha hittat spelat tidigare men förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det här nu.

Nyförvärvet Dan Illiakis sa att till Viasat att det har varit lite tyst i omklädningsrummet, att han var förvånad över det?
– Nja, det kanske har varit det under de senaste matcherna. Men det är för att alla har varit så fokuserade, jag tycker väl att annars är det livat och så. Men han har kommit in när vi har varit pressade och alla har varit så fokuserade på vad de själva ska göra så jag tror att det har blivit så sista matcherna bara kanske.

Kan det bli bättre snack?
– Ja fortsätter vi vinna så kan folk kanske slappna av lite mer.

Vad krävs för att ni ska känna att nu är vi på rätt väg?
– Det är en otroligt bra fråga. Det här var ju en väldigt viktigt match – för båda lagen – så det är såklart bra för självförtroendet att vi fick vinna. Vi jobbar ju hårt, vi tränar hårt och jag tycker väl att tillslut så måste polletten trilla ner, säger Fredrik Sonntag.

Härom natten, satte några enstaka fans ut en skylt som dödförklarade SSK samt gravljus utanför spelaringången. Men SSK-backen menar att det inte är något som någon av spelarna lagt vikt vid:


– Vi bryr oss inte, helt ärligt. Jag vet inte vad de tror att föreningen ska vinna på det. Man måste stötta, det går inte alltid i en förening men man måste ändå stötta. Jag vet inte vad de tror ska hända och jag har inte läst någonting men jag har fått höra om det men det hjälper ingen, sedan vet inte jag om det hjälper de som har gjort det. om de tycker det är kul att ta kort och lägga upp på Facebook och twitter. Det är bara de som kan ha nytta av det, vi har inte pratat om det. Jag tror inte att någon i vårt lag har pratat om det överhuvudtaget. Det vi gör i dag, det kommer inifrån oss, inifrån gruppen, det har inget med det där att göra.

Inga kommentarer: