fredag 29 november 2013

"Vi har spelskickliga spelare som ska hitta målet"

(Nils Andersson gjorde Djurgårdens enda mål. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Bättre fart och massor med lägen i framför allt andra perioden. Men. Bara ett mål framåt och sjätte raka förlusten för Djurgården som nu ramlar ner pinnhål för pinnhål i tabellen.

Ska man se det positiva så var det just att Djurgården var riktigt bra i två perioder.


– Jag tycker att Karlskrona var fantastiskt bra i början, då sköljer de över oss gång på gång medan vi försöker freda oss. Det är det enda man kan göra i den situationen och Karlskrona är ett av de bästa lagen vi har mött, säger Nils Andersson.

Djurgårdsbacken stod för bortalagets enda mål i matchen.  Reduceringen till 2-1 kom 4.04 in i andra perioden där det var DIF som tog för sig:

– Karlskronas spel är energikrävande, vi visste att det inte skulle hålla hela matchen så i andra tar vi över. Då orkar de inte spela sitt totalhockeyspel längre. Sedan äger vi matchen i andra och tredje, skapar lägen men gör inte mål. Men jag tror målen, de kommer att komma. Om vi spelar som vi gör idag, det här var ett stort fall framåt jämfört med SSK-matchen.

Men att DIF spelade bra här hjälper ju inte – åtminstone inte för dagen - när det inte kommer in poäng. Och med sex raka trepoängsförluster är den fina buffert som Djurgården byggde upp inledningsvis på väg att gå upp i rök helt och hållet.

Nu är det visserligen ”bara” nio poäng upp till trean Västerås men det är å andra sidan samtidigt bara sex poäng ner till definitivt fel kvalstreck.

– Det som gör oss förbannade och besvikna nu är att vi har de här fem raka förlusterna, före den här matchen, bakom oss också. Och att vi inte har spelat då som vi gjorde i dag. Hade vi vunnit de fem matcherna och förlorat idag så hade man inte varit lika missnöjd med prestationen idag. Men nu när det blev en sjätte förlust så blir man så supermissnöjd. Vi är så desperata för en vinst– vi äger Karlskrona i två perioder och då ska vi vinna. Då ska man kunna vara nöjd över prestationen men det är svårt i dag när vi inte vinner.

Men det är inte bara i tabellen som DIF har rasat. Det självförtroende som Djurgården visade i början av säsongen, då laget ändå kändes starkt och tajt, känns som bortblåst trots att det fortfarande är god sammanhållning i laget.

Så fanns det där självförtroendet egentligen eller var det bara skenet som bedrog?
– Vi hade det (självförtroendet). Men problemen är att vi i början inte fick till de fem sista procenten som krävdes för att vinna. Vi bara kryssade, fick inte till det lilla sista och då börjar man försöka hitta genvägar till vinsten genom att spela annorlunda och ändra för mycket. Men ändringarna har skett på individnivå, säger Nils Andersson och fortsätter:

– Det är inga instruktioner som vi har fått, eller något vi har pratat om att vi ska ändra mycket. Men det blir lätt så efter för många kryss och tappade ledningar, att man vill förändra lite för mycket. Och i alla fall i början så gick vi ifrån det som gjorde oss starka. Nu på slutet har vi försökt hitta tillbaka men det är oerhört svårt då spiralen bara går neråt. Å andra sidan är det som utmärker bra lag att man vill bryta såna spiralen och vi vill vara ett bra lag så det är ingen ursäkt. Men det vi gör idag är en bra prestation, vi får titta på den och bygga på den.

Hur då?
 – Att vi inte gör en massa saker själv. Det ska vara tydliga riktlinjer och obekväma beslut.

Som att bänka spelare?
– Det kan vara en grej. Vi är en bra grupp och gör vi det vi ska så ska det inte vara några problem (i spelet). Men problemet är att vi vill så mycket samtidigt som vi har många unga spelare. Då vill man lätt göra saker själv, man vill hjälpa till så mycket att man tar egna initiativ och tyvärr så har det inte fungerat. Det gäller att underkasta sig nu och vara noggranna med uppsatta riktlinjer.

Om de ändå inte följs?
– Då ska det bli konsekvenser. Men i dag (mot Karlskrona) så var inte det problemet. Det är ingen som tappar puckar i mittzonen i dag, det är ingen som gör egna utflykter, backar spelar backar, forwards är forwards. Ingen försöker hålla på med egna utflykter men vi har även förlorat matcher på att vi inte har varit noggranna i man-man-spelet i egen zon. Vi har släppt in för enkla mål, har gjort försvarsmissar, säger Nils Andersson.

 En detalj som inte heller funkat är att få in spelet framför motståndarmålet. Det har varit mycket spel längs kanterna, få andravågar som går på returen och då blir det svårt att göra mål i dagens hockey.

– Ja, så är det ju. Att Karlskrona gör så många mål som de gör beror på att de är skickliga på att slå sina spelare inne vid målet. De hoppar innanför sin back, när de lägger puckar på mål som de gjorde nu så är de på någon tiondels sekund först in på returen i slottet och där kan man köra en hel del mål.  Karlskrona, Malmö och BIK Karlskoga är de som är skickligast på det samtidigt som vi ska kunna göra mål på andra sätt. Vi har spelskickliga spelare som ska hitta målet, konstaterar Nils Andersson och fortsätter:

– Vi har ju en massa målchanser i dag. Jag själv har en backhand, till exempel. Målchanser är inte problemet utan problemet är att vi inte sätter pucken. Vi har hur många lägen som helst och det är klart att vi kan få några billiga mål bara vi är där på returerna. Men det är bara en grej, man kan skylla på en massa annat, det finns hundra sätt att göra mål och vi har tillräckligt med chanser för att göra det och för att vinna matcher.

Och nu går det inte att snacka längre. Vinna, på full tid, är ett måste för att inte den här säsongen som började bra ska spåra ur helt.


– Jag är ändå positiv! Det är en lång serie och så länge vi spelar bra och håller uppe humöret så är jag inte orolig – eller det är klart att man är orolig – men då är jag inte uppgiven. Jag tror fortfarande stenhårt på vårat lag och får vi ordning på det så går det fort. 

Inga kommentarer: