tisdag 5 november 2013

"Nu måste vi låta kreativiteten flöda"

(Nils Andersson klev av efter två smällar men hälsar att han mår ok. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Tre mål på en minut och tio sekunder. Och det innan det ens hade hunnit gå sex minuter av första perioden. Det har Nils Andersson aldrig varit med om:

– Nej, men det kändes som att vi har fått mindre utdelning förr, då det inte alltid har varit rättvist så det kom lite retroaktivt idag. Det var ju rätt match att göra så många mål i, säger Djurgårdsbacken på väg hem i bussen.


Mest nöjd är han över kreativiteten vid målen och att Djurgården gör maximalt av situationerna:

– Vid 1-0  har vi bra press, där tvingar vi Malmö att slå dåliga passningar, en av dem är Sörensen framme och hugger på. Där är det visserligen ett misstag från deras vid men vi de andra målen är det vi som är där och skapar med bra spel. Vid pp-målet (2-0) är vi alla fyra inblandade i: Jocke Eriksson vann tekningen, igen. Klockrent som vanligt. Jag är kylig med pucken, Mattias Guter skjuter ett grymt skott och Honken står perfekt och skymmer framför målet, säger Andersson och fortsätter:

– Falk gör ett mål också (3-0), där vi får igenom puckarna som vi har pratat om. Vi har sagt att vi backar ska få igenom skotten och träffa mål så de tre första målen är inga slumpmål!

Nu var inte Mattias Guters 4-2 mål någon slump det heller men Nils Andersson har en poäng. För även om Djurgårdsbacken inte riktigt kan förklara varför det rasslade in mål just i den här matchen så har laget och tränarna pratat mycket om att sluta fundera på om spelet funkar eller inte och lägga fokus på målgörandet i stället.

– I början av säsongen krävs det att man är väldigt strukturerad och har tydliga riktlinjer men nu börjar det bli så mycket av det och vi kan så mycket om det så att det nästan kväver oss och kväver kreativiteten så nu har vi sagt att nu kan vi systemet och spelsättet – nu måste vi låta kreativiteten flöda istället och fokusera på att göra mål och inte bara försäkra oss om att vi gör rätt spel i varje situation, säger Nils Andersson.

Och enligt Tony Zabel så hände det ”mycket i vårat omklädningsrum inför tredje perioden mot Västerås (hemma senast)”. I Viasats sändning efter Malmömatchen och förklarade Djurgårdstränaren att ”Vi har sagt att vi har en nivå till men det sitter mentalt.” och just den mentala spärren är både Zabel och Andersson inne på har släppt nu.

– Ja man brukar säga att ett mål kommer sällan ensamt… och det är inget skämt! Vi har gjort många saker rätt under en längre tid utan att få utdelning men nu lossnar det. I slutet av matcher när man ligger under så fokuserar man ofta mer på att göra mål istället för att göra rätt i varje läge, det är viktigare att få de där målen och i och med att har en så bra grund så finns redan systemet inlärt, nu gäller det bara att vara kreativ inom systemet. Det sa vi till varandra inför matchen och då kommer det automatiskt.

Men vad var det ni sa till varandra under den där Västeråsmatchen senast?
– Att vi skulle fokusera mer på mål och mindre på att göra allt ”rätt” så det var just det. Att spela på känsla, på ryggraden och bara läsa situationer efter det ramverket.

Kändes det som att Malmö sjönk ihop lite under den där minst sagt rafflade minuten när det Pontus Sjögren släppte in tre av fyra skott?
– Nej, för det gick så fort och de tog en tidig timeout där och kom sedan ut väldigt hårt så man hann inte rida på den vågen, samtidigt så är våra mål produkter av att vi gör rätt saker, säger Nils Andersson.

Hans Djurgården har nio kryss så här långt och att det nu blev tre pinnar istället var ingen överraskning – segern vid full tid var snarare logiskt menar Nils Andersson.

– Jag är trött på att vi har fått skit för att för att vi har tagit så många kryss. De har varit alldeles för mycket övertro på att vi ska vinna 18 matcher av 18 med 6-0, typ. Det kommer vi inte att göra. Men vi har varit med i alla matcher och de vi har förlorat har varit med uddamålet (förutom 0-2 mot VIK borta) och det värderar jag som en styrka mycket högre än svagheten att inte ta tre poäng i varje match. För vi vet att vi har gjort rätt saker och tids nog så kommer målen trilla in. Vi har ett så bra försvar och så bra pp och så länge vi har det är jag inte orolig, säger han och fortsätter:

– Om vi – efter 52 matcher – bara hade kryssat och låg på elfte plats, då hade jag varit orolig. Men så ser det inte ut. Vi har två förluster vid full tid så här långt in på säsongen så vi ligger i topp. Känslan utifrån är att något måste hända, att vi måste ändra något men till 95 % så är allt perfekt. De sista 5 procenten är finkalibrering.

– Samtidigt förstår jag publiken som blir irriterad när vi har lett matcherna och sedan tappat poäng och kryssat istället men samtidigt så måste man se till prestationen. Om inte puckarna går in men vi ändå gör rätt saker så är det fel väg - tycker jag- att förändra några stora hörnstenar. Jag tycker att vi ska fokusera mer på det som vi gör bra och rätt. Så jag uppmanar folk att vara lugna på den punkten!

Djurgårdsbacken klev av under pausen mellan andra och tredje perioden och stod sedan i båset under delar av slutakten av matchen.

– Jag fick en smäll i första och en till i andra och jag har stor respekt för tacklingar mot huvudet så då klev jag av, säger Andersson som för några år sedan tvingades vila i flera månader på grund av en hjärnskakning.

Den här gången verkar det ha gått bra även om det var jobbigt att stå bredvid och se Malmö reducera igen, den här gången till 3-4 i början av tredje:

– Det var en enda lång resa av nervositet men det blev lite tryggare när vi fick ett par utvisningar med oss på slutet.

Apropå nervöst, hur kändes det i först när Malmö kom igen efter era tre snabba mål och började knapra in med 1-3 och 2-3-målen?

 – Det kändes så overkligt att vi hade gjort 3-0 på 1.10 så 3-2 kändes mer normalt. Vi sa det att vi leder med 1-0 borta, det är jäkligt bra. Och efter deras time out kommer de ju ut jäkligt bra och sätter hög press. Min bästa kompis, Björn Karlsson, gör dessutom ett skitsnyggt backhandmål (2-3). Så de gör det bra. Det var två lag som körde järnet så det var anledningen till att det blev som det blev.

Inga kommentarer: