fredag 1 november 2013

"Det är ingen idé att åka runt där ute och vara oroliga för vad som ska hända"

(Hynning var lite återhållsamt glad efter 3-1 i sexpoängsmatchen mot Färjestad. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

AIK har haft för vana att tappa ledningar. Mot Färjestad tog man första trepoängaren där AIK ledde rakt igenom hela matchen.

 – Vi fick en jättebra start där med mål efter bara en minut och på något sätt kunde vi rida vidare på den här tredje perioden vi hade mot Växjö där vi skaffade oss lite självförtroende, säger 1-0 – skytten Fredrik Hynning.


Ni minns säkert vändningen i måndags, då det visserligen var AIK-backen Derek Joslin som inledde målskyttet, men Växjö vände till 1-3 och med dryga sex minuter kvar av full tid såg AIK helt körda ut.

Då reducerade Mattias Janmark till 2-3, sedan fyllde Christopher Aspeqvist, Oscar Ahlström och Mattias Janmark på med 3-0 inom loppet av två minuter och 41 sekunder och bragdvände till seger 5-3.

Känslan då var mest, vad fan hände?! Men AIK:s självförtroende fick sig en fet och välbehövlig boost och den sköna känslan hängde kvar inför Färjestadsmatchen.

– Det (sista perioden mot Växjö) kändes som en liten vändning för oss. Jag vet inte, det är väl för tidigt att prata om att det vänder hela säsongen liksom, men det var ju första matchen som vi leder i hela. Vi har tappat några ledningar tidigare, nu lyckades vi göra tvärtom, nu fick vi publiken med oss, säger Hynning och fortsätter:

– Vi har spelat dåligt på hemmaplan och publiksiffrorna har sviktat lite grann men det kändes som en liten vändning där vi kom ihop som lag och visade karaktär och nu kom mer folk på matchen i dag också. Det var kanske inget skönspel i dag men det var viktiga poäng, det tror jag säkert gjorde alla femtusen nöjda i dag.

Hur gjorde ni för att behålla känslan från avslutningen av förra matchen?
– Jag vet inte men vi har tryckt på att vi ska komma ut som ett offensivt lag och trycka på, det är ingen idé att åka runt där ute och vara oroliga för vad som ska hända liksom. Nu var det mer full fart framåt redan från början, ungefär som vi slutade i Växjömatchen.

I och med segern i måndags har nu AIK två trepoängsvinster på rad - för första gången den här säsongen och kan försöka bygga på en svit.

– Det är jätteviktigt! Lyckas man ta några trepoängare i rad så rasslar det till lite i tabellen, samtidigt som några andra förlorar och då går det väldigt fort i den här tabellen. Det kan bli väldigt stora svängningar och det är en match kvar innan brejket. Det vore kanonskönt att få en… vad ska man säga… perfekt vecka om vi kunde knipa tre poäng uppe i Skellefteå så kan vi träna på med glatt humör under uppehållet.

Hur viktigt är det mentalt att få en sån svit
– Jätteviktigt, för det bygger självförtroende och vi blir tryggare och tryggare där ute. Vi lär oss spela med ledningar, vi har varit lite oroliga innan. Vi har spelat bättre nästan när vi har legat under det har varit oavgjort, jag vet inte varför men det är väl så kanske att när man har något att förlora så är man rädd att bli av med det, så vi har blivit lite för försiktiga, konstaterar Hynning och fortsätter:

– Men idag tycker jag att vi spelar dåligt precis i början av andra men sedan när de gör 2-1 och vi tar en timeout, efter det så spelar vi upp oss igen. Det kändes aldrig farligt i sista utan de fick slänga in puckar på mål och hoppas och idag tycker jag vi rensar framför målet och släpper inte till de här returerna som vi har gjort tidigare, säger Hynning.

Att spelare blir lite oroliga när man har en ledning är mänskligt men det är samtidigt svårt att förstå, för oss vid sidan om. Hur kan man bli orolig för en sån grej, typ? Hynning har svaret:

– Nämen vi har nästan blivit obekväma, för då har vi haft de där tre poängen och då blir man så jäkla rädda om dem… det är en känsla man måste komma bort ifrån. Vi måste fortsätta föra matcherna framåt och inte bara vänta på att de matcherna ska ta slut utan fortsätta på samma sätt som har gjort att vi har tagit ledningen i matcherna.

Har det inte varit lite så att ni nästan har slagit av på taken och börjat backa efter att ni har tagit en tidig ledning?
– Ja precis, vi har stått på hälarna och jag säger inte att vi ska forcera till varje pris heller men vi ska fortsätta spela på det sättet som har gjort att vi har tagit ledningen.

Men visst finns det grejer att jobba på trots 3-1-segern. AIK blev, trots en lysande första period och 2-0 ledning inför andra oroliga att tappa det man hade. Spelet virrades till och AIK-tränaren Rickard Franzén tog time out. Och vrålade några sanningens ord.

– Vad han sa? Det hörde väl hela hovet? Tror jag. Han skrek ganska mycket… nämen han var missnöjd med sättet vi spelade på, att vi stod på hälarna, att det var dags att välja nu vilket håll den här matchen ska gå åt. Antingen tappar vi den helt eller så tar vi tag iden igen och det tycker jag vi svarar ganska bra på.

AIK har nu både HV och FBK bakom sig med en lucka på åtta respektive fyra poäng ner not mot tolvan och elvan.

Hur skönt är det att ha just de lagen bakom bakom sig?
– Äh just det kvittar fullständigt. Det är nog mer resten av hockeysverige som tycker att det är roligt, alltså de som inte spelar i lagen. För oss spelare, spelar det ingen roll, vi vill bara ha så många lag bakom sig som möjligt. Vilka det är kvittar egentligen, det är ändå långt kvar av säsongen.

Det kan inte vara någon mental fördel att de har mycket mer press på sig än om t.ex. Örebro eller Leksand legat där?

– Jo så är det kanske och det ska väl egentligen de två lagen svara på. Men visst det är två lag som ingen förväntat sig ska vara där nere, jag kan tänka mig att båda har som målsättning att vinna SM-guld så det är säkert jättejobbigt. Det är jobbigt för oss också att vara där nere men pressen är säkert större på dem.

Inga kommentarer: