tisdag 7 oktober 2014

AIK hittade vinnarhålet - tog säsongens andra trea

(Segerskytten Robin Kovacs jublar över att hans 3-0 mål räckte till seger trots två reduceringar av Vita Hästen och vild kalabalik framför AIK-målet i slutminuterna. FOTO JESPER ZERMAN)

Blev lite konstig start på matchen då Robin Olsson täckte skott fick det illa på sig och fick hjälpas av isen. 

Såg ut att vara en ryggskada och det är ju alltid otäckt men pucken gick inte i kotan som det först såg ut hamnade enligt AIKs läkare tursamt nog lite mittemellan ena ryggkotan och revbenen. 


Verkar ha blivit en typ av lårkaka fast i ryggen/sidan. Oklart hur länge han blir borta men minst en vecka i alla fall, förmodligen 10 dagar. Typ.

(Robin Olsson täckte skott med både rygg och revben. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK har varit bra på att göra första målet, så även i denna match! Inte helt oväntat med Victor Ekarv som sista man i ett klappklappspel med genomspelningar genom slottet och så bladet till och styrning in. I power play då Vita Hästens forwardsstjärna Justin Donati satt på utvisningsbänken. Snyggt mål!

**

Hästen kom till Hovet som serieledare med nio segrar (två på övertid) på de tio första matcherna. Jag väntade mig ett spel i hästväg (sorry för den) men jag vet inte. Det var rejält blekt spel från de vita kusarna i första. Hände inte mycket förrän i de sista fem minuterna. Kanske för att de nu förväntades föra matchen trots bortaplan istället för att ligga och vänta och kontra? Så blev det inte. Även AIK såg bleka och beskedliga ut, och det var väldigt snällt, trevande och hafsigt i första från båda håll.

 (Robin Kovacs på väg mot mål. FOTO JESPER ZERMAN)

Lite bättre fart i andra som inleddes med ett redigt snöstänk i fejjan (ja det flög väl in genom gallret) på Christian Engstrand. Hästens Viktor Amnér bromsade in någon millimeter ifrån AIK-målvaktens mask när Engstrand gick ner för att blockera en puck. Inte så snyggt Amner! Förra vintern åkte AIK, bland andra Mattias Janmark ut för avsiktigt snöstänk men nu blev det ingen dito. Blev en fajt med Jonathan Andersson och varsin tvåa för det istället.

(Hagelin har precis gjort 2-0.. FOTO JESPER ZERMAN)

Joakim Hagelin gjorde AIK:s 2-1 mål mot BIK när Gnaget tog sin första trepoängare den 2 oktober. Det var hans första HA-mål i AIK tröjan. Mot Vita Hästen kom nästa mål, även det hemma alltså och lustigt nog även det AIKs andra mål i matchen (2-0). Fint förarbete av honom själv också, då han dribblade runt och sågade sig ner mot målet där han lättade in pucken. Kanske lite lätt insläppt där av Jönsson i Vita Hästens mål.

(Ekarv och - tror jag - Kovacs flyger högt av glädje efter 3-0. FOTO JESPER ZERMAN)

Robin Kovacs hade gjort ett mål innan, på bortaplan den här säsongen.Nu kom första HockeyAllsvenska målet hemma då han retfullt enkelt blåste på rakt ner till Jönsson och iskallt skickade in trean. Snyggt mål!

**

Satt just och funderade på om Hästen parkerat i stallet för kvällen när det kom en reducering. Detta efter en sekvens med bra passningsspel nere i AIK-zonen som påminde om pp fast det inte var det. AIK? Var inte riktigt med där i den sekvensen. Men så får det här läget såna där dippar lite då och då. Kul ändå att Gnaget lyckades vinna andraperioden igen, för andra hemmamatchen i rad (nu totalt tre vunna andraperioder så här långt). Det behöver dem.

(Färjestadslånet Johan Olofsson gjorde sin första match i AIK. Bjöd på fysiskt spel. FOTO JESPER ZERMAN)
Andra perioden blev dyrbar för AIK i form av skador då först Robin Olsson täckte det där skottet. (se ovan i texten). Sedan klev även Johan Andersson och Dennis Nordström av med ”lite småskavanker” enligt sportchefen Daniel Rudslätt. Lägg därtill tidigare skador – Robin Rahm, foten, Albin Lorentzon, foten, Micke Lindqvist- upper body och Micke Nylander som enligt Rudslätt har problem med en axel men ”är med och tränar på is i alla fall” .

 (FOTO JESPER ZERMAN)

Det här med att hålla ledningar är inte AIKs starkaste gren… Man har tappat både 1-0 och 2-0 ledningar förr och när Vita Hästen reducerade till 3-2 bara 54 sekunder in i tredje kände man ju att oj, oj, det här håller aldrig. Hade varit sjukt tungt för Gnaget att tappa 3-0 till kvitterat eller förlust men nu redde man ut det – med andan i halsen.

 (Christian Engstrand stod på huvudet och ja var lite överallt i slutet av matchen. Räddade helt klart trepoäng till AIK, flera gånger om.  FOTO JESPER ZERMAN)

Målvakten Christian Engstrand fick slita utav bara h…..e på slutet. Gästerna plockade målvakten med 1.26 kvar till full tid och parkerade sedan nere vid AIK-målet där skotten ven från alla håll tills slutsignalen gick. Blev ett antal kvalificerade räddningar från Engstrands sida där. Och jättejubel så klart då han fick vara med om sin första trepoängare i Gnaget (Hamberg stod ju i den första av de två treor som AIK har nu).
**
Det här har jag väl också sagt förr men glädjejublet när AIK vinner är ju för roligt att se. Hockey är känslor och även om man måste hålla balansen mellan matcherna så är det underbart hur känslorna flödar över här av glädje när det är befogat.

AIK – VITA HÄSTEN 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)

MATCHEN: MM+
MÅLVAKTERNA: Christian Engstrand, AIK 91,67 % och Johannes Jönsson, Vita Hästen 87,50 %
PUBLIK:  2 985
DOMARE:  Peter Lyth.

 (Jonathan Andersson. FOTO JESPER ZERMAN)

BÄST I AIK
MMM Victor Ekarv, f
MM Christian Engstrand, mv
Jonathan Andersson, f

BÄST I VITA HÄSTEN:  Jesper Samuelsson, f.


 (Måljubel ett.... FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0(08.33) Victor Ekarv (Eric Norin, Daniel Olsson Trkulja) Spel 5 mot 4

 (... och två... FOTO JESPER ZERMAN)

ANDRA PERIODEN
2-0 (07.44) Joakim Hagelin (Ryan Mckiernan)
3-0 (08.54) Robin Kovacs (Victor Ekarv)
3-1 (12.27) Jesper Samuelsson (Justin Donati)

TREDJE PERIODEN
 3-2 (0.54) Adam Schmidt (Riley Armstrong, Daniel Åhsberg)

 (Och tre.. FOTO JESPER ZERMAN)

SKOTTEN I MATCHEN:  24-24  (9-7, 8-9, 7-8)

 (Victor Ekarv. FOTO JESPER ZERMAN)

UTROPSTECKNET!
Christian Sandbergs tekningar! ”Sampa” Sandberg tar majoriteten av Gnagets tek och vann 17 av 25 tekningar. Starkt. Det kan jämföras med Hästens åtta tekare där ingen av dem hade plus i tekningsstatistiken.

FRÅGETECKNET?
 Eftersom AIK bara hade sex backar från start fick man spela med fem backar. Svettigt värre men gick bra ändå. Vet inte varför man inte gav Jacob Spångberg chansen som sjundeback i matchen– han är inte skadad utan var bara bänkad, sa han själv efteråt.

(Robin Kovac. FOTO JESPER ZERMAN)

Citatet
”Här är hästarna!”
(Inte ofta man hör den som ramsa! Nu från bortaklacken såklart)

Citatet :
”Att det ska vara så jävla svårt?!”
(AIK-tränaren Peter Gradin skrek ut sin glädje på väg in i omklädningsrummet, ja jo, trots ordvalet. Men han syftade på dramatiken på slutet och att AIK har så svårt att hålla en ledning.)

Fler fina bilder av Jesper Zerman från matchen finns här


Inga kommentarer: