lördag 4 oktober 2014

Fast i egen zon och överkörda av Brynäs

(Djurgården fastnade nere i egen zon, tillbaka tryckta av ett för dagen övermäktigt Brynäs.. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Micke Tellqvist är viktig för Djurgården men inte ens han kan vinna varje match åt sitt lag. Extra svårt blir det när utespelarna inleder lite omständligt och segt framåt och som den här kvällen, låter Brynäs slå an tonen, få momentum, sätta tung press och tidvis parkera i Djurgårdszonen. Och sedan bygga vidare på den inledningen för att slutligen köra över hemmalaget totalt.

DIF var för mesiga i spelet, som när man i ett av sina två överlägen i första, inte lyckades ta för sig och sätta upp en pp-uppställning. För dåligt. Men jag tycker att DIF växte in i det ändå i första. En stund. 
(Trångt framför Tellqvist. FOTO JOHAN SAHLÈN)

Mot slutet av perioden kom ändå några fina ströchanser signerade Robin Norell, Marcus Högström och Micke Ahlén men det är just det. Det var mer ströchanser än tajt och tungt spel framåt. Då blir det svårt att bita sig fast och sätta press och lätt för motståndarna.

Micke Holmqvists mål kom som en liten skänk från ovan. Eller det kanske är fel sagt, det lönar sig –oftast - att skjuta och skapar chanser. Här blev det utdelning. ”Honken” skapade. Det kan man inte säga om de flesta av hans lagkamrater i den här matchen.

***

Under inledningen av andra var det Brynäspress i kubik. Djurgården hade svårt att ens komma ur zonen första sex minuterna och när Micke Samuelsson åkte ut för hög klubba så blev gemensam DIF-sittning i knäet på en stor spelande Micke Tellqvist. Det höll ett tag men efter 53 sekunder av utvisningen gav Bill Sweatt gästerna ledningen. Blev videokoll på den, vet inte varför, kändes inte som några konstigheter.

DIF hade någon minuts offensiv men föll sedan åter tillbaka i knäet på Tellqvist som var chanslös när tvillingarna Westerholm väggspelade fram och tillbaka bakom målet, en av dem fick in pucken i slottet där Alexander Lindgren gjorde sitt andra SHL-mål i karriären genom att stöta in en retur.

När det såg som tyngst ut blev det än värre. Jonas Nordquists ökade på Brynäs ledning till 1-4 efter en tekning, drev lite inåt mål och pang satte pucken högt vid första stolpen.


(Marcus Högström och Micke Tellqvist. FOTO JOHAN SAHLÈN)

 DIF fick spendera lite tid i Brynäs zon också i andra –framför allt då Gävlelaget dragit på sig en utvisning i slutet. Tyvärr för Djurgården blev det tätt och snårigt framför Starkbaum och DIF-frustrationen kändes hela vägen upp på läktaren när det stångades och bökades utan resultat.

Vad gör man sedan då? I tredje? Det går ju att ta kapp 1-4 underlägen i hockey, det visade inte minst DIF för bara några matcher sedan. Men nu var det som att betongbuggar, gelearmar och segdeg i skallen infunnit sig hos de flesta Djurgårdsspelarna samtidigt. Gemensam mental kollaps typ.

Närkampen där Brynäs ökade på till 1-5  halvvägs in i tredje var ett bra typexempel som kan sammanfatta den här matchen med ett klart mer alert Brynäs och ett mentalt tröttkört DIF. 

Det blev en rörig situation framför Tellqvist och visst, det var flipperpuck och studs hit och dit men är man någon procent låg mentalt så kommer man någon sekund efter och då får man som DIF se Jacob Blomqvist plocka ner pucken med bröstet, Greg Scott hålla sig framme och vispa in femman.

***

Nu väntar en liten bortaresa till Fribourg Gotteron där DIF spelar sin sista grundseriematch i CHL. Möjlighet finns till slutspel senare i vinter. Men då krävs det att DIF släpper den här matchen fortare än fort.


Mäktigt med fullsatt Hovet och bra stämning men någon kul kväll på isen blev det inte för Micke Tellqvist och kompani. FOTO JOHAN SAHLÉN
DIF - BRYNÄS -  (1-1, 0-3, 0-1)

MATCHEN:  MMM
MÅLVAKTERNA: Micke Tellqvist, DIF och Bernhard Starkbaum, Brynäs
PUBLIK:  8 094 (fullsatt)
DOMARE:  Tobias Björk och Wolmer Edqvist

BÄST I DIF
MMM Michael Holmqvist, f   
MM Marcus Högström, b
M Marcus Sörensen, f

BÄST I BRYNÄS:  Bill Sweatt, f, Adam Brodecki, f och Niclas Andersén, b.

(Micke Holmqvist gjorde Djurgårdens enda mål. FOTO JOHAN SAHLÉN)


MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1(03.21) Oscar Eklund (Bill Sweatt, Adam Brodecki)
1-1(19.01) Michael Holmqvist (Mikael Ahlén)

ANDRA PERIODEN
1-2 (07.08) Bill Sweatt (Niclas Andersén, Adam Brodecki) Spel 5 mot 4
1-3 (09.56) Alexander Lindgren (Pathrik Westerholm, Ponthus Westerholm)
1-4 (15.20 Jonas Nordquist (Anton Rödin, Greg Scott) Spel 5 mot 4

TREDJE PERIODEN
 1-5 (11.07) Greg Scott (Jacob Blomqvist, Anton Rödin)

SKOTTEN I MATCHEN: 31-35  (11-9, 10-18, 10-8)

UTROPSTECKNET!
Micke Holmqvists mål! Står i rundeln och drar iväg ett skott (som jag antar han ville få in och få retur på i slottet) men som går längs mållinjen och smiter in vid bortre stolpen. Gävlemålvakten Bernhard Starkbaum tittad lite menande på plocken efteråt… men inte lätt att få grepp om pucken i den vinkeln.

FRÅGETECKNET?
Offensiven? Var är den? Att man inte kan göra mål sittandes i knäet på sin egen målvakt är ju uppenbart men varför fastnar DIF där nere? Varför misslyckas man helt med uppspelen i större delen av matchen? Brynäs har haft en tung start på säsongen, tappat en ledningar, matcher och poäng. Det märktes inte. DIF som inledde med ett par fina vinster verkar gå åt fel håll formmässigt just nu. Tillfälligt? Förhoppningsvis…


Citatet
”Daniel Brodin har pratat om Djurgårdens publik. Han hade rätt – det var galet häftigt att spela här”
(Brynäsforwarden Greg Scott (till gd.se) om stämningen på Hovet)

Inga kommentarer: