torsdag 2 oktober 2014

Det gick. Till slut. Första trepoängaren för AIK

(Christian Sandberg. Snacka om glad! FOTO JESPER ZERMAN)

AIK fick en smakstart då Victor Ekarv pangade in 1-0 redan efter 1.51. Men… AIK har inlett målskyttet förr, problemet har varit att hålla matchen ut. Att då BIK Karlskoga kvitterade två minuter senare kändes ju lite typiskt för AIK den här säsongen.

Men. Till slut gick det, både att återta ledningen, att hålla den till slutsignalen och ta säsongens första trepoängaren.

(Thomas Gradin var - trots krossad bröstkorg - tillbaka i båset. Fick nu ha den roll han ska ha, smyga runt under matchen och peppa, komma med individuell coachning. Funkade bra som det verkar. FOTO JESPER ZERMAN) 

Om det var Gradineffekten – Peter Gradin trotsade läkarens order och ställde sig i båset – eller om det var Maulereffekten – MMAstjärnan tränade ju med AIK dagen före matchen – låter jag vara osagt.

Det kan ju ha varit, någon gång bara måste det gå att vinna effekten också.

Men visst hängde det lite tvivel länge över matchen efter 1-1 kvitteringen. Chanser saknades inte,  Christian Sandberg var i shorthand plötsligt fri med Emil Kruse i BIK-målet men
hamnade lite fel och fick inte kontroll på pucken. Hade varit öppet mål annars…!

( Victor Ekarv är både kreativ och modig. Med där det händer. Hela tiden. FOTO JESPER ZERMAN)

Och hade Patric Blomdahl och Johan Sellerstrand haft bättre synk mellan varandra hade det stått 2-1 ganska omgående men på något sätt lyckades de båda missa varandras fina position och ett halvöppet mål. För att nämna några av alla missade chanser.

Mitt i alla missade målchanser var det kul att se Victor Ekarvs kedja med honom, Daniel Olsson Trkulja och Micke Lindqvist. Det må vara en del tunga moln över AIK men de bjuder på fin hockey, kreativ, tempostark, orädd, modig. Det gillas!

Micke Lindqvist tvingades dock kliva av matchen efter två perioder. En skada på övre delen av kroppen, blev beskedet efteråt. Synd han hade varit förtjänt av lite kramar från lagkamraterna vid slutsignalen.

 (Joakim Hagelin och Alexander Hamberg)FOTO JESPER ZERMAN)

Glädjen då var av det smittsamma slaget. Tränaren Thomas Fröberg sträckte armarna i luften och bara … andades uuuuut av lättnad. Peter Gradin väste med sin sargade bröstkort efteråt att ”jag är helt slut, helt färdig”. Målvakten Alexander Hamberg studsade som en glad känguru till båset redan innan domare Bergman blåst av och sjönk sedan ner på knä – förmodligen lättad han med.

(Robin Kovacs hade lite meningsutbyten med några av spelarna i BIK. FOTO JESPER ZERMAN)

Det var annars mycket känslor och på BIK-vis lite smågrinigt här och där under matchen. Christian Berglund och Patric Blomdahl bytte kakrecept ett antal gånger och det blev en del handskar i nyllet här och där. Samt ett matchstraff (game missconduct) för charging för Mikael Eriksson efter en smäll mot Joakim Hagelin.

(Patric Blomdahl o Christian Berglund. FOTO JESPER ZERMAN)


Bra drag på de  endast 2 201 trogna fansen på läktarna. All cred till de som var där och höll låda trots numerären men var är resten?  

Michael Nylander var, enligt Viasats expertkommentator Harald Lückner petad. Hur det än är med den saken så hoppas jag att han blir kvar i organisationen. Varför inte som mentor och individuell tränare, framför allt för de unga? Där är han grym – oavsett vad han levererar under match eller inte.

(Lilliz Nilsson tillbaka på Hovet. FOTO JESPER ZERMAN)

Marcus Lilliz Nilsson – i AIK förra säsongen – gjorde BIK Karlskogas andra mål tidigt i slutperioden. Inte så populärt hos Gnagetfansen då han blev utbuad efter målet. Lilliz fick av någon anledning aldrig till det i AIK men är en riktigt fin spelare, känns som han funkar bättre i BIK Karlskoga. 
 (Materialförvaltaren Jocke Rösund och Robin Kovacs FOTO JESPER ZERMAN)

AIK – BIK KARLSKOGA  5-3  (1-1 ,1-0, 3-2)

Matchen: MMM
Målvakterna: Alexander Hamberg, AIK  och Emil Kruse, BIK Karlskoga
Publik:  2 201
Domare:  David Bergman

BÄST I AIK   
MMM  Victor Ekarv, f
MM  Robin Olsson, b,
Marcus ”Messy” Jonsson, f

BÄST I BIK Karlskoga: Emil Kruse, mv och Santeri Saari, f.

 (Sandbergm, Hagelin och Hynning. FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0(01.51) Victor Ekarv (Daniel Olsson Trkulja)
1-1  (03.52) Jesper Olofsson (Christian Berglund, Linus Fröberg)

ANDRA PERIODEN
2-1(08.59) Joakim Hagelin (Robin Olsson, Christian Sandberg) Spel 5 mot 4.

 (Ekarv, Norin, Sellerstrand och Messy var bra i pp. FOTO JESPER ZERMAN)

TREDJE PERIODEN
3-1 (01.22) Victor Ekarv (Eric Norin) spel 5 mot 4.
3-2 (01.50) Marcus Nilsson (Santeri Saari, Alexander Ytterell)
4-2 (11.36) Ryan Mckiernan (Dennis Nordström, Patric Blomdahl)
4-3 (16.53) Carl Berglund (Santeri Saari, Johan Nilsson)
5-3 (19.43) Fredrik Hynning, mål i tom kasse.

(FOTO JESPER ZERMAN)

SKOTTEN I MATCHEN:  35-25  (11-12, 16-4, 8-9)


 (Theo Lennström och Joakim Hagelin har precis kasserat in första trepoängaren. FOTO JESPER ZERMAN)

UTROPSTECKNET!  
En trepoängare! AIK:s första för säsongen, andra vinsten totalt på åtta matcher och vilken glädje spelarna visade – i båset, på isen och i omklädningsrummet. Underbart med så mycket känslor.

(Joakim Hagelin. FOTO JESPER ZERMAN)

FRÅGETECKNET?
Två av AIK:s målskyttar nätade för första gången  i AIK-tröjan – Joakim Hagelin och Ryan Mckiernan. Speciellt Mckiernan har sett allt mer frustrerad ut över nollan i målprotokollet, nu var det både lättnad och glädje. Och kanske kan det släppa nu för duon?

 (Thomas Fröberg. FOTO JESPER ZERMAN)

 Citatet
”Är det så här det känns efter första 3-poängaren så vill jag ha mer, mer, mer”
(AIKs assisterande tränare Thomas Fröberg visar glädje på twitter efter första tre poängaren.)Inga kommentarer: