lördag 11 oktober 2014

"Någon gång måste det vända och det gör det nu."

(Mathias Franzén var inblandad i båda målen då AIK för första gången den här säsongen följde upp med en andra rak vinst.  FOTO WWW.JESPER ZERMAN)

Tre poäng mot Vita Hästen och nu tre poäng mot topptippade men jumboplacerade Västerås. AIK har med andra ord tagit två vinster i rad för första gången den här säsongen.

Jag såg ju inte den matchen heller då jag var i Gävle men två segermatcher i rad för första gången den här säsongen bör väl uppmärksammas så jag ringde Mathias Franzén när han satt i spelarbussen från Västerås samtidigt som  jag rattade hem från Gävle.


Ville kolla lite hur det såg ut och så här beskrev Franzén AIKs spel mot VIK:

– Västerås får göra 1-0 på en försvarsmiss men annars spelar vi ett riktigt bra försvarsspel, spelar enkelt. Och tar en stark seger. Det var en riktig skitmatch egentligen, riktigt grisigt. Inte så kul för publiken men tre poäng, det är det som räknas. Och nu börjar det lossna. Någon gång måste det vända och det gör det nu.

Vad gjorde AIK nu då som man inte har gjort förr? Ja lite samma lika som Brynäs gjorde mot Färjestad där Anton Rödin beskrev taktiken med att ladda in massor med puckar och folk framför mål men kanske framför allt stå framför kassen och ta skiten.

Brynäs gör, enligt Rödin, numera sina mål på skott tagna två meter från mål. Typ. Det där har även AIK jobbat med.

– Det är det jag tycker att vi gör nu. Vi slänger in lite puckar på mål och jobbar framför allt klart. Tidigare har vi skjutit men inte fullföljt situationerna riktigt, konstaterade AIK-forwarden Franzén.

Det låter ju i och för sig lite väl enkelt det här med att ladda in puckar, folk och stå kvar men just det här att stå kvar känns som nyckeln.

– Det är mycket en inställningsfråga också. Att man verkligen vill vara där och göra mål. Att man stannar där och grisar in pucken. Man kan skjuta hur mycket som helst men sedan gäller det att man jobbar klart situationerna, inte svänger därifrån utan stannar. Det är inte alltid det blir mål på första skottet, det kan lika gärna vara första, andra, tredje och fjärde returen som går in. Så det är en inställningsfråga.

Och inställningen är fortsatt ödmjuk lovar Mathias Franzén:

– Vi kan inte tro att vi är några kungar nu. Vi måste fortsätta jobba stenhårt slår han fast.

Det var för övrigt han Franzén som fick assist vid andra AIK-målet men han borde kanske ha fått en assist vid det första också, där det bara var inlånade Claes Nordén som fick assisten. De två målen i sig gjordes av Ryan Mckiernan som haft det kämpigt men som det verkar ha lossnat lite för senaste två, tre matcherna.

Känns viktigt. Så här såg AIK:s två mål ut - enligt Franzén - föresten.

– Första får jag en passning av honom, skjuter direkt, träffar mål, blir lite strul framför mål, blir en retur. De petar ut pucken för att försöka få bort den från mål bara, Då drar han till den direkt, från någon meter ovanför slottet ungefär upp vänstra krysset. Ett grymt mål av honom


– Andra är mer uppstyrt, jag får en passning av Hagelin längst uppe på blålinjen. Sedan lägger jag över pucken till Ryan, det blir väl lite halvtaskig pass till honom egentligen. Men han lyckas ta emot den med grillan, sedan går han in och knäpper den i nedre högra hörnet. Det var två grymma prestationer av Ryan tycker jag.

**

Det var tydligen en röststark skara AIK:are på plats i Västerås. Och några av spelarna tackade efteråt på twitter för stödet. Jag gillar det där. Det finns en stor ödmjukhet och tacksamhet i laget gentemot de fans som ändå stöttar och åker på både hemma och bortamatcherna. Det hoppas jag fansen märker.

Inga kommentarer: