söndag 24 mars 2013

Andersson: " Man måste ändå vara fair mot alla lag"


(Johan fotad vid ett tidigare tillfälle. I dag var han betydligt mer besviken och ledsen än på bilden. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)


SSK hade en sista chans att hänga på elitserieracet. Men. Det gick inte.

Nu är det visserligen femton poäng kvar att spela om och än så länge matematiskt möjligt att gå vidare. Men chansen är i verkligheten minimal. Så det låg både besvikelse, ilska och ledsamhet över luften i SSK:s omklädningsrum.


– Det är svårt att säga så här direkt efteråt (vilka känslorna är) men man känner sig lite tom… det är jäkla tungt just nu, säger Johan Andersson och tittar bedrövad ut akt ut omklädningsrummet.

Den fina säsongen skull ju bara vara upptakten och visst var en plats i Kvalserien bra jobbat men när man väl är där så vill man så klart leverera. Men SSK straffades hårt för en mindre bra inledning av matchen.

Det kände som de fick press på er direkt.
– Ja exakt…

Och ni skjuter bara tre skott i första…?
– Ja det är… för dåligt. Å andra sidan har vi två, tre boxplay emot oss i första men det är inte hela sanningen. Första perioden är vi inte speciellt bra tyvärr och det är väl där lite som vi förlorar matchen. I andra och tredje är vi inte minst lika bra – om inte bättre än Örebro - men det …(ny djup suck)

Ni har många boxplay i andra och tredje med, då blir det svårt att göra mål?
– Ja, det blir ju så. Örebro är skickliga de är ju ett skickligt lag i ledning, de är så puckskickliga och har två riktigt bra kedjor tycker jag så. ah. Usch. Det är en tung förlust, jättejätte tung. Och andra målet är något jättekonstigt, det kom en hög puck som studsar…

Mitell lobbar?
– Ja precis förbi våra backar… säger Andersson samtidigt som Fredrik Sonntag tar till orda och förklarar varför man inte såg var pucken var på väg förrän Kåberg fick den nästan vid fötterna:

… Vi ser ju inte pucken! Stolarna är svarta de också och så fort pucken går upp i höjd med läktaren så ser man ingenting.  Jag är på väg hemåt, jag ser att han lägger iväg pucken och tittar upp men det går inte att se den. Jag är på väg hemåt så bara lobbar han över, man ser ingenting, konstaterar Sonntag frusterat.

– Hur som helst, fyller Johan Andersson i och fortsätter:

– Det var ett jävla konstigt mål så man kan inte lasta någon. Det är sånt som händer ibland men tyvärr har vi haft de studsarna emot oss hittills i Kvalserien.

SSK står nu kvar på tre poäng, en enorm besvikelse då det går att ta sig upp på ganska få poäng, bara man gnetar in dem till slut. AIK hade till exempel bara skrapat ihop fem poäng på de fyra första omgångarna när de gick upp för tre år sedan.

Men. AIK vann sin femte match och hade därmed åtta pinnar efter fem matcher, inte tre poäng halvvägs som SSK har nu. Så här många poäng har ettan och tvåan i sluttabellen haft efter fem omgångar de senaste åren (med slutpoängen inom parentes).

2009: SSK 11 poäng (slutade på 22), Rögle 14 poäng (slutade på 19).
2010: SSK 15 poäng (slutade på 21), AIK 8 poäng (slutade på 18)
2011: Växjö 11 poäng (slutade på 26), Modo 9 poäng (slutade på 20).
2012: Timrå 13 poäng (slutade på 22), Rögle 9 poäng (slutade på 19).

Och även om varken Johan Andersson eller Fredrik Sonntag hade just de här siffrorna i huvudet så märktes det tydligt efter matchen att de så klart visste att det krävs ett mirakel för att fixa det här nu. I en så kort serie med så få lag finns inga marginaler och blir det en förlust till så är det även matematiskt kört.  

Kändes det här som sista chansen?
– Nej vi ser det väl inte så men som du säger… det är klart att vi är ju inte dumma i huvudet, vi vet att det är jättetufft nu. Nu får vi… ha en day off i morgon (söndag). Vi får vara lite ledsna i dag så får vi komma igen på måndag på träningen, säger Johan Andersson med en så tung suck att det skär i hjärtat att höra den.

Viktigt att veta är samtidigt att även Leksand och Örebro kan se klara ut så är de långt i från just klara. Det har hänt ett antal gånger att ettan och tvåan i tabellen efter fem matcher har havererat under andra halvan av Kvalserien. Det är kommande match sex och sju som brukar vara avgörande.

Hur tycker du att ni ska hantera de matcher som är kvar?
– Det finns inget annat (än att gå för vinst) för även om vi leker med tanken att vi skulle förlora två till här nu så måste man ändå vara fair mot alla lag. Så det är inget att tänka på, det är bara gå in och göra sitt bästa fast man inte kan gå upp. Så fair måste man vara mot alla lag. Men nu… vi kommer inte ge upp förrän den teoretiska chansen är slut och det är den inte än så vi får ladda om i morgon och ja…

Är det inte viktigt för sin egen och klubbens skull också?
– Jo självklart, ingen vill förlora. Nu har vi förlorat fyra av fem, vi är inte vana vid det och det ska vi inte vara heller och ja… som sagt. Nu känns det tungt men vi får jogga lite, duscha lite, mysa lite med tjejen i morgon och ladda om till måndag.Inga kommentarer: