lördag 2 mars 2013

Gameday! AIK-Brynäs, Asplöven-DIF, TrojaLjungby-SSK


Avgörandets stund i årets grundserie är inne – definitivt för Djurgården och kanske definitivt för AIK.

För AIK är förutsättningarna solklara, Brynäs ligger sex poäng före med sex poäng att spela om så det är vinst – mot just Brynäs -  i eftermiddag som gäller om AIK ens ska ha chansen att gå om i den sista omgången på tisdag.


Vid allt annat än tre poäng är det slutspelat för AIK den här säsongen. Man har redan säkrat elitseriekontraktet så där finns inget att oroa sig för.

Backen Christopher Aspeqvist, som missat några matcher efter att hjärtat rusade och han hostade blod under en match för ett par veckor sedan. Alla tester har gått bra och det verkar inte vara någon svår sjukdom bakom. Kanske var det bara så enkelt att han spelade förkyld. Inte bra men det gjorde han.

AIK hävdade på sin hemsida att alla var tillgängliga inför matchen men Daniel Josefsson är inte med. Enligt Expressen har han en lårskada som stopppar honom fram till ett eventuellt slutspel.

AIK har hur som helst vunnit de fem senaste matcherna, det är packat med folk och Jag är på Hovet så det kommer lite efter matchen.

Djurgården har ett lite mer omständligt läge i kampen om topp treplatserna och därmed en direktplacering i kvalserien.

DIF ligger inför seriens sista omgång på femteplats, tre poäng efter trean Västerås och en ynka poäng efter fyran BIK Karlskoga.

VIK har +34 i målskillnad, BIK har +33 och Djurgården +29.

Om VIK tar två eller tre poäng är topp tre kört för DIF även om Djurgården tar tre pinnar uppe i Haparanda mot Asplöven. Detsamma gäller om BIK tar tre poäng. Tar DIF tre, BIK två och VIK noll poäng blir det målskillnad och som ni ser här ovan så gäller det att Djurgården öser in mål.

Blir det inte topp tre så blir det playoffserien för DIF där man får med sig poäng utifrån slutplaceringen i serien. Fyran får fyra pinnar, femman får tre poäng, sexan får två poäng och sjuan en poäng med sig in i playoffserien som börjar på tisdag.

Noterbart här är att Örebro som just nu ligger sexa bara är tre poäng efter DIF inför eftermiddagens match och att man dessutom har bättre målskillnad (+32) så tre poäng är bara ett måste oavsett vad som händer i övriga matcher om DIF vill ha bästa möjliga förutsättningar framöver i jakten på en elitserieplats.

SSK har redan kvalificerat sig för kvalserien, andraplatsen är också säkrad och matchen mot Troja borta är mest av akademiskt intresse för SSK men det är viktigt att ha ett bra avslut och en bra känsla med sig in i kvalet så det är klart att det är fullt ös som gäller där med.

Inga kommentarer: