fredag 1 mars 2013

Pickard: "Jag vill bara fokusera på att spela min allra bästa hockey "


(Chet Pickard vill vänta med att fundera på framtiden. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Djurgården rivstartade med mål av Jimmie Ölvestad efter 56 sekunder. 2-0 kom knappt sex minuter senare och sedan… slog av DIF av på takten. Men det blev trots allt seger med 5-2 i en match som var lite ryckig och ojämn.

– Ja det var en tuff match och jag tycker väl inte att vi fick spelet att stämma med hur vi vill spela, säger Chet Pickard.


Och fortsätter:

– Vi fick en tidig 2-0-ledning och slog av lite på takten, tog dom kanske för givet lite. Men de kämpar hårt och har en del att komma med. Det är inte givet att de ska vara jumbo, så dåliga är de inte och de har ändå slagit oss två gånger i år. Men huvudsaken var att vi vann och vi är givetvis glada över att vi fick 5-2 med oss. Så det är bra, säger Djurgårdsmålvakten.

 Som är självkritisk trots segern:

– Det finns en del vi kan ta med oss och förbättra. Till exempel så gjorde vi ingen bra tredje period, men det är samtidigt en svår match. Det blev en lite märklig match och det var lite tyst i hallen också under de två första perioderna men… det kanske vi förtjänade. Vi spelade lite dåligt och bjöd på tråkig hockey. Men hur som helst, vi vann matchen och gjorde fem mål och är glada över vinsten. Vi kan inte vara hur självkritiska som helst, vi vann ändå med 5-2, det är bra.

Chet fick lite extrahjälp också, då första Christian Eklund och sedan Timmy Petterson räddade på mållinjen när han själv var överspelad:

– Ibland behöver man hjälp av sina lagkamrater. Du kan inte göra allt själv alla gånger. Jag såg inte vem som var där bakom men det är starkt att vi hjälper varandra. De räddar åt mig om det är kris, jag räddar dem. Det är ett lagspel och du kommer ingenstans om du ska göra allt själv så det är viktigt att hela laget ställer upp för varandra och det har vi gjort bra hela året.

Västerås förlorade sin match mot Örebro medan BIK Karlskoga vann en bråkig match mot Leksand med 5-3. Det innebär att Djurgården inför sista omgången av grundserien har en poäng upp till BIK Karlskoga och tre poäng upp till Västerås.

Och ska DIF ta den sista chansen att nå topp tre krävs förutom seger i den egna matchen kombinerat med förlust för de andra två, att man gör många mål mot Asplöven.
BIK Karlskoga har fyra måls bättre och Västerås fem måls bättre målskillnad än Djurgården.

Hur bra koll hade ni på målskillnaden i kväll och vad som hände i de övriga matcherna under själva matchen här?
– Personligen så tänkte jag inte på det överhuvudtaget. Jag försöker stoppa varje skott jag får på mig och jag vet att de andra försöker sätta vartenda skott som de tar. Men i slutändan så blir det som det blir, vi kan bara kontrollera det vi själva gör och vår match och vi vann i kväll. Sedan hade vi självklart hellre vunnit med 15-0 men det tror jag inte går i den här serien.

Snackade ni något om målskillnaden före matchen?
Nej, det viktiga som vi tog upp var att vinna matchen. Ta tre poäng, helt enkelt. För om vi inte gjorde det så skulle målskillnaden inte spela någon roll i alla fall och jag tycker inte att Karlskrona är ett dåligt lag. De krigade ända in i slutet och jag sätter en ära i att förhindra så många baklängesmål som möjligt samtidigt som hela laget sätter en ära i att göra mål framåt. Men vi kan inte göra något åt vad de andra lagen gör. Vi kan bara kontrollera vår egen match och sedan får vi se hur det slutar.

Asplöven säkrade kontraktet i kväll, ni har dem kvar i sista omgången på lördag. Talar det till er fördel på lördag, både vad gäller poäng och mål?
– Oh jag vet inte… Asplöven borta är inte lätt. Vi ska åka dit och vinna matchen i första hand, vi ska göra allt vi kan för att hålla nollan bakåt och ösa på framåt. Sedan får vi ta det därifrån, ingen vet vad som händer sedan. Det som sker, det sker.

Kan det vara bra att ta sig till kvalserien via playoff tror du?
– Absolut. Jag har ju hört hur Rögle gick hela vägen från playoff och kvalserie till Elitserien förra året!

Men året innan så var det tvärstopp för Mora? Så hittills har det varit 50-50 i det här systemet som infördes för två år sedan:
– Ja men du kan se det så här också, att de lag som går direkt till kvalserien får ett uppehåll nu på tio dagar medan de andra får matcha och hålla i gång bra. Samtidigt som det lag som går vidare genom playoff får spela 16 matcher på 30 dagar och det är tufft men alla är proffs. Det handlar bara om att sköta om dig och din kropp mellan matcherna och göra det bästa av det läge du hamnar i, säger Chet Pickard och fortsätter:

– Att gå direkt till kvalserien är givetvis målet men går inte det då är det ok ändå. Vi har ett bra lag, vi borde ta oss till kvalserien hur det än går till och förhoppningsvis så kan vi spela vår bästa hockey nu.

Ni har ju i och för sig varit trögstartade efter uppehållen så det kanske är lika bra att köra på?
– Kanske och som lag så är du mer svårstoppad när du är inne i matchandet samtidigt som det såklart är tufft med så många matcher extra på kort tid. Men du kan ändå aldrig få samma tempo på en träning som en match så får vi spela sex matcher till i en playoff serie så är det okej med mig. Jag älskar att spela matcher och att spela mycket. Att spela två dagar i rad är ingen stor grej varken för mig eller någon annan i laget. Vi får ta det som det kommer och göra det bästa av det.

Att Chet Pickard gjort en bra säsong har väl inte undgått någon och inför matchen konstaterade sportchefen Challe Berglund i Expressen att det kan bli tufft för DIF att matcha de anbud han får om nu inte Djurgården går upp i Elitserien.

Jag vet inte hur många som hade läst den artikeln men det sjöngs ”Chet Pickards järnkaminer” både före matchen och i tredje perioden, om jag minns rätt nu. Och Chet hörde sången:

– Ja, det är givetvis jättehärligt att höra. Vi har fantastiska fans här.

De kanske försöker övertala dig att stanna?
– Ha, ha, hm ja kanske… jag har verkligen trivts bra här och haft en jätterolig säsong här och just nu är vårt huvudmål att fortsätta vinna matcher och förhoppningsvis blir resultatet av det att vi tar oss tillbaka till Elitserien.

Vad säger du om de rykten som går om dig?
– Att rykten är rykten. Folk får säga vad de vill, just nu har jag NHL-kontrakt som jag lyder under…

Men det spelar ju ingen roll i Europa. Du kan ju ta vilket lag du vill här även fast du har NHL-kontrakt?
– Jag hörde det men, för mig ligger fokus just nu helt och hållet på det som vi har framför oss. Och det finns inget som skulle kunna få mig att må bättre än om jag fick vara med och lyckas ta Djurgården tillbaka till Elitserien. Det är mitt mål just nu, sedan får man se vad som händer. Jag har verkligen älskat att vara här den här säsongen, det har varit fantastiskt och fansen har varit underbara och har stötta mig på ett otroligt sätt. Så jag trivs verkligen här, det har varit underbart så här långt och som jag sa så är det just nu en match i taget och jag hoppas vi kan ta steget tillbaka till Elitserien redan nu. Vi ska komma ihop som lag, spela grym hockey och ta oss uppåt.

Har du inte haft några tankar på framtiden?
– Faktiskt inte så många.

Men helt ärligt, har du inte haft några anbud alls?
– Jo givetvis så har jag fått det, det finns lag som har visat intresse. Men det finns också lag som har visat intresse för en hel massa spelare.

Så du känner till att det finns intresse? Har agenten sagt något?
– Ja det finns intresse och det är givetvis agentens jobb att föra fram de förslagen till mig men för mig personligen så vill jag spela min bästa hockey där jag är just här och nu.

Vad har agenten sagt då?
– Att det finns intresserade klubbar men som sagt, just nu så vill jag inte veta vilka de är. Så jag vet faktiskt inte.  Jag vill bara fokusera på att spela min allra bästa hockey. Och vill man verkligen bli uppmärksammad (av t.ex. andra lag) så måste du vinna och du måste vinna i matcherna som verkligen gäller något, i ett slutspel eller en kvalserie. Så det som händer sedan, det händer men just nu är mitt fokus att ta det här laget till kvalserien och göra bra ifrån mig där så tar vi det andra sedan.

Och som någon kanske noterade så körde Chet Pickard med nya benskydd i matchen. Kan låta konstigt men inte för kanadensaren:

– Jomen som målvakt… om du ser bra ut så mår du bra och spelar bra, skämtar Picard med glimten i ögat och ett skratt.

Jag trodde alla målvakter ha gamla inkörda, mjuka prylar?
– Nej, nej. De flesta av dagens målvakter vill nog ha lite styvar, lite hårdare grejer. Du kan kontrollera returer och sånt bättre med styva benskydd och jag såg nog lite större ut idag, ha, ha.

Är de större?
– Nej, de är bara stelare och hårdare och då ser man större ut. Men jag fick de i går, de kändes bra på träningen då och på värmningen i morse så jag ville köra med de nya skydden idag. Det var perfekt. Nästan alla mina skydd och för mig personligen, som målvakt, så gillar jag att ha nya prylar. Det känns bättre tycker jag.

Jag har hört äldre målvakter berätta om att de slängde grejerna i en hög på golvet, gärna med lite extra vatten på dem så att de skulle vara fuktiga och mjuka och mer anpassningsbara?
– Det har jag också hört men det är annorlunda nu!


Inga kommentarer: