måndag 4 mars 2013

Eriksson: " Det är vår enda väg till Kvalserien då får vi ta den"


(Henrik Eriksson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Planen var givetvis att gå direkt till Kvalserien, så blev det inte. Nu väntar ett ovisst kval i en playoffserie med fyra lag varav endast en tar sig vidare till kvalet. Henrik Eriksson vet vad som väntar – för två år sedan gjorde han resan från Playoff till Kvalserie med Mora.

– Det passade oss jättebra den gången. Vi vann sex raka matcher fast vi kom in som sjunde lag i serien med bara en poäng. Det var nio roliga dagar med mycket hockey, äger Djurgårdsforwarden idag.


Systemet där lag fyra, fem, sex och sju får jaga den sista playoffserien i en serie är bara två år gammalt. Innan dess handlade det om utslagsmatcher, head to head.

Mora var första lag att spela sig fram till kvalserien, Rögle gjorde det året därpå. Mora tvärdog sedan när de väl var i kvalserien medan Rögle gick hela vägen upp till elitserien.

Vad hände med Mora – som tvärdog - när ni väl hade nått kvalserien?
– Vi var en aning för nöjda med att ha klarat av det. Sedan startade vi med Växjö borta. Vi fick ingen kanonstart direkt och det blev soppatorsk för tidigt. Sedan hade vi elitserielagen (förlust 1-6 mot SSK och förlust 0-3 mot Modo). De var bättre än vi och sedan var det i stort sett kört efter det.

Det där har man ju sett förr att det gäller att vara med från början?
– Ja, det är inget att hymla om. Det är bara tio matcher i Kvalserien och bara sex nu i play off så det finns ingen tid att spela på. Man måste vara på hugget direkt för att skörda framgång.

Vad gjorde Mora rätt i Playoff då? Ni kom ändå in som sista lag?
– Vi fick alla bitar att platsa redan i slutet på grundserien. Vändpunkten kom väl i utomhusmatchen mot Leksand som vi vann och bara fem dagar efter den var det dags för playoffmatch. Mot Leksand – igen. Vi hade sånt övertag på dem och kom i kapp poängmässigt redan i första matchen. Alla kom in och gjorde de roller de skulle göra. Vi blev ett självspelande piano.

Är det något från Moras resa som du och Djurgården kan ta med er in i Playoff i år?
– Alltså, det är en lite annan situation nu. Då var vi sjua i serien, nu är vi femma men det som är viktigt är att slappna av och ha kul och sedan bara njuta av att man får spela mycket hockey. Vi hade roligt hela tiden – givetvis delvis för att det gick bra – men man får inte tänka för mycket utan vi ska bara slappna av, spela och ha kul.

Grundserien avgjordes i lördags men av någon anledning, oklart vilken, ligger schemat så att det blir match två dagar i rad vid tre tillfällen för det lag som tar sig vidare till kvalserien då denna börjar dagen efter att playoff sex är spelad.

Så här spelar Djurgården:
Tisdag 5 mars Örebro (b)
Onsdag 6 mars Oskarshamn (h)
Fredag 8 mars Karlskoga (h)
Lördag 9 mars Karlskoga (b)
Måndag 11 mars Oskarshamn (b)
Onsdag 13 mars Örebro (h)
Kvalseriens första omgång spelas sedan alltså Torsdag 14 mars.

Tufft? Ja. Men Henrik Eriksson gillar läget:
– Vad ska man säga… det här är vår enda väg in i kvalserien, då får vi ta den. Hamnar vi i Kvalserien får vi hantera den då men först måste vi spela bra hockey nu i sex matcher för att ta oss dit. Och har man börjat spela bra hockey finns inget som säger att man inte spelar bra sedan också.

Men det är tufft för kroppen?
– Det är klart att det är fysiskt påfrestande men när man kommer in i det där glädjestimmet att man bara vinner och har kul, då känner man inte efter så fysiskt ska det inte vara något problem. Det gäller bara att ta hand om kroppen, äta, dricka och sova rätt så löser det sig. Sedan är det inte optimalt ur en fysiologisk synpunkt men det är vår enda väg till Kvalserien nu och då får vi ta den. Det är så det är bara, säger Henrik Eriksson.

Och man kan ju konstatera att Rögle hamnade i ett grymt flow förra året – trots en knackig start på playoffserien (som hette förkval då). Man slutade femma i serien, tog sig på bättre målskillnad förbi Malmöupp till första platsen i playoff i sjätte och sista matchen och hade sedan en bra känsla i laget som bar hela vägen till i Kvalserien till Elitserien.

Men det är som sagt playoff som är första uppgiften om det ens ska bli tal om en fortsättning. Där väntar BIK Karlskoga, Örebro och Oskarshamn.

– Det är fyra jämna lag så det gäller att vi spelar vår bästa hockey och vinner våra matcher så går dt vägen. Men att det blir tajt är inget att hymla om.

Vad talar för er?
– Att vi har mycket erfarenhet i laget, bland annat i de äldre spelarna. Det här är ju en form av slutspel även om det inte är SM-slutspelet, men det gäller att vinna mer än man förlorar och där har vi nytta av de som spelat SM-slutspel. Plus att vi är en del som har spelat i Allsvenskan länge och vet vilken typ av matcher som väntar. Det känns som vi har erfarenheten av att spela såna här typer av matcher.

Säg en viktig detalj förutom att äta, dricka och sova rätt?
– Att man förbereder sig bra inför varje match för det kommer komma till en gräns när du ska lira fast tröttheten kommer och det är när man är trött som du oftast gör misstagen som du inte har råd med. Så det lag som kan värdera lägena bäst i såna situationer är de som får medstudsarna med sig så där gäller att vi är noggranna, säger Eriksson och fortsätter:

– Alla får sätta sin tro till det som deras lag har satt upp. De som följer det som man satt upp i laget är de som kommer att lyckas bäst. Sedan vad det är man sagt i laget spelar ingen roll, utan gör vi det som vi har kommit överens om bra, och bättre än de andra så kommer vi stå som segrare.

Ni kommer – som alltid – att ha stor press på er?
– Absolut men vi har suttit i skrynkligare sits förr än den vi hamnat i nu och vi köper läget. Och har haft den pressen hela säsongen, jag tror inte det blir någon större skillnad. Det blev så här i och med vår start i serien och nu har vi gjort bokslut på det. Nu är det en ny serie som väntar. Vi kan ta lärdom av tidigare matcher men det räcker så, nu är det nya matcher som gäller då är det bara att titta framåt, fortsätta spela och ha kul.

Dustin Johner sa något om att han redan glömt de 52 matcher ni har spelat och nu bara ser framåt?
– Det ligger något i det. Det som är gjort är gjort, nu har vi en himla härlig chans att ta sig till kvalserien den här vägen, då får vi ta den chansen. 

Inga kommentarer: