söndag 10 mars 2013

Mysteriet Djurgården


(FOTO JOHANNA LUNDBERG)


Jag vet inte vad som är märkligast med Djurgårdens snabba fall neråt. Det faktum att det bara var målskillnad som skickade DIF till kvalserien istället för ingenmansland samtidigt som man var  med i slutspelstriden in i det sista förra året?

Det faktum att Djurgårdsspelarna får kramp i huvudet, spagettiarmar och betongben så fort det finns en chans att befästa en serieledning/ta klivet upp över ett viktigt streck eller helt enkelt vara som allra bäst när det gäller?


(FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Det faktum att det tog en halv säsong att hitta rätt i spelet i HockeyAllsvenskan? Att det – de senaste två säsongerna- har funnits åtskilliga tillfällen där det sett ut som att NU har DIF hittat rätt, nu kommer de rulla på. Bara för att bang. Ta tvärstopp så är det börja om från början igen.

Eller varför inte det faktum att man både förra och det här året gick all in på offensiven och hoppades att unga, gärna tokoffensiva backar, skulle räcka.

Visst, det behövs offensiva backar i dagens hockey, spelskickliga backar som kan föra upp pucken, skapa snabba uppspel och trycka upp spelet i motståndarzonen.

En Erik Karlsson är en fröjd att se till exempel. Och det är en bonus om man hittar unga spelskickliga backar i de egna leden som inte kostar så mycket. Men.

(FOTO JOHANNA LUNDBERG)

DIF har ingen Erik Karlsson. Och man har ingen nytta av  sina mestadels offensiva backar om man tillbringar mycket tid i egen zon, tappar pucken till höger och vänster och dräller bort sina uppspel  redan på egen blå.

Redan förra säsongen saknades ett par Ronnie Petterssontyper. En som spelar enkelt, slår sarg ut, rensar stabilt och med tanke. En som är nöjd – eller faktiskt sätter en heder och stolthet i att hålla rent i egen zon och som låter forwards briljera med snurrfinter framför motståndarnas målvakt istället för att som back överarbeta ingripanden framför den egna keepern.

Ett lag som BIK Karlskoga må sakna stora namn – även om Marcus Nilsson har förutsättningar att bli en riktig attraktion framöver – men man har något som DIF saknar. Stabila backar som med glädje tråkar ut motståndarna. Som med glädje tar och ger smällar i ett enda syfte – stå i vägen för lag som Djurgården.

(FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Jag menar inte att samtliga backar ska spela så, hela säsongen. Det behövs lite unga fräcka offensiva backar också men när det bränner till, när det krävs kloka beslut, då behöver man lägga mer speltid på de som har erfarenheten och viljan att underordna sig det kanske tråkiga men ack så nödvändiga stabila spelet.

Djurgården hade ett guldläge i playoffserien efter två omgångar. Tre poäng i bagaget med sig in och så fem av sex poäng på de två första matcherna. Och då händer det igen.  Man orkar inte hålla i ett bra läge, tappar initiativet och måste nu förlita sig på att BIK slår Örebro i morgon måndag, att Oskarshamn slår BIK på tisdag och att man själv vinner sina båda matcher.

Det här med att inte ha det i egna händer… varför hamnar detta Djurgården där hela tiden nuförtiden?  Jag vet inte men det skulle säkert vara mumma för en beteendevetare att titta närmare på.

Visst, det är uddamålsförluster två dagar i rad. Men det är också – göra mål och så direkt tappa in ett i baken. Det är att få pp och istället för att göra mål, få se BIK  Karlskoga göra ett i shorthand. Ett i vardera match dessutom. Det var också ett – under matchen – allt mer sargat BIK där flera spelare tvingades kliva av med skador.  Men andra klev in och tog deras jobb samtidigt som DIF checkade ut.

(FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Aftonbladets Mats Wennerholm har pratat om Hockeydöden i Stockholm länge nu. På ett sätt har han rätt då det inte finns någonstans i Sverige där det är svårare och bökigare ekonomiskt och logistiskt att bedriva ishockeyverksamhet.

Å andra sidan finns potentialen här i hängivna fans, stort publikunderlag, stort sponsorsunderlag och en fantastisk barn och ungdomsverksamhet som lyckas trotsa alla politikernas långfingrar och skitdåliga förutsättningar och mata fram spelare efter spelare.

Jag vägrar tro att hockeyn i Stockholm (och Solna) ska dö sotdöden. Det finns positiva krafter också och det är när det grinar emot mest som det är dags att räta på ryggen, lyfta huvudet högt, kaxa upp sig och visa det.


14 kommentarer:

Ssk 1902 sa...

Det är inte ett det minsta konstigt. Det är ni journalister som har överskattat skansen så inåt helvete.
Nu står ni där med tummen i arslet och undrar vad som gått snett.

Marie Hallman sa...

SSK: Kanske det men jag tror inte laget är överskattat så in i helvete. Jag tror de har underpresterat.

Anonym sa...

SSK är ju lika kassa, lever på några dopade NHL-poäng.
Givetvis helt chanslösa i Kvalserien.

DIF studsar tillbaka - SSK ser vi aldrig igen.
Ingen vinnarkultur, inga fans, ingen historia ingen stad.

Anonym sa...

Kvalserien försvann när Gustavsson tappa pucken vid 1-1 i fredags, snacka om momentum

SSK Fan sa...

Hmmm !

Skrattretande, ännu en fotbolls supporter har yttrat sig.

Så Djurgården hade inga NHL spelare under lockouten ? ... började du gå på DIFs hockeymatcher för ett par veckor sedan !

Gabriel Landeskog- Colorado Avalanches kapten, Douglas Murray- San Jose Sharks .... ringer det en klocka !?

Tomma tunnor skramlar mest ! brukar det heta, och detta talesätt stämmer mer än väl in här.

Detta var spiken i kistan för DIF ..... Farväl ;)

Cj sa...

Jag tror problemet med DIF är just DIF! Det är ju så att bara för att man varit en gammal duktig spelare och blivit en DIF ikon betyder ju inte att man är en vra ledare .i DIF idag så sitter Challe som SC , han har aldrig lyckats som ledare innan detta , Ola Josefsson i sportkommite'n , Öhling i samma kommute' .
För DIF bästa bör man rekrytera in nytt blod som bryter det gamla och börjar något nytt.

shompa sa...

Media har ett enormt ansvar för Stockholms hockeyn död. Hur ofta skriver inte media om falska kravaller? Om hur hemskt det är med könsord på läktaren?
Detta får politiker att agera och dra in pengar. Det får polisen att börja med beskyddare verksamhet och kräva 921kr i timmen för en snut. (Perfekta brottet. Det är snuten själva som avgör hur många snutar som skall tjäna dubbel övertid för att titta på hockey. En bra löneförmån)
Med den geniala logiken så borde banker mm få betala enorma summor när de utsätts för brott.

För det är polisens logik. Föreningar utsätts för "brott" (oftast provocerade av polisen för att tjäna pengar). I stället för att ta böter från brottslingar så skall oskyldiga föreningar betala.

Jag har sett STHLM fotboll/hockey sedan 1985. Har aldrig sett kravaller som inte skapats av polisen.

DIF och AIK skall vara i elitserien. Åtminstone med samma förutsättningar som alla in-avlade bondelag med renar parkerade utanför nybyggda arenor med mina skattepengar.

Jerker sa...

Men problemet med Djurgården är precis det jag skrev i mitt inlägg till den förra artikeln.

Det som är mest alarmerande är håglösheten och likgiltigheten inför uppgiften. Se på Bofors spelare i båset och även Örebros spelare i premiären. Dom står upp, pushar på varandra - är sugna på att åka ut och köra nästa byte och ge allt. Våra spelare sitter hålögda på bänken med sina feta rumpor utan någon som helst antydan till pepp att vilja vinna och verkar inte bry sig nämnvärt. Förutom någon enstaka spelare (typ Wennberg och Sörensen) som väl försöker göra någorlunda reklam för sig så att större klubbar får syn på de så att de kan komma bort från DIF. Inte en antydan hos DIF-spelarna till att stå upp i båset och vara sugna på att in och ösa på järnet i nästa byte. Varifrån denna håglöshet kommer ifrån vete 17 men det är förbannat tragiskt att se. Det DIF borde göra och som borde ha gjorts inför säsongen var att sopa hela trappan från översta till understa trappsteget. Bort med varje individ i styrelsen, bort med varje ledare och spelare och inte med nytt folk på varje post och få till en rejäl nystart för att bort alla dynghäckar som anställer gamla kompisar och bekanta och som har sett till att vi spelar i denna satans skitserie i ytterligare en säsong när vi egentligen hör hemma i elitserien. Se på när ajk gick upp. Inte en enda av deras spelare eller ledare var kvar i föreningen jämfört med deras degradering. Något sånt måste till hos oss också.

Vi är ett elitserielag som spelar i hockeyallsvenskan på grund av inkompetens på ledande funktioner i klubben. Lika hemskt varje gång jag skriver det men så är det.

Jone83 sa...

En förklaring till att DIF-spelarna sitter ner i avbytarbåset, förutom ett fåtal spelare, är att de som står upp är de som ska in i nästa byte. De som sitter ner ska inte in. Det är ett sätt att undvika felaktiga byten och onödiga utvisningar. Jag fick veta det förra veckan och att det var Muray som införde det under sin lockout-sejour. Kan inte komma på nån gång sen han varit med att man åkt ut p.g.a för många spelare på isen.
Kasta ett öga på en NHL match nån gång och tänk på hur de gör där, vilka står upp och vilka sitter i båset.
Sen om det påverkar spelarna negativt, att sitta, låter jag vara osagt, men har svårt att tro det. Men det verkar få alla som inte vet varför de sitter ner att tro att de är oengagerade och otaggade. Hört kommentatorer som nämt det också.

Jerker sa...

Jone83: Murray? Vilket oerhört trams. Han är väl den siste man ska lyssna på. Inte undra på att han aldrig blivit någon riktigt stor spelare därborta, utan den medelmåtta han är. Det såg man ju när han var här och spelade. Var ju inte mycket han tillförde mer än mest snack.
Så han är den sista som dom borde lyssna på i det här fallet.

Varken Örebro eller Bofors blev väl dömda för, för många spelare på isen trots att alla spelare stod upp i båset, så den teorin av Murray känns rätt skev.

Pluggen sa...

@Marie: Bra skrivet som alltid, men tyvärr är det inget mysterium att DIF är sämst när det gäller, dom pallar inte mentalt, det är min fasta övertygelse! Säsongen är över för DIF, (Jag har ingen om hur det har gått när jag skriver det här, och uppriktigt sagt så skiter jag i det!) nu hoppas jag att DIF tar sig en funderare på vad dom vill med hockeyn! Man kanske ska studera T.E.X HV71, som visserligen är ett kräkmedel, men om man tittar på hur många SM-guld dom har tagit dom senaste åren så MÅSTE dom ju göra något rätt, eller hur?


@SSK: Håll dig du till ditt tattartälje, OM du kunde läsa så skulle du se att artikeln handlar om DIF! Det innebär att att du behöver inte kommentera...

Anonym sa...

Dif har gjort fiasko....Karlskoga tar inte stryk mot Oskarshamn trots Difs desperata försök med mutor....

Anonym sa...

Ssk klarade sig utmärkt utan Nhl gubbar....den som inte fattat det kan somna om.....

Marie Hallman sa...

Ok... tack för alla åsikter. Vi får se hur det går, finns en sista chans på onsdag. OM nu Oskarshamn slår BIK. Inget är omöjligt i hockey.

Att börja om helt från noll med ett helt nytt lag tror jag är poänglöst men visst måste man kanske börja röra om lite i spelargruppen, dock tror jag att rensa ut varenda spelare vore både dumt och praktiskt omöjligt