onsdag 13 mars 2013

Engström "Vi är starka som grupp"


 (Jonas Engström vill "vara med på den här resan". Första anhalten blir kvalserien och Leksand borta. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Jonas Engström var först ut med att förlänga sitt kontrakt med SSK när han skrev på för två år till i slutet av februari. Han har redan slagit sitt eget personbästa när det gäller såväl mål som assist och tyckte det var en självklarhet att stanna:

– Oavsett vad det blir, om vi går upp (i ES) eller stannar kvar här (i HA) så var det bästa för min karriär att stanna kvar här i Södertälje, säger 22-åringen.


Varför?
– Jag trivs här, jag har varit här hela tiden, jag kommer härifrån och jag vill vara med på den här resan upp. Jag får mycket förtroende också och det är kul här, jag trivs så mycket.

Har det funnits intresse från elitserieklubbarna?
– Jag vet inte om det har funnits något rent konkret men jag har väl inte tänkt så mycket på elitserien i år faktiskt. Jag har velat spela klar det här året först och sedan se var vi går.

Om SSK inte går upp, varför känns det ändå ok att ta ett år till i HockeyAllsvenskan?
– Jag är absolut inte redo för elitserien ännu. Jag känner inte att jag är redo ännu.

Jasså, vad fattas?
– Det är smågrejer, det är väl att jag vill bli snabbare med puck och en massa smågrejer. Jag tycker inte jag är redo för det bara.

Men om SSK går upp då? Då hamnar du där i Elitserien ändå?
– Ja, då får jag väl växa med uppgiften.

Känns det lättare att växa med uppgiften här än i kanske en fjärdekedja i ett elitserielag?
– Ja lite så är det, då får jag starta om på ny kula kanske och man vet inte vad som händer om man går till ett nytt lag. Det blir kanske som du säger en fjärdelina, trettonde forward eller något och får inte spela någonting. Här finns det i alla fall en chans att få spela och växa, slår Jonas Engström fast.

Han har så här långt gjort åtta mål och 12 assist på 50 matcher, det kan jämföras med förra säsongen då han gjorde fem mål och nio assist. Säsongen2009-2010 gjorde han visserligen 20+22 poäng men det var i J20 superelit.


Kontraktsförlängningen som han skrev på nyligen gäller oavsett om SSK spelare i Elitserien eller HockeyAllsvenskan och nu drar den Kvalserie som Engström och hela SSK gått och väntat på i ett par veckor nu igång. SSK börjar borta, mot Leksand.

– Skitkul! Det ska verkligen bli skitkul. Jag är skitsugen på att ser hur det blir och att se vilket lag vilket det blir nu från playoff också.

Spelar det någon roll om det blir BIK, Örebro eller Bofors?
– Nej, det ska det väl egentligen inte göra. Vi ska fokusera på vårat spel.

Det känns som ni kan smyga med bakom lag som Leksand och eventuellt DIF, plus elitserielagen om de tar sig dit. Det är mer press på dem?
– Ja, vi har ingen press på oss medan Leksand har stor press på sig med allt som händer kring ekonomin där och även elitserielagen. Men vi ser inte som att vi har någon press på oss alls. Vi har inget på våra axlar, vi ska kunna spela ut och ha hur kul som helst. Det ser vi som positivt.

Vad talar för er?
– Oj… Vi slår underifrån, det är väl ingen som tror att vi ska kunna gå upp kanske?

Spelmässigt då? Vad är era styrkor tycker du?
– Att vi är tajta, spelar tajt defensivt, ett bra försvarsspel och har ett bra powerplay och boxplay just nu och så gör vi mål i rätt läge. Vi har några bra målskyttar också. Fleury bland annat.

Kvalserien handlar i mångt och mycket om att få ihop det mentalt, vad talar för er där?
– Vi är väl starka som grupp. Det är väl det. Vi kommer gå ihop som ett lag och bara slå underifrån. Vi har ingen press i det mentala spelet heller, det är de andra lagen som får känna så.

Ni har tuff första bortamatch, Leksand borta. Har ni förberett er på det?
– Ja vi har gått igenom det, kollat någon video, har haft och ska ha lite möten och sedan så… vi ska ta det match efter match, oavsett vad som händer. Det spelar ingen roll om vi vinner tre raka eller om vi förlorar tre raka nu vi ska se det match efter match, det är den väg vi ska gå.

Det är lätt att säga men svårt att göra?
Ja och det vet vi men vi har sagt att vi ska knyta ihop oss, gå samman och verkligen göra det. Vi har en stor chans att gå upp nu!

****

Apropå silly season och SSK så har klubben nu meddelat att Per Nygårds får förlängt som sportchef i två år, klubbdirektören Maria Andark har förlängt ett år. Dessutom blir tränartrion med Johan Strömwall, Anders Sörensen och målvaktstränaren Janne Öhman kvar i klubben.  Strömwall och Sörensen hade outklausuler som inte utnyttjas, Öhman hade redan kontrakt för nästa säsong.


Inga kommentarer: