onsdag 20 mars 2013

Silly season AIK: Sandberg och Nilsson klara


(Sandberg senior förlänger. FOTO JESPERZERMAN.SE)

Att AIK har haft problem med målgörandet den här säsongen är ingen hemlighet. 123 gjorda mål är till exempel 32 mål färre än HV71:s 155 fullträffar och ska Gnaget upp ur bottenträsket krävs bättre offensiv.

Ganska logiskt då att man jagat och även skrivit kontrakt med Marcus Lilliz Nilsson, värmlänningen som kommer närmast från BIK Karlskoga.


Nilsson kom sjua i HockeyAllsvenskans poängliga med sina 45 poäng (12+33) och kanske är det lättare för honom att etablera sig och börja producera direkt än det var för Broc Little som hämtades från allsvenska VIK.

Broc halkade i AIK efter lite inledningsvis på grund av den rehab han körde efter en axeloperation samt längtade hem en hel del. Två problem som ”Lilliz” borde klara sig ifrån.

Amerikanen är nu hemma och ska fundera där på andra sidan pölen vad som blir nästa steg i karriären, komma tillbaka hit till Sverige? Vilken klubb i så fall, eller jobba på att ta hitta en väg mot NHL genom spel i tex AHL.

Christian Sandberg har inga problem med hemlängtan i alla fall. AIK-forwarden är svartgul in i själen och har förlängt kontraktet med tre år.

Det låter på mobilsvaret som han är på varmare breddgrader men självklart är det viktigt för AIK att få behålla en sån ”kärnspelare” som ”Sampa”. Han är  en riktig stomme och kulturbärare i laget och får han bara vara skadefrisk finns många poäng att hämta där.

Den här säsongen blev en enda lång rehab för honom där bland annat en höftskada saboterade stora delar av säsongen. Om det kan ta lite slut på oturen för honom finns en 10-20 poäng till, minst, att kräma ut ur den lite korta men snabba spelaren. Sedan finns säkert förhoppningar om att värva lillebror Sandberg, men hur det går där vet jag inte.

AIK väntar för övrigt på besked om vad bland andra backklippan Stefan Johansson tar för beslut inför kommande säsong. Johansson må vara från Piteå men har efter sina fem säsonger i AIK blivit en kulturbärare han också. Luleå tillhör en av de som uppvaktar så här har nye (och numera ordinarie) sportchefen Daniel Rudslätt och hans medarbetare (under onsdagen officiellt bekräftade sportteam) något att jobba med.

Spelare under kontrakt (enligt Eliteprospects 20 mars)

Målvakter: Daniel Larsson, Niklas Lundström

Backar: Jonathan Andersson, Daniel Josefsson, Jonas Liwing

Forwards: Oscar Ahlström, Victor Ahlström, Patric Blomdahl, Fredrik Hynning, Mattias Janmark, Marcus Nilsson, Esa Pirnes, Christian Sandberg, Oscar Steen.


Silly season AIK 2013
*Nicklas Jensen åkte direkt efter  säsongen till NHL och blev nerskickad till AHL. Även Joakim Nordström förlängde säsongen i AHL.
* 7 mars Förlänger kontraktet med Mattias Janmark, Niklas Lundström och Jonathan Andersson.
* 19 mars skriver två årskontrakt med Marcus Nilsson, poängsprutande forward från BIK Karlskoga.
* 20 mars förlänger Christian Sandberg på för tre nya år. Går ut officiellt med att Daniel Rudslätt är ny sportchef

2 kommentarer:

Mattias sa...

Det var glädjande att Sandberg förlänger! Han har en potential och är en av få som kan sysselsätta ett par motståndare på egen hand. Får han vara frisk kan han vara en mycket viktig bricka i lagbygget.

Hoppas också att Broc Little bestämmer sig för en fortsättning i AIK, men det måste ju stämma även på det personliga planet om det ska bli bra.

Off-topic: Marie, har du någon förhoppning om att kunna göra en intervju med Anders Gozzi om hans sorti? Du hade ett längre inlägg om/med honom i vintras, någon liknande här vore klart intressant.

Marie Hallman sa...

Mattias: Ja Sampa är viktig! Kan AIK få in brorsan också vore det bra.
Broc var väldigt tveksam till spel i Sverige överhuvudtaget när jag pratade med honom innan vi åkte, längtade hem för mycket men man vet aldrig kanske känns bättre när han har fått vara hemma ett tag.
Gozzi: Ja gärna det men han svarar ju allt mer sällan... och jag har fullt upp med Kvalserien nu men jag är sugen på det själv så jag ska försöka få till något efter att Kvalserien är färdigspelad.