lördag 9 mars 2013

Silly season AIK: Gozzi, Rudslätt o Eldebrink


(FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Tungt, tungt besked i dag för AIK då Anders Gozzi väljer att lämna  jobbet som sportchef.

AIK har varit Gozzis bebis och han har verkligen ätit, skitit,sovit och levt AIK galet passionerat under sina nio år på posten.


Utan Gozzi hade AIK förmodligen inte ens tagit sig tillbaka till Hockeyallsvenskan och man hade definitivt inte tagit sig tillbaka till Elitserien.

Det som är mest skrämmande är att han, som haft sånt driv och sån passion för uppgiften, nu säger i DN att han inte ser någon chans för AIK att få det där lyftet som klubben behöver ekonomiskt.

Att Stockholm stad och Solna kommun inte bryr sig värst mycket om sina stora hockeyvarumärken är tydligt. Det har lovats och snackats, framför allt i Stockholm, om nya träningsarenor men nej.

AIK och DIF har inte bara ett ekonomiskt underläge mot kommunerna ute i landsorten där politikerna slår knut på sig själva i sin iver att bidra ekonomiskt. Man slår också ur underläge när det gäller träningsmöjligheter för såväl barn som juniorer och representationslag.

När andra lags spelare kan stå kvar efter träning och nöta extra körs AIK och DIF ut av ismaskinsföraren. Om det ens finns is att träna på och den inte används till något evenemang istället.

Jag tycker inte att politiker ska trixa med kommunens pengar för att betala a-lagslöner (finns fler än Leksand som gör det) men bättre träningsmöjligheter  - inte minst för de yngre men även för a-lagen tycker jag man någon gång måste ta tag i. Det borde ingå i en normal budget och känns viktigt. Men här verkar flådiga fotbolls/evenemangsarenor som spelar ut varandra vara viktigare. Tyvärr.

Att Hovet dessutom är ett ruckel i behov av renovering är tydligt för alla. Utom möjligen  Globe arenas och Stockholm stads politiker.  Det var snack om mångmiljonrenoveringar inför VM. Snart har båda mästerskapen spelats och hand upp den som sett något renoveras?

Det har målats lite färg i trapporna men det är allt jag har sett och jag är där ofta nog för att se om det hänt mer ute i de utrymmen där publik och sponsorer finns i alla fall.

Att spela i ett ruckel gör såklart att möjligheterna till intäkter från företag, loger, sponsorer, begränsas. DIF har klarat av att hantera detta bättre än AIK, DIF har även varit bättre på att få upp det publika intresset, men båda lagen lider av att spela i ett ruckel.

***

Daniel Rudslätt går nu in som tillförordnad sportchef. Det är tänkbart att han även fortsätter som ordinarie men oavsett om det är han eller någon annan som tar över stafettpinne så måste jobbet som sportchef få en bättre backup.

Jag tror ingen fattar exakt hur mycket och hur hårt Anders Gozzi har slitit under de här åren. 

Man kan inte begära att Rudslätt ska ta den arbetsbördan – bland annat för att han är ny, oerfaren på området och kastas in i det utan förvarning.

Han behöver uppbackning bland annat med att scouta spelare och även på andra områden så att han till att börja med kan fokusera på lagbygget. Och då menar jag inte bara med att värva spelare, man måste hinna vårda de spelare man har under kontrakt också för att få ut det bästa av dem. Varför inte knyta upp en sån som Dick Tärnström som spelarscout? Till exempel?

Rudslätt är för övrigt i NY – och sitter lite dumt till för att kommentera det som hänt just precis nu. Jag hoppas att jag hinner göra en vettig intervju efter helgen eller i alla fall någorlunda inom kort, när han kommer hem istället.

***

En av uppgifterna som Rudslätt står inför är att värva tränare.  Och den här våren måste det gå fortare och på ett annat sätt än förra året.

Det går inte att vara sist på pucken och ta den som tackar ja typ.  Nu hårdrar jag lite men ska AIK vara med i värvningsracet krävs besked om dels vem som är ordinarie sportchef och framför allt om vem som är tränare. Spelarna - både de som har utgående kontrakt och de som kan tänkas vara på väg in, vill veta innan de tackar ja.  I alla fall de flesta.

AIK har haft en tanke och ett system, jag tycker Eldebrink kom in och gjorde det bra när han till slut styrde upp spelet så att det gick i linje med den spelidé som fanns. Det tog dock ett tag och han kom in för sent för att AIK skulle ta sig till semifinal.

Enda fördelen – om man nu kan kalla det så – med att hamna i ingenmansland är att man får tid att börja lagbygget och spelbygget tidigt inför nästa säsong. Men då krävs en tränare som kan leda det bygget.

Eldebrink hade suttit fint men om han nu inte kan bestämma sig är det lika bra att släppa den pucken och satsa på någon som vill och har både kunnandet och passionen som krävs.

Det går inte att vänta på svar från någon som funderar på olika alternativ. En tränare ska känna JA av hela hjärtat. Annars blir det inte bra för någon.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eldebrink har väl dragit till alperna redan, eller?

Anonym sa...

Gozzi har gjort mycket för AIK men strulet med tränarna inför säsongen 12/13 var inte speciellt lyckat och värvningarna var inte så lyckade. Bara för att han slutar, så måste man ändå se till det sista årets floppar också..Han ska ha all heder för allt han gjort för oss, och jag tror att lite nya tankar i AIK inte är fel. Varför inte ta in Tärnan som sportchef? Där har vi en med hjärta för AIK och ett stort kunnande

Anonym sa...

Jag håller med tidigare, Tärnan som sportchef skulle va bra, han har erfarenhet o kontakter.
En vågad tanke jag fick, undrar hur Tärnan skulle vara som tränare. Kolla vad Alm presterat i fotbollen men den tämligen korta erfarenheten han hade som både spelare o tränare innan.

Anonym sa...

Vad jag hört är huvudspåret att Notan blir sportchef. Rudan ska bygga upp ny organisation och sen fortsätta med marknad. Tärna går också in i ledningen.

shompa sa...

Borde inte hockeyligan göra så att alla lagen har samma förutsättningar? Dvs lönetak men även att alla lagen betalar till en pott för arena/träning.

Folk måste tänka lite logiskt. De flesta hockey spelarna vill inte bo i Skellefteå, Luleå osv. Men det är där pengarna finns.

Och varför är det så? Tack vare Robin Hood skatter.

Hockeyligan måste tänka efter. AIK/DIF står för en väldigt stor del av alla artiklar i media. Det är AIK/DIF fans som köper de dyra TV paketen för att se alla matcher. Med dagens politik så kommer inte Stockholm ha ett starkt lag i Elitserien. Och serien behöver minst 2 Stockholmslag (Lite logiskt när 20% av folket bor i Stockholm)

Gozzi har gjort enormt mycket för AIK.
Gissar att AIK inte ville ha Gozzis unge i laget = han slutar. Synd att Gozzi inte tog detta beslut förra året. Då hade Roger Melin varit General Manager i AIK. En magiskt tränare...

Marie Hallman sa...

anonym: Ja för resten av säsongen. är oklart vad han gör sedan men jag tycker det är bättre att släppe honom helt nu och satsa på någon som verkligen vill ta AIK, NU.

Anonym x 2: Vet inte om Tärnström fixar att dunka rätt in på just sportchefsposten och minns jag rätt fick Alm gå något år bredvid innan han klev in. MEn jag tycker absolut att han ska "skolas in" i både organisationen och jobbet sakta men säkert. Tar lite tid dock.

anonym: ok vi får se!

shompa: Att Gozzi slutar har då inget med att Patric Gozzi inte spelar här att göra. Det handlar om att se möjlligheter och han ser bara att det står och stampar och att det inte finns möjligheter att lyfta, har inget med Patric att göra och Christian kommer nog spela sig till en plats så småningom. Han är riktigt bra.