onsdag 20 mars 2013

Silly season DIF: Lofquist in, Åberg ut

(Åberg lämnar för spel i Elitserien och FBK. FOTO: JOHANNA LUNDBERG)

En värvning i går och en tappad spelare i dag. Det blir lite svårt att väga dem mot varandra dock då en är back (Sam Lofquist) och en är forward (Pontus Åberg) men det är synd för DIF att Åberg använder sin elitserieklausul och lämnar.

Visst han har haft sina upp och nergångar och har varit lite ojämn men det tycker jag man kan sätta upp på ålderskontot. Killen är trots allt bara 19 år och han var ändå poängbäst i Djurgården under serien. Så visst finns det potential.Det handlar dessutom om en egen produkt och även om NHL är målet så hade Åberg kunnat bli en viktig pjäs i DIF kommande säsong. Men. Så här är det nu när DIF blir kvar i HockeyAllsvenskan, det är kanske det jobbigaste priset som klubbarna i den ligan får betala.

Man vill bygga ett lag med en bra kärna men så fort man får fram en bra spelare är andra där och rycker och juniorer på väg upp vill förr eller senare testa en bättre liga, många har krav från NHL-lagen där de draftade att spela mot möjliga motstånd. Och då utnyttjar man elitserieklausulen. Och laget i HockeyAllsvenskan får plocka upp en ny... och ja så håller det på.

Det är med andra ord en rejäl utmaning som väntar framöver, inte minst för sportchefen Challe Berglund i jobbet med att vara en så attraktiv klubb så att serietillhörigheten kommer i andra hand och lojaliteten mot skölden i första.

Som tur var för Challe så har varumärket Djurgården fortfarande en stark dragningskraft även för icke egna spelare. Och där spelar fansen en enormt stor roll. Jag vet inte hur många gånger jag har hört spelare utanför DIF prata med lystna ögon om hur häftigt det är att spela inför sjungande gungande läktare.

Jag är själv fundersam på om stödet från fansen kommer vara lika stort kommande år som det varit bland annat senaste säsongen men det känns som ett måste att det är det. Det är viktigt  dels för att locka spelare men också dels för att locka sponsorer.

Och inte minst en spelare som Sam Lofquist verkar gilla Djurgården rejält. Häromdagen fanns uppgifter om att han nobbat ett antal klubbar innan han tackade ja - jag vet inte om det stämmer men om det gör det så är ju det bra.

Jag har inte hunnit prata med Lofquist men tittar man på storleken (188 cm/93 kg) kombinerat med statsen:  13 mål och 12 assist = 25 poäng,  + 17 i plus/minus och att han sköt 149 skott, flest av alla i hela Oskarshamn under grundserien så låter det som en bra combo hos en bra offensiv back. Nu har  DIF visserligen saknat - och tidvis-  varit i rejält behov av en svårflyttad defensiv back men det kanske kommer det med?


Spelare under kontrakt den 20 mars (enligt Eliteprospects):
Målvakt: Adam Reideborn

Backar: Nils Andersson, Alexander Falk, Elias Granath, Sam Lofquist.

Forwards: Henrik Eriksson, Mattias Guter, Markus Ljungh, Marcus Sörensen, Alexander Wennberg.

Spelare in och ut:
14 mars: Fredrik Bremberg, lägger skridskorna på hyllan.
19 mars: Sam Lofquist, back från Oskarshamn skriver på för DIF.
20 mars:  Pontus Åberg utnyttjar sin elitserieklausul och skriver tvåårskontrakt med Färjestad.

Inga kommentarer: