torsdag 21 mars 2013

Forsberg " Vi har fortfarande en stor chans"


(Forsberg och SSK tog sista chansen. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

Det var verkligen sista chansen att få häng på de andra lagen – och SSK tog chansen.

– Det är klart att man har varit lite irriterad och nere när vi inte har fått poäng, så det var skönt att vi kunde ta tre poäng idag, säger Anton Forsberg.


Det var glest på läktarna och många fans hade säkert gett upp, men laget var revanschsugen, berättar SSK-målvakten:

– Det har varit lite surt att förlora de tre första matcherna, speciellt mot Rögle hemma. Vi spelade ut dom stora stunder och hade ett stort skottövertag men fick inte in pucken, så får de pp och så studsar det in två mål till dem. Det var rätt tråkigt men det gäller ju att kriga hela vägen in och nu har vi vänt på det, nu känns det mer positivt igen

Vad sa ni inför matchen då?
– Vi snackade mest om att alla måste gå in och ge allt, även i det jobbiga spelet, det som kanske inte syns men att jobba hårt i forecheck och backcheck utan puck och så där.

Levde alla upp till det tycker du?
– Ja absolut. Det var stor skillnad idag, framför allt framför målen.

Och just det hårda jobbet runt målen var något som det slarvades mot Rögle i lördags. SSK sköt visserligen nästa dubbelt så många skott som gästerna då men var tama framför mål. Vilket kändes ovanligt att se men var också ovanligt för laget att uppleva.

– Exakt! Jag vet inte om det var… vi kanske slappnade av för mycket då men efter att vi hade snackat om det inför matchen (mot VIK) så gick alla in för det jobbet och gjorde det riktigt bra i kväll. Sedan var vi lite tajtare bakåt och sådär men framför allt så tycker jag att vi malde ner dem i två perioder. Vi hade mycket puck i deras zon och när vi spelade ut så hade de inte mycket att sätta emot, konstaterar Forsberg efter 3-2 mot VIK hemma i Templet.

Att SSK fick tuffast tänkbara schema är inget han vill ha som ursäkt för de tre första förlusterna:

– Nä, det är klart att vi fick ett tufft schema men ska man gå upp så ska man vinna mot alla lag. Och i dag (torsdag, mot VIK) så var det inte så mycket att tänka på. Det var bara in och köra, vi kan inte göra mer än så, säger SSK-keepern och fortsätter:

– På något sätt kände jag att Leksand borta var den tuffaste matchen (av de tre första). Vi var ganska utspelade då så det vart svårt att komma in i det men man vet ju att Kvalserien gör att alla höjer sig. Inte så att det är mer tacklingar utan att det är mer fysiskt spel. Det ska man vara förberedd på oavsett vilket lag man möter. Det spelar ingen roll om det är Örebro, Timrå, Rögle, Västerås eller Leksand, det gäller att vara med hela tiden.

SSK vann skotten mot Västerås med 37-33. Johan Jonssons 3-2 mål i pp kom 6.52 in i tredje och sedan tryckte Örebro rejält och vann skotten i tredje med 18 mot SSKs: tio. Då var det upp till Forsberg att visa färg. Det gjorde han på bästa sätt genom att hålla tätt i sista perioden. Skönt då inledningen av Kvalserien varit tuff även för honom personligen:

– Det har varit lite för mig som för laget, att det inte har stämt. Man har haft lite dåliga studsar emot sig, har haft lite otur - nu ska man inte skylla på otur men det har inte känts på topp. Det kan jag inte påstå men i dag var det bättre, nu var det ett steg på vägen framåt.

Vad var bättre i ditt eget spel?
– Framför allt att jag kände mig tryggare och kunde jobba med mindre rörelser, såna små detaljer var det väl som var skillnad mot de andra matcherna.

Har det varit stor skillnad att – efter en säsong med allsvenskt motstånd – möta elitserielagen?
– Nej, jag tycker inte det är annorlunda så och framför allt så känner jag att de allsvenska lagen inte är sämre än de lag som spelar i Elitserien. Visst det är stor skillnad på topp och bottenlagen i Elitserien men det är ingen större skillnad på toppen av HockeyAllsvenskan och botten av Elitserien. Det märks ju inte minst på att Rögle och Timrå har torskat nu några matcher så det är nog närmare mellan Elitserien och HockeyAllsvenskan än någonsin, tror jag, säger Anton Forsberg.

 Och en annan sak som stödjer den tanken är ju att Kvalserien är kanske rekordjämn. Inget lag har kunnat segla ifrån i toppen även om Leksand och Örebro har kopplat ett minigrepp i toppen av kvalserietabellen.

Örebro leder nu på tio poäng före tvåan Leksand på nio. Trean Timrå har sex poäng, fyran Västerås har fem pinnar, Rögle och SSK tre vardera. Och sex matcher kvar, det vill säga 18 poäng kvar att slåss om.

 – Det är ju fortfarande ganska öppet i och med att alla slår alla. Jag tycker att vi fortfarande har en stor chans att ta det här. Slår vi Örebro i två matcher nu (lördag hemma, tisdag borta), då är vi uppe på samma poäng och det är de som leder nu så vi har fortfarande chansen. Och den ska vi absolut ta. Spelar vi som idag så ska vi nog klara av det.

SSK har varit starka hemma och har – förutom matchen mot Rögle – inte förlorat i Templet sedan i höstas. Det vill man bygga vidare på nu.

– Absolut, det gäller att vinna de flesta matcherna nu som är kvar och då är det en fördel att vi har hemmaplan nu direkt och dessutom en lördagsmatch, då brukar det komma en del folk. Vi vet att vi är starka hemma och framför allt så vet bortalagen att vi är starka. Det man ju själv att det inte är roligt att komma till ett lag som man vet är starka hemma. Så är det ju. Och fortsätter vi bara spela som i dag så har vi fördel av att vi möter serieledarna Örebro nu i två matcher. Vi kan knapra in rätt bra på dem om vi vinner. Det som är viktigt nu är att ta första hemma så får vi se sedan vad det blir.

Det var halvfullt mot Västerås, hur viktigt är det med mycket folk på lördag?
– Det är klart att det är oerhört viktigt att de kommer. Vi vet ju att om man är ett lag som har bra tryck hemma så blir det svårare för motståndarna och framför allt för domarna. Det är väl inte meningen men det blir en fördel för hemmalaget, man kan få med sig någon extra utvisning om det är bra tryck och publiken skriker. Sedan hjälper det oss genom att vi får energi av det. Absolut, slår Forsberg fast.

När jag ändå hade honom på tråden passade jag på att fråga hur det ser ut inför kommande säsong och svaret blev:
– Jag vet faktiskt inte. Jag har ju kontrakt med Modo även nästa år och vi har sagt att jag spelar klart med SSK nu så får vi se sedan vad som blir bestämt.

Inga kommentarer: