lördag 30 mars 2013

Ottosson: "Det är dags för annat nu"


 
(Kristofer Ottosson lägger skridskorna på hyllan. Här fotad på Hovet förra året. FOTO WWW:HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)


Många Djurgårdsfans hoppades på en fortsättning men. Så blir det inte. Nu kan bloggen avslöja att Kristofer Ottosson lägger skridskorna på hyllan och slutar med ishockeyn efter 17 a-lagssäsonger i Djurgården.

– Ja, jag ska lägga av. Det är dags för annat nu, det är det. Jag har lite annat på gång, det lockar mer. Och det är det som är avgörande, säger Djurgårdsforwarden till bloggen.


Och att det blir så har varit klart ett tag visar det sig när bloggen ringer och frågar hur den numera förre Djurgårdsforwarden kommer att göra:

– Ja jag bestämde mig dagarna efter att vi hade spelat klart playoffserien. Sista matchen var på en onsdag och beslutet togs dagarna efter och under helgen. Jag tog dagarna och helgen efter för att landa i ett beslut men sedan var jag klar då jag ville ta beslutet fort och inte dra ut på det. Sedan informerade jag Djurgården på måndagen (den 18 mars, bloggens anm) om mitt beslut, berättar Kristofer Ottosson.

(Ett måljubel av många. FOTO ANDREAS GRANDIN)


Och tankarna att sluta har funnits ett tag:

– Ja jag är så pass gammal så att tankarna har funnits. Jag har varit medveten om att det ska ta slut någon gång och det är därför jag har tagit ett år i taget. Nu känner jag att jag är klar och nöjd med karriären som elitidrottsman, nu är jag nyfiken på nästa liv, på livet efter idrottskarriären. Det är ändå ett speciellt liv även om det har fördelar.

Men även om tanken funnits så har han inte låtit den påverka spelet. Att kunna ge hundra procent även med hjärta och själ har varit viktigt och därför var det först dagarna efter att DIF spelat klart som han satte sig ner och tog ett beslut.

– När jag spelar så vill jag fokusera på det så jag lade alla såna tankar åt sidan under tiden som vi fortfarande spelade och spelade klart först för att jag skulle kunna lägga ihop ekvationen och ta rätt beslut efteråt.

 Hade du fortsatt om ni hade klarat att ta er upp till Elitserien?
– Jag vet inte men jag känner mig mest klar som elitidrottsman. Jag har en del funderingar på vad jag ska göra även om inget är klart än men det finns en del konkreta saker jag skulle kunna göra och de sakerna går inte att kombinera med att spela så att sluta blev ett logiskt beslut.

Kristofer Ottosson var näst bästa poängplockare under säsongen som gick. Bara Pontus Åberg var bättre med sina 40 poäng. Ottosson slutade på 36 varav 15 mål och 21 assist samt ett plus/minus på plus nio.

– Visst hade jag velat sluta med ett SM-guld eller att vi gick upp i Elitserien men det har ändå varit en okej sista säsong för mig personligen. Det hade varit värre om jag hade suttit på bänken under matcherna och hade tagit beslut utifrån det. Det är skönt att jag inte tvingas sluta för att jag är för dåligt och har haft det tungt utan att jag kan göra det för att ett annat liv väntar. Så säsongen som gick var spännande och intressant på många sätt.

Ja kolla på Örebro! Det kunde ha varit ni!
– Ja, det kunde ha varit vi. Och det säger en del om HockeyAllsvenskan, hur lite som skiljer mellan HockeyAllsvenskan och Elitserien.

(Lattjar lite med Nilson och Tjärnqvist på en träning för ett par år sedan. FOTO JIMMY PETERSON) 

Vad ska du göra nu då?
– Det vill jag inte säga än. Det är inga hemligheter men det är inte helt klart än så det återkommer jag gärna till.

Finns det en sorg i att sluta?
– Än så länge har det bara känts bra och det är väl ett bevis på att beslutet är rätt, så tolkar jag det i alla fall. Sedan får vi se. Den här perioden på året hade sett likadan ut även om jag hade fortsatt spela så det är svårt att veta nu. Vi får se vad det händer med känslor och tankar när allt drar igång för de andra. Men än så länge är det rätt beslut.

Vet dina lagkamrater om att du slutar?
– Jag tror att alla känner till det men det har inte varit så mycket snack, det har mest varit lite artigt sådär. Det är ju inte så konstigt att jag slutar heller – jag har ju några år på nacken. Hade jag varit 25 hade jag aldrig funderat på de här banorna utan det här är oundvikligt. Man kan inte hålla på hur länge som helst och det känns annorlunda i kroppen också, det ligger också till grund för beslutet att det blir svårare och svårare hela tiden.

Det här är väl en hopplös fråga men vad har varit roligast under de här åren?
– Oj!!! Säger Ottosson spontant och funderar lite innan han fortsätter:
– Det är lite tätt inpå att summera men det har varit fantastiskt att kunna få välja under karriären att få spela i Djurgården för det har varit ett privilegium att spela i klubben. Det är det jag har velat hela karriären.  Och det är fantastiskt att jag har haft det valet och inte har behövt flytta på mig till en annan klubb, säger Ottosson och fortsätter:

– Sedan har jag ju varit med och tagit två SM-guld. Framgång är alltid roligt och även finalåret mot HV71 var häftigt. Då var jag medveten om hur svårt det är att ta sig så långt, det var jag inte under de två första SM-gulden. Då kom jag in så ovetande om hur svårt det är och vi vann två år i rad så själva resan under finalåret uppskattade jag mer även om vi inte vann. Sedan måste jag få ge cred till publiken, den har varit fantastisk. Det finns så många fina minnen där och vi har haft sånt otroligt publikstöd. Den upplevelsen är häftigt och den har vi fått vara med om var och varannan match. 

(Alltid på rätt plats och med en fin blick för spelet. Nu tackar #9 för sig. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Att fansen samlade in pengar och såg till att det blev en sista säsong har också en given plats bland de fina minnen han tar med sig.

– Ja det betydde jätte, jättemycket för mig att det fanns ett sånt engagemang! Det hade jag ingen aning om att det fanns ens så just det engagemanget blir kanske det finaste minnet. Sedan är jag enormt stolt över priset som årets Järnkamin, för även om vi hade en tung säsong och individuella prestationer inte räknas så är jag jättestolt över att få det priset.

För att det är fansen och inga utomstående experter som väljer?
– Ja, precis. För att de tittar på våra matcher, de gillar Djurgården och om de då uppskattar det man gjort så känns det extra bra.

(FOTO ANDREAS GRANDIN)


Vad som händer nu kommer visa sig senare men det klappar ett gigantiskt Djurgårdshjärta hos Kristofer Ottosson och när bloggen frågar om han kan tänka sig att fortsätta med några uppgifter hos klubben men då vid sidan av isen kommer svaret med kraft:

– Absolut! Det gör jag jättegärna! Jag har ju hockeyintresse och hockeykunnande så finns det en möjlighet att bidra vid sidan av isen så gör jag gärna det. Det finns inget konkret nu så man får se när och vad det skulle kunna bli i så fall men jag gillar Djurgården så gärna för mig!


9 kommentarer:

Jerker sa...

Ännu en som lämnar det sjunkande skeppet. Kan bli att slåss för existensen och undvika nedre kvalserien i stället för att ta sig till den övre.

Anonym sa...

Tack Marie, och Otto!

Yoyo

värmlansdjurgårdaren sa...

Otto kommer alltid att finnas i mitt djurgårdshjärta. Tack för allt Otto!

Anonym sa...

trist att vi inte fick ihop 100 lax i månaden för otto, aja mer pengar i kassen och det är dags att vi investerar i framtiden nu istället

Anonym sa...

Varför var DIF tysta i 14 dagar? Jävla pajas organisation vi har förvandlats till,,,

Marie Hallman sa...

Jerker: som han säger så kanske han hade lämnat även om de gått upp i elitserien. Han har trots allt spelat 17 säsonger redan

Yoyo: Tack själv för att du läser!

Värmlandsdjurgårdaren: Förstår känslan!

Anonym: Det handlade inte om pengar. Han har spelat 17 säsonger i DIF, är 37 år och vill göra annat nu.

Anonym: Jag vet inte. Otto visste inte heller. Det verkar inte finnas nån överenskommelse om att träffas senare eller vänta med ett besked heller utan han var tydlig mot DIF direkt och sa redan några dagar efter sista matchen att han slutar. Tyckte det var bra att ge ett snabbt besked så att de kunde använda tid och pengar till att signa en annan spelare. Hedrar honom tycker jag! Onödigt att dra ut på det. Sedan varför DIF väntat får ni fråga Challe om.

Henrik F. sa...

Tack för allt Otto. Du personifierar begreppet Djurgårdshjärta =)

Upp med nummer nio i taket NU!

Är bara lite synd att vi säkerligen hade behövt dig kommande säsong med, tror nog allt det funnits lite mer krut i gammkroppen ;)

Anonym sa...

DIF Hockey visar än en gång sin respektlöshet mot sina fans, genom noll information.
Frågan är om de vill ha oss kvar???!
Mitt hockeyhjärta blöder och styrelsen skiter i allt och lyssnar på Challes travtips i stället, samtidigt som allt fler supportrar går på fotboll i stället....
Fattar de inte att de orsakar en anrik förenings död.

Katamso sa...

Tack för allt Otto! För mig försvann mer än hälften av glädjen och kärleken till Djurgården o framförallt hockeyn när jag fick veta beskedet. Det har tagit mej flera dagar innan jag ens kunnat tänka o befatta mej med tanken att Otto slutar. Jag förstår honom. O jag klandrar honom inte. Han ÄR Djurgården. Mr DIF alla kategorier, alla år i modern tid. Har presterat o agerat professionellt varje dag på jobbet både på o utanför isen. En sann ikon o hjälte. Det kommer vara svårt att identifiera sej med Djurgården utan Otto. Det finns ingen spelare som e i närheten av hans klass. Kanske den bästa Djurgårdaren genom tiderna.

För att hosta lite agg så känns det här som en enorm förlust i den redan fruktansvärt dystra tid som Djurgårdare. Det känns som om det e kaos i vår förening. Rakt igenom. Att Otto slutar va inte oväntat faktiskt. Men det känns oerhört tragiskt i den sits vi befinner oss i just nu. Det känns som om det inte står rätt till nånstans i organisationen. VD som avgår, konstiga val o ändringar med tränare/sportchef. Affärer med spelare o andra i klubben som luktar ruttet. Jag tänker på Garpen, Nilson, Klubertanz, Hardy o BomBom. Inga besked till suppotrarna och fansen.

Nej DIF det här ser inte bra ut. Det behöver städas i hela organisationen innan vi kracshar totalt. Det här funkar inte. Challe bär mkt ansvar o jag e fruktansvärt besviken på honom - avgå! Men självklart e det inte bara hans fel, det e nog fler som bör ställa sina platser till förfogande i ledningen i vår förening om detta inte ska bli total kaos.