söndag 30 september 2012

Andreas Hjelm: "Vi kommer komma ur det här starkare" 
(Hjelm fotad förra året. FOTO GUSTAF BRUNDIN/ARKIV)

Sjunde matchen, sjätte förlusten. SSK är kvar i botten, med tre pinnar upp till Karlskrona ovanför kvalstrecket och sju poäng upp till playoff plats.

– Det är en otroligt tajt serie. Man ska inte säga att vi har förlorat otur men vi har inte haft så mycket med oss heller när det har stått och vägt, konstaterar SSK-backen Andreas Hjelm.

Och även om det känns nattsvart för många SSK:are nu ser Hjelm ljus i tunneln:

– Jag tror att vi… som det känns just nu … så har vi ändå någonting som vi kan vända rätt och bygga på så att vi hittar det där goet igen.

Varför känns det så?
– Vi har väll snackat lite i gruppen. Tagit tag i bitar som vi har fallit på förr i matcherna. Nu tog vi rätt många utvisningar ändå i dag och det är viktigt att vi får ner dem och att vi blir mer disciplinerade. Men det känns i gruppen att vi kommer komma ur det här starkare och vända på det här läget. Det kan ju i alla fall inte gå så mycket sämre, nu ligger vi ju sist! Säger Hjelm.

Söndagens 2-4 förlust kom mot serieledarna Örebro borta. Patrick Yetman – med förflutet i SSK – gav Örebro ledningen efter 11.48. Andra perioden var mållös och i början av tredje såg det ljusare ut när Emil Billberg kvitterade 1.59 in i slutperioden.

Men halvvägs in i den slog Yetman till igen med två lopp och därmed ett fullbordat hattrick inom loppet av en minut och 44 sekunder. Att Emil Djuse reducerade till 3-2 med drygt fem minuter kvar hjälpte inte. Örebros Niklas Lihagen avslutade med 4-2 i tom kasse.

 I dag var det två bra lag. Vi kunde lika gärna ha vunnit matchen. Det är naturligtvis ett rutinerat lag och de har otroligt skickliga spelare som kan leverera match efter match men vi hade tilllräckligt många chanser i dag för att göra mål. Tyvärr fick vi inte riktigt dit dem, säger Hjelm.

I de matcher jag har sett har ni ofta stått väldigt långt ut och skjutit? Ni borde väl gå hårdare på mål?!
 – Ja, vi har väl inte riktigt kommit in till de heta chanserna tidigare men idag kändes det som att vi hade fler heta chanser. Den här matchen var mer öppen än de andra matcherna som vi har spelet. Vi har haft problem tidigare att komma med fart i mittzonen. Vi har haft svårt att komma med fart överhuvudtaget! Det har varit stumt, i dag spelar vi mer avslappnat, med mer fart, hittade varandra bättre men fick inte in avsluten som sagt. Tyvärr.

Vad beror det där med farten på?
– Vi har väl fått tillbringa för mycket tid i egen zon och när vi väl ska vända och anfalla så har vi inte haft ork i benen. Då har vi lagt ner pucken och bytt i stället för att anfalla. I dag löste vi spelet i egen zon bättre än vi har gjort förr tycker jag.

Det blir ju svårt att få fart om man mest dumpar ut pucken, för då hinner de vända och åka tillbaka innan ni hinner ur zon?
– Ja, precis. Så har vi gjort förr att vi chippade ut pucken så kom de tillbaka hela tiden. I dag hade vi bra koll på Örebro och visste på förhand hur de skulle forechecka. Våra backar gjorde det bra också när de trampade upp med pucken istället för att spela tillbaka hemåt flera gånger som vi har gjort förr. Nu tog vi ett steg fram och lirade bästa alternativet i stället och sedan visade sig forwards bättre. Det behövs ju också, säger Hjelm.

Kommande vecka får han två nya lagkamrater. NY Rangersforwarden Calle Hagelin kommer hem till helgen och ansluter mest troligt till laget nästa vecka. Men fler spelare är på ingång, under söndagen berättade SSK att man signat lockoutade Philadelphiaforwarden Matt Read (se även artikel längre ner).

Kanadensaren ansluter i veckan och har SSK lite tur med pappersarbetet så kan han debutera på lördag, borta, mot Asplöven.

Andreas Hjelm har ingen jättekoll på Read men Hagelin kan han utan och innan:

– Ja Carl är visserligen offensiv i sin spelstil men det defensiva är samtidigt hans otroliga styrka. Han är speedig eftersom han är så skridskoskicklig så det defensiva kommer helt klart att bli bättre fast han är forward. Matt Read vet jag inte så mycket om mer än att han väl är mer målskytt. Men det någon som gör mål behöver vi ju också!

Jag kan tänka mig att det blir en mental injektion också?
– Ja det är klart att det blir. Även på träning får man mer fart och det stärker att andra killar i laget kan utvecklas av att ha de här spelarna här.

 Calle tränade länge med er på försäsongen, hur väl insatt är han i det spelsystem som ni använder nu?
– Jag vet inte men han var ju med första månaden och har väl fått med sig en del i alla fall av hur vi försöker spela hockey. Sedan vet jag inte hur mycket av det som sitter i ryggmärgen på honom. Men jag tror inte att det är så stor omställning och att han har varit med är så klart en fördel. Plus att vi är många i laget som känner honom redan innan, han kommer integreras snabbt i vår grupp, slår Andreas Hjelm fast.

Han och Hagelin är lika gamla, spelade tre år ihop i J20 innan Hagelin drog iväg på college. Och flera av spelarna i dagens SSK fanns med i det där J20-gänget.

 – Det är klart att det alltid är en fördel när man känner varandra och det är ju inte bara jag som har gått i samma gymnasieklass som han även om just vi nästan bodde ihop på gymnasiet. Men det är flera i laget som har gjort det och är liksom redan en av oss. Han är redan som en kille i laget och det är väldigt bra att få in en sån kille. Då vet man lite vad man får också och vad man kan förvänta sig, så att det inte blir några överraskningar.

Men det är ju några år sedan ni spelade ihop. Har han ändrat spelstil på andra sidan pölen tycker du?
– Nej. I grund och botten så tycker jag att han har ganska lika spelstil nu som då. Det är hans frekvens och intensitet i spelet som har tagit honom dit han är och sedan kanske han har blivit än mer defensivt medveten, så att det är det defensiva som är det viktiga i hans spel nu och att poängen kommer som en följd därefter. Han har ju visat i NHL att han är grymt bra att ha i både defensiven och offensiven.

Inga kommentarer: