lördag 29 september 2012

Christian Sandberg: " Övertygad om att det släpper för laget snart"


(Sandberg fotad vid ett tidigare tillfälle. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Sjunde raka förlusten, efter ännu en match där AIK gav bort ett par mål. Men också en match där man spelade jämt med Frölunda – precis som man har gjort med motståndarna i de andra förlustmatcherna.

– Klart det är tufft nu, det är det absolut. Och känslan är väl att vi inte gör någon riktigt dålig match. Utan det är som vi har spelat tidigare. Däremot har vi lite tufft just nu, puckarna studsar inte vår väg, vi gör enkla misstag som gör att motståndarna får göra mål. Det är tufft, konstaterar Christian Sandberg efter 2-4 torsken.

I de tre första matcherna, där det blev övertidsförlust, täppte AIK till bra i egen zon men hade även svårt att göra mål framåt. Från match fyra ändrad sig spelbilden lite.  Sedan dess har scenariot varit att AIK haft en bättre offensiv men också att man har bjudit på misstag som ger mål i baken, ligger ett mål under, kommer ifatt och så bjuder på nästa misstag och får ännu en uppförsbacke.

– Det har du rätt in. Ser man till målen så har motståndarna gjort i princip likadana mål på oss i varje match. Så det är jäkligt tufft nu, vi försöker jobba oss ur det.

Är det en slump eller är det något i agerandet som gör att de där misstagen kommer gång på gång?
– Alltså… en slump, det är mycket möjligt men det händer så pass ofta nu så … okej om det hade hänt i en match eller två men att det händer i fyra matcher i rad då känns det mest tufft och jobbigt. Sedan vad det beror på vet jag inte riktigt men jag är övertygad om att när vi får en vinst och en boost så kommer det vända och då kommer vi bli ännu starkare av det här. Men det gäller att vi får den vinsten och boosten snarast, säger Christian Sandberg.

Ett annat återkommande scenario senaste fyra matcherna har varit att AIK kämpat sig ifatt och kvitterat, åkt på snabbt bakslag, kämpat sig till ny kvittering och håll på så fram tills smäll tre eller fyra kommer då går luften ur och laget orkar inte resa sig en fjärde eller femte grej.
Inte så konstigt kanske, det tär på psyket och inte minst självförtroendet att få smäll på smäll.

Och då blir det lätt lite gamnacke i slutet av matchen när det går emot igen.

– Ja precis, det har varit lite hängskallar och det är jäkligt viktigt att vi får bort det fort som fan. Att vi ligger under med en balja är ju ingenting egentligen. Man kan ju göra två mål på 30 sekunder så det känns som att vi stressar upp oss lite i onödan i matchsituationerna. Man får ta det för vad det är för stunden och verkligen kriga.

Det sjuka är ju, som du säger att det oftast är ett mål upp det handlar om som sedan på slutet blir två när ni inte orkar mer?
– Ja det är lite märkligt för ett mål det är ju ingenting i hockey och vi försöker poängtera det. Alla vet ju om att det bara är ett mål upp men samtidigt så gör vi inga mål framåt så kommer vi inte i kapp heller. Men det är så det har sett ut, det har varit tajt samtidigt som de har gjort ett skitmål.

Det är det ni behöver nu, skitmål. De där man kanske inte förtjänar men som slinker in ändå?
– Ja det hade varit skönt att få såna mål också, att få känna att pucken studsar vår väg, att få lite enkla mål så att vi känner att vi har flyt men samtidigt så… flyt förtjänar man. Man får jobba för det.

 Det här med gamnackar i slutet av matcherna… har den tuffa starten satt sig i skallen på flera av er?
– Inte i början, men nu har vi torskat några matcher till efter de där suddenförlusterna så det är klart att det sätter sig i huvudet till slut. Man måste bara bearbeta det och jobba på så att man får bort det. Det handlar om allt från att ha en bra stämning i laget till att tro på det man gör, på det laget gör och om att ha kul där ute.

Men det kanske är svårt att ha kul efter sju raka torsk?
– Absolut men det är det som är tjusningen. Man måste komma förbi det där, inte tänka på att det gått tungt. Ska vi åka runt och tänka på att vi har torskat sju matcher så sätter det oss i en orimlig sits. Vi måste börja om på ny kula.

Kan alla det då?
– Det är jag övertygad om att alla kan och vill klara av. Det är tufft nu- absolut- men det har gått sju omgångar, det är ex antal omgångar kvar att spela, det är mycket kvar och får vi några vinster så är vi på banan igen.

Vill man sätta den här jobbiga AIK-starten i ett perspektiv så räcker det kanske med att titta på första säsongen efter comebacken. Den hösten förlorade AIK sju av det tio första matcherna. Man hade svårt att göra mål, landade ofta på ett eller noll gjorda.

Första trepoängaren då kom i femte omgången, den andra kom i tionde matchen. Ändå slutade säsongen med semifinal så visst kan mycket hända fortfarande, samtidigt som de här poängen också räknas så lätt kan man inte ta på det. Och det är det ingen i laget som gör heller betonar Christian Sandberg.

– Man har ju i referensbanken hur det var då och lite nytta kan man ha av den erfarenheten. Det är ganska många i laget som var med under den säsongen också. Det är tufft när det blir så här i början men samtidigt så vet de som var med då att vi blev jäkligt starka när vi tog oss ur det då och det kommer vi bli nu med.

Ni har ändå ett till stora delar nytt lag den här säsongen. Hur mycket har det spelat in för resultaten?
– Nä men… alltså det är ju så i hockey, det är alltid spelare och tränare som lämnar och så kommer det in nya spelare. Sedan spelar det ingen roll om ett lag är detsamma eller om man har skador eller fullt lag. Det är ändå de som spelar för dagen som ska göra det. Det är de femmorna och de konstellationerna som måste vinna. Vi har aldrig haft problem med de spelare som har kommit in, alla har anpassat sig och gjort bra ifrån sig och så är det nu med, Jag är övertygad om att det släpper för laget snart.

Nu är ju du en enorm vinnarskalle och optimist, en som ser möjligheter även när det går tungt men gör alla i laget verkligen det också? Med tanke på gamnackar och så?
– Jag hoppas de tänker så och jag är övertygad om att alla tror på sig själva. Det måste man göra när man håller på med ishockey och framför allt så måste man tro på laget. Tappar man den tron är man illa ute.

(FOTNOT om någon vill jämföra med säsongen 2010-2011 så såg AIKs start ut så här den gången:
15/9 Linköping (h)       Heino 86, 5 %            Förlust 1-5
21/9 Frölunda (b)         Fasth 100 %               Vinst e för 1-0
23/9 SSK (h)                Fasth  85,7 %           Förlust e för 4-5
25/9 Färjestad (b)         Heino 95,5 %              Förlust  0-3
28/9 Djurgården (h)      Fasth 92,86 %            Vinst 5-2  (första trean)
30/9 Skellefteå (b)         Heino 89,3 %            Förlust 2-3
5/10 Luleå (b)                Fasth  96,9 %             Förlust 0-1
7/10 Brynäs (h)              Fasth 92,9 %            Förlust 2-3
8/10 HV71 (b)                Fasth 91,4 %            Förlust e straffar 2-3
14/10 Modo (h)             Fasth 90,3 %             Vinst 4-3   (andra trean)


Inga kommentarer: