torsdag 27 september 2012

SSK gav bort tre poäng

Lite hård rubrik? Absolut. Men har man en 2-0 ledning halvvägs in i matchen så måste man kunna spela med sån kyla att motståndarna inte får vända det jobbiga läget till seger 3-2 som Leksand gjorde.

Nu såg jag inte matchen live på plats, men jag har ju Viasat hockey och har sett matchen i repris på tv. Men egentligen behöver man inte ens se matchen för att prata om gåvor. Det räcker att kolla på statistiken.Samtliga tre Leksandsmål gjordes nämligen i powerplay. Bra lag ligger på en effektivitet runt 20 procent när man har överläge. Och möter man ett lag som har fantastiska 45,45 procent och som har satt 10 av 22 möjliga mål i pp (uppdaterad statistik efter matchen men ändå) då gäller det att hålla sig på isen.

Nu hade inte SSK några mängder med utvisningar men man tar - till exempel - lagstraff på grund av förmånga spelare på isen, direkt följt av en slashing (Jordan Henry). Två utvisningar med 50 sekunders mellanrum kostar på i ork både när det gäller fysiken och det mentala och i slutet av Henrys botgöring kom 2-2.

Halvvägs in i tredje åker sedan Damien Fleury ut 2+10 för checking from behind och givetvis sätter Jacob Blomqvist trean i det överläget. Att SSK har tredjen sämst boxplay i serien (efter matchen) hjälper så klart inte.

Nu har inte allt handlat om pp under de första matcherna även om det blev avgörande i den här matchen men det finns annan statistik som är störande för de som håller på SSK:

Ta målgörandet - SSK är tredje sämst på att sätta pucken i mål, har en effektivitet på 8,16 procent vilket kan jämföras med serieledarna Trojas 11,29 procent. Av 147 skjutna skott på mål har målvakterna tagit 135. Men så har de fått en hel del skott rakt på sig också. SSK behöver med andra ord både skjuta mer och med större fantasi.

SSK har släppt in tredjen mest mål trots att målvakterna har kämpat på bra. SSKs sammanlagda mållvaktstatistik ligger just nu på en nionde plats med 3 insläppta mål i snitt och en räddningsprocent på 91,22. Ingen katastrof men dåligt jämfört med övriga lag. Samtidigt bra jobbat med tanke på hur lite hjälp målvakterna har fått i stora delar av de inledande matcherna.

För av det jag sett själv är annars försiktigheten framför målen det som jag reagerat på mest. Mot Västerås förra fredagen var SSK aggressiva, gick hårt på mål framåt, stod upp bra bakåt vid eget mål också och spelade en enkel - rentutav simpel - men väldigt effektiv hockey. En hockey som -för att citera NHLforwarden Patrik Berglund var "Frustrerande men det är så man vinner hockeymatcher". Det spelet saknades mot Leksand.

Ett typexempel. SSK får pp i andra perioden, leder med 2-1 kan få ett momentum men det tar över en minut innan man ens närmar sig Leksands zon och man skapar inte ens närheten av en målchans i resten av överläget heller. Det håller inte.

Ta chansen när man får den, är väl ett mantra SSK spelarna bör köra några varv innan nästa match. För även om SSKs forum verkar ha brakat i hop -vet inte varför men kan tänka mig hur det såg ut där innan servern havererade/stängdes ner - så finns det faktiskt ljuspunkter i laget. SSK har ju chansen och alla möjligheter att ta sig uppåt. Det finns inget givet i att parkera i botten även om det ser mörkt ut nu.

 Positivt i torsdagens match var ju varsitt mål av Johan Andersson och Damien Fleury, båda behöver få igång målgörandet och inte minst Fleury är ju tänkt att vara ledande på den punkten i laget.

SSK kan spela enkelt och göra det jävligt jobbigt för motståndarna - som man gjorde mot Västerås nyligen. Det spelet går att ta fram igen.

Målvakterna står upp bra trots för snälla utespelare framför sig. SSK var trots allt bara ett stolpskott av Jonas Engström i slutminuten från att kvittera och därmed ha chans på bonuspoäng. Det finns en grund att bygga på. Bara att jobba vidare på det då.

5 kommentarer:

Björn sa...

Nu krävs en förändring.Strömvalls smekmånader är över.Det är resultat som räknas och det talar sitt egna språk.

Singelkillen sa...

Sen hjälper det ju inte att linjedomaren inte kan räkna. Årets grövsta 6-man-på-isen föregick Leksands andra mål. Varför skrek man inte från SSK:s bås för att väcka linjemannen?! Eller de kanske inte heller kan räkna....

Anonym sa...

Strömvall ut! Eldebrink in!

Marie Hallman sa...

Björn: KÄnns som det mesta sitter i skallen på spelarna,det är där och inte på bänken det måste ändras.

Singelkillen: ja det var uselt men det är ju tyvärr inte orsaken till att man har så dåligt poängfacit totalt på de inledande matcherna.

anonym: fråganär om det hjälper? jag är kluven.

pg™ sa...

vad som är uppenbart är ju att strömwall inte klarar av att motivera och ändra riktning på laget när det behövs.

att sitta och hela tide rapa "men det är ju X antal omgångar kvar" funkar inte för då kommer strömwall att sitta och säga det ända till omgång 50 typ och det är inte acceptabelt.