torsdag 6 september 2012

Henrik Eriksson " Det kommer inte vara några lätta resor " 
(Henrik Eriksson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Förlust i genrepet inför HockeyAllsvenskan mot Tappara som inte förlorat en match i European Trophy så här långt. Då var det irritation och frustration över den egna insatsen i Djurgårdens omklädningsrum.

-Det är klart att vi inte är nöjda när vi inte vinner för vår målsättning är att vinna varje match vi ställer upp i och det lyckas vi inte leva upp till i dag. Det finns småsaker som är ganska bra där ute - stundtals. Men sedan är det alldeles för stort genomklapp när vi….vi stoppar inte blödningen tillräckligt och då åker vi på ett gäng mål i baken istället för att täppa till det, konstaterar Henrik Eriksson.


Djurgården tog ledningen med 1-0 efter första perioden, avslutade starkt i sista men förstörde sin fina hemmasvit utan förluster när man rasade ihop totalt i andra perioden.

Först genom två baklängesmål på 29 sekunder i inledningen av mittenperioden och sedan genom att släppa in två mål på en minut och 20 sekunder halvvägs in samma period.

Ett ras som gav Tappara en 4-1 seger i perioden och total ledning med 4-2 inför sista. Men det värsta var just att det inte gick så sekunder mellan de där målen?
-Nej och det tar energi ur gruppen också. Vi måste kliva ihop tillsammans där. Släppa in mål det kommer vi att göra men det gäller att svara på det sedan och att flytta upp spelet eller så måste vi låsa matchen helt enkelt så att det blir en dödpunkt där, så att vi kan vända det tillbaka till vår fördel igen.

När målen kom så var det lite hönsgård där framför Pickard?
-Ja det kan man lugnt säga…

Och ingen som knuffar bort folk heller? Lite för snällt tyckte jag.
-Ja det var inte bra alls. Vi har en del att fundera på och alla måste gå till sig själva och rätta till, alltså ligga rätt i banan och tänka ett steg till för när cirkusen väl börjar, då gäller det att samla ihop sig.

Vad är det som gör det så svårt att göra det?
-Ja du om jag skulle vetat det så, säger Henrik Eriksson med ett snett leende innan han fortsätter:

-Men det är nog en brist på kommunikation. Man vill för mycket istället för att tänka ett steg till och coola ner lite och slappna av och gå ihop som grupp, att öppna munnen och prata med varandra i stället. Då får vi ordning på det där.

Nu har inte allt varit dåligt under försäsongen. DIF har vunnit tre av fyra matcher – Bern, Fribourg och Brynäs och har bara en förlust (Tappara) på hemmaplan. Och man har – stundtals – stått upp bra även mot lagen från förstaligorna i Tjeckien och Finland.

-Vi har ganska bra speed i spelet när vi väl släpper pucken och gör det enkelt för varandra, då får vi bra fart. Och målvaktsspelet är bra, det är inte där vi förlorar matcher. Alltså, vi har allting för att ta tillvara på den här chansen som vi har nu –att ta oss till en kvalserie. Men det gäller att verkligen göra jobbet varje dag. Att inte falla ihop.

Nu har ni mött –visserligen på försäsong men ändå – lag från förstaligor i olika länder. Du som spelat i HockeyAllsvenskan – om du jämför kvalitén – kommer det bli lättare nu?
-Nä det kommer vara samma utmaning. Vi måste vinna matcherna men det är klart det är skickligare spelare vi möter här (i European Trophy) men det är ett minst lika hårt jobb, om inte mer jobb som måste göras för att vinna matcher i HockeyAllsvenskan. Det kommer inte vara några lätta resor där utan alla lag kommer att vilja slå sina personliga rekord när de möter oss och vi måste leva upp till de förväntningar vi har på oss och det gör vi bara genom att jobba hårt. Så det är nog en minst sagt lika tuff utmaning som den här European Trophy har varit men det här har varit lärorikt för oss.

Vad kommer du själv säga till killarna inför premiären?
-Ja vad ska man säga… vi måste ju prata ihop oss liksom och sätta upp värden för vad vi ska stå för, eller det har vi gjort men bara poängtera på det…

Nöta in det?
-Ja exakt! Sedan är det koncentration också. Vi måste vara med i varje match om vi ska ha en chans. Annars kommer det gå fort där ute och då kommer det se larvigt ut.

Djurgården har sedan dag ett på försäsongen varit tydliga med vad som gäller och även om alla hockeymatcher självklart vill vinna allar matcher så har DIF sagt gång på gång gått ut offentligt och sagt att man SKA vinna varje match. Det är en rätt tuff press man har satt på sig själv, men för tuff är den inte tycker Henrik Eriksson:

-Nej absolut inte. Det är någonting man har fått lära sig när man kom hit som junior att Djurgården, varje match man ställer upp i ska man vinna. Och så tror jag varje hockeyspelare tänker, det är en härlig mentalitet men då gäller det att leva efter det och förstå konsekvenserna av det och underkasta sig jobbet varje dag.

Ja det är klart att alla hockeyspelare går in för att vinna, det är ju givet men jag menar att ni poängterar det så mycket så att det … det är ingen risk att det blir en börda för er?
-Absolut inte. Vi ska vara stolta över det men samtidigt så måste vi förstå innebörden. Det lag som förstår det snabbast, det laget är det som kommer vinna mest hockeymatcher.

Vad är innebörden då?
-Nämen vad säger man … att man ska vara konsekvent en hel match. Så att det inte blir som i andra perioden att vi faller igenom när det ramlar in puckar i baken. Utan man får spela efter hur det känns. Är benen halvtrötta så får man tänka till lite till och ligga rätt i banan och göra det enkelt för sig.

Ni har många unga spelare, framför allt backar. Då är det ju inte konstigt att man faller igenom?
-Nej men de är här av en anledning. Det är ju inte för att de är unga och dåliga utan de är ju bra allihopa. Och gör vi som vi har sagt så kommer det här att gå bra, det är inget snack om saken.

Du sätter lite press pådem?
-Nej, ha, ha, de är duktiga alla killarna…

De ska klara av det?
-Ja det är inga problem!

Almtuna då, hur känns det att möta Uppsalalaget i premiären?
-Kul!

Har du någon beef med någon där?
-Ja det har man väl i alla lag?! He, he. Nä men alltså det är ett derby och kommer förhoppningsvis vara mycket folk på läktaren och ett bra drag och bara spela en bra hockey.

Vem har du beef med i Almtuna då?
-Ja det lämnar vi åt sidan, ha, ha.

Vi får prata om det efteråt då? Om det händer något?
-Ja , precis, ha, ha.

Inga kommentarer: