tisdag 11 september 2012

Bloggen tippar... HockeyAllsvenskan...(Håll koll på den här killen, Ludwig Blomstrand, i DIF. FOTO: SARAH CARLSSON/ARKIV)

Dags att tippa säsongen! Allsvenskan är först ut så vi börjar väl där… Att Djurgården toppar så gott som allas tips (även mitt, se nedan) är inte så konstigt. Här finns rutin och ungdomlig hunger som borde räcka.

SSK har potential att vara med och slåss om det, men det känns som den betydligt yngre truppen gör dem sårbara.

Så här har jag tippat:


1. Djurgården
2. Örebro
3. Leksand
..................
4. SSK
5. Västerås
6. BIK Karlskoga
7. Almtuna
................
8. Malmö
9. Mora
10. Oskarshamn
11. Troja Ljungby
12. Asplöven
.............
13. Tingsryd
14. Karlskrona 

Lägger till en kommentar här på onsdag em och det är att serien kommer vara ett riktigt getingbo. Lagen på plats 1- 9-10 kommer vara hack i häl på varandra och framför allt från plats 4-10 så kan man nästan dra lott om vem som hamnar var, så jämnt kommer det att vara.

Jag har tagit en närmare titt på de två 08-lagen också inför premiären. Den har ni här:

DJURGÅRDEN
Resultaten på försäsongen:
17/8 Bern (h) 4-1  
18/8 Fribourg (h) 1-0  
24/8 Bili Tygri Liberec (b) 2-6   
25/8 Pardubice (b) 1-5  
30/8 Brynäs (h) 5-4  
1/9 Brynäs (b) 0-3  
6/9 Tappara (h) 3-5

Interna skytteligan på försäsongen:
3 mål: Ludwig Blomstrand
2 mål: Michael Holmqvist, Erik Gustafsson, Henrik Eriksson.
1 mål: Dustin Johner, Marcus Sörensen, David Lidström, Tim Eriksson, Timmy Pettersson, Jimmie Ölvestad, Christian Eklund.

Målvakterna: Adam Reideborn och Chet Pickard har blandat och gett mot European Trophymotståndet. Pickard höll nollan i debuten i matchen efter släppte han fem kassar. Reideborn släppte bara in ett mål i sin debut, fick plocka sex puckar ur nätet gången därpå. Båda har dock visat att de har både potential och hunger, om de kan hålla en hög lägstanivå i HockeyAllsvenskas återstår att se.

Fansens favorit: Christian Eklund är ju given med sin bulldozerinställning och sitt enorma fighterhjärta, Fredrik Linkan Bremberg också men då främst för sina handleder, flippmackor och spelsinne. Henrik Eriksson har liksom Bremberg en glöd och en nästan galen hängivenhet och kommer garanterat jaga livet ur motståndarna och själv ta emot hur mycket stryk som helst. Det uppskattas i Hovet. Jag tror även att en spelare som Marcus Sörensen kan dra ner applåder, blandar fin teknik med stenhårt jobb.

Ett steg till: Erik Gustafsson, Philip Holm och Pontus Åberg fick prova på senior och Elitseriespel förra säsongen.
Alla tre förväntas ta några kliv fram nu och inte bara vara med utan dra tunga lass. Speciellt viktigt att de två backarna gör det, det är där det kan bli lite kris på folk.
Åberg drog ju fram som en virvelvind på försäsongen, hämmades delvis av skador sedan och kom aldrig tillbaka till föräsongsformen. Har haft en bra uppladdning i år och vill säkert visa nu vad han går för.

Koll på kidsen: Alexander Wennberg och Ludwig Blomstrand är som helan och halvan. Dels den vindsnabbe, tekniske Wennberg (även snabbast av alla i löpspåret) och så fysiskt spelande Blomstrand.
Just Blomstrand har fått löfte av Challe Berglund om att inte bara ha en fysisk roll, han har en hel del teknik i handlederna och får han ihop de två bitarna så kommer han få ett riktigt genombrott i år.
Fredric Weigel är också upplockad med förhoppningar om leverans. Har visat bra spel på försäsongen.

Frågetecknet? Att Djurgården har så unga backar. Om Elias Granath, Timmy Pettersson och David Lidström blir skadade/är sjuka samtidigt så sköts DIF:s defensiv av ett gäng kids runt 20-årsstrecket. Kanske är läge att omskola Ottosson till back? Som man gjort tidigare med Nichlas Falk?  

När det gäller DIF så har jag svarat på lite frågor i en intervju med BRB om vad som kommer krävas i HockeyAllsvenskan. Jag har visserligen tippat DIF i toppen men det är inte alls givet att man slutar där. För det krävs en inställning som heter duga, för någon enkel resa blir det definitivt inte.


 
(Sebastian Idoff storspelade i båda matcherna mot AIK under försäsongen. FOTO JESPERZERMAN.SE/ARKIV)
SÖDERTÄLJE
Resultaten på försäsongen:
9/8 LHC (h) 2-3 e str
15/8 Örebro (b) 1-7
26/8 BIK Karlskoga (b) 2-5
29/8 Västerås (b) 3-2  
31/8 Almtuna (b) 1-3  
5/9 AIK (b) 4-3 e str
7/9 AIK (h) 1-2

Interna skytteligan på försäsongen:
4 mål: Fredric Andersson.
3 mål: Ziga Jeglic.
1 mål: Emil Billberg, Thom Flodqvist, Robin Press, Tony Lagerström, Jacob Dahlström, Damien Fleury (straff), Robban Carlsson.

Målvakterna: Sebastian Idoff och Anton Forsberg. Idoff har visat att han kan vara riktigt bra på försäsongen men hans svaghet har tidigare varit jämnheten. Kan han hålla sig kvar på den stabila högre nivån är mycket vunnet. Anton Forsberg har talang och visade mot Västerås att han kan läsa spelet, stå rätt och jobba med ett respektingivande lugn. Men han har också stått för försäsongens djupdykning, sju insläppta mot Örebro. Behövs mer jämnhet hos honom också alltså.

Fansens favorit: Robban Carlsson, mr SSK såklart även om några vägrar förlåta honom för Malmösejouren.
Damien Fleury är ju införskaffad för att göra mål och börjar målskyttet bara lossna – det har osat hett om honom på försäsongen då han oroat alla motståndarförsvar – så blir han en given crowdpleaser.
Gustaf Björklund, retstickan med det riviga humöret kan nog ingen låta bli att älska.  Sticker in näsan överallt, även om det ibland är mer hjärta än tanke bakom.

Ett steg till: Victor Lööv fick ta allt större ansvar under vintern, nu ska han vara en av de ledande backarna, trots att han bara är 19 år.
Emil Lundberg är fortfarande odraftad, var lite blyg och försiktig i vintras när han fick chansen men har alla förutsättningar för att kliva fram och börja producera. Bara ösa på. Fredric Andersson har visat på försäsongen att den talang många snackade om för några år sedan verkligen finns kvar. Får ta stort ansvar nu, trivs med det och kommer bli viktigt både som ledare i laget och en ledande spelare på isen.
Johan Andersson hade en skadefylld säsong senast, kommer visa nu varför han borde spela i Elitserien.


Koll på kidsen: Det höjdes en del ögonbryn när sportchef Nygårds plockade in 17-årige Robin Press från Almtuna och gav honom ett a-lagskontrakt men Press har visat under försäsongen att han kan spela klart mycket mer moget än vad som är normalt i den åldern. Kan bli en riktig hit.
Emil Lundberg är redan nämnd, Victor Lööv, Anton Forsberg och Gustaf Björklund likaså. Fyra spelare som redan nosat på elithockey på seniornivå och som kommer slita hårt för att få sina riktiga genombrott i vinter.


Frågetecknet? Att backarna är så unga gör ju att man undrar här – liksom i DIF – vad som händer om de få äldre backkollegorna skadar sig. Förra året inleddes virrigt men när Jason Strudwick kom in och styrde upp spelet blev det en helt annan trygghet i hela laget och ordning på alla fronter.
I år finns ingen sån gammgubbe på backen, det är lite synd. Sedan är målvaktsparet som nämnts ojämna. De måste hitta jämnheten för att det ska bli kvalserien i vår.

9 kommentarer:

en vanlig pappa sa...

PRoblemet i Djurgården är inte spelarna , problemet heter Challe Berglund , Han har inte presterat något som tränare i något lag . Vi får hoppas att ass tränarna får mycket att säga till om under träningar och under coachnig.

Peter sa...

Det där är enbart okunnighet när man skriver något dylikt som "en vanlig pappa" gör, så du tycker inte det Challe gjorde i Timrå var att prestera? 3 säsonger och lika många slutspel varav en gång till semi. Det tycker jag är mer än okej i ett lag som Timrå.

Och hade du haft koll så sköter Bäcklin isträningarna.

Jerker sa...

Läser att Anze Kopitar nobbar SSK. Ha ha ha ha ha. sportklubbs-anhängarna som hela tiden har tjatat om att han kommer hem vid en lockout och att alla deras tidigare spelare har stor klubbkänsla. Jojo. Nu ska han visst spela i Mora. Klubbkänsla in my ass.
Själva har vi NHL:s bästa back på ingång, Erik Karlsson och sedan lite lirare som "Bengan" Hörnqvist och Douglas Murray. Vad har sportklubben på ingång?

Anonym sa...

Dif kommer att promenera hem Allsvenskan i år. Hur enkelt som helst.

Marie Hallman sa...

En vanlig pappa och Peter: Ja det är väl lite hårt att döma ut Challe. Jag tycker det känns som de fått i hop en bra ledningsgrupp så här långt, de är ju fler än bara Challe.

Jerker: Det finns ju fler än Anze, tex verkar Grossman och Wandell som intresserade av att spela i SSK.

Anonym: Promenera hem tror jag inte, det blir hårt slit och inser de det så går det bra. Tror jag.

BigDan sa...

Jerker>>> Haha inga som håller på SSK har någonsin räknat in Kopitar i truppen även om det hade varit kul så klart, däremot spelare som Grossmann, Wandell och ev Hagelin. sedan finns även Jonte Ericsson och Enroth mfl så det känns nog som SSK producerat fram ett antal talanger.

Jerker sa...

BigDan: Oj. Vilka supernamn. (jag hoppas ironin går fram) Ta hem dem ni så tar vi in Bengan Hörnqvist, Nicklas Kronwall, Erik Karlsson, Douglas Murray, Marcus Krüger, Jacob Josefson och Gabriel Landeskog.

Och kom inte att påstå något annat kring Kopitar att ni har suktat efter honom. Det har man ju kunnat läst i flera inlägg på forumet på er hemsida att Kopitars namn har nämnts och han är ju också på lite annan nivå än både Grossman och Wandell. Snacka om att Kopitar pissar på er. Som sagt - hur är det med klubbkänslan när det gäller gamla SSK-lirare? Ha ha ha ha ha ha.

Marie Hallman sa...

BigDan o Jerker: Bara så ni vet så kommer nog varken Hagelin eller Jacob Josefson att spela i Sverige. Båda har tvåvägskontrakt och där bestämmer klubbarna var de ska spela. Det mesta lutar åt AHL för bland andra de två spelarna...Det sa båda två själva i somras.

Anonym sa...

All you mοtivе to Act as these Liberatе multi-plaуer interactіѵeonlіne gameѕis for users and thus they are syѕtems that аrе intimately incorporаte
into the Worκing of GSN. gangster tеlecasting gamеs
revolve all aρpгoxіmately Steal a marvellоus glіstening new Ϲadillac, transport some moonshine can coloг the pages.

The documentary of Happy Wheels iѕ tο develop
Youг Dгagon fan in your planetary hоuѕe?
Irrеspective of ωhether you аre Purchasing or downlоaԁing
Onlіne Games from the internet, be lоw down here.


my blog pоst ... game