söndag 16 september 2012

Janmark: " Visst har jag blivit snabbare" 
(AIK:s ende målskytt Mattias Janmark. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
För tre veckor sedan sa Mattias Janmark, med glimten i ögat, att han hade ” sparat elitseriemålen till i år” och att han ”hoppas de kommer nu”. Och visst kom det mål, redan i andra elitseriematchen för säsongen.

 – Det var skönt, jag var lite rädd att jag skulle missa där, ha, ha. Nä men det är skönt att man börjar med att få göra mål så här tidigt, det är riktigt skönt, säger AIK-talangen och creddar sedan Tobias Viklund och Christian Sandberg för framspelningen.


 (Janmark vs Pettersson-Wentzel. FOTO JESPERZERMAN.SE)

Pucken fick han inte med sig men det fick någon annan i laget:
– Jag tog den inte men den låg på min plats i omklädningsrummet när vi kom in så jag får tacka vem det nu var. Men den ligger där inne i alla fall.

Mattias Janmark spelade i en fjärdekedja med Patric Blomdahl och Joakim Nordström och hade bara spelat runt 6-7 minuter totalt i de två första perioderna när han kom in och kvitterade – i numerärt underläge:

– Det är den speltiden som jag har just nu och sedan får jag jobba på och sådär. Sedan tycker jag väl inte att det var min bästa match som jag gjorde i dag direkt. De var ganska svåra att möta, det var tjockt i mittzon och vi hade lite svårt att komma förbi dem.

På vilket sätt var det inte din bästa match?
– Jag tycker inte jag fick ut så mycket av mitt spel. Det var som sagt mycket spel i mittzon och jag spelade som högerforward och det är lite ovant. Det gick väl helt okej men jag hoppas kunna tillföra mer i spelet i framtiden och sådär.

Varför satte de dig på högerkanten istället för som center?
– Nä men det är en konkurrenssituation. Vi har många centrar och jag har inget emot att spela högerforward men det blir väl att när man hoppar fram och tillbaka (mellan positionerna) så måste man tänka till lite. Men det är bara att köra på. Jag gillar att köra där ute (på högerkanten) med, det är bara att åka in och åka skridskor och checka och sådär. Det passar mig ganska bra att vara där uppe och försöka åka och checka fast lite puckar och sådär, säger Mattias Janmark.

Han har faktiskt aldrig spelat som ytterforward som junior, då var det enbart center som gällde men förra säsongen – i a-laget- fick han spela ungefär hälften av matcherna ute på kanten.

– Så det är inga problem i framtiden, slår han fast.

Placeringen i fjärdekedjan känns helt okej, Mattias Janmark är ju trots allt förstaårssenior och tar glatt den istid som han får:
– Vi körde runt ganska mycket egentligen på fyra kedjor, precis som sist. Och det är väl det att vi går runt på lite annat folk i power play men annars har jag fått lira mycket och jag har fått mycket förtroende. Så som sagt så fick jag spela mycket när vi körde fyra kedjor och fick även spela boxplay, så det är skitkul. Jag försöker ta vara på alla såna där special teams förtroenden som man kan få och göra det bästa av dem.

  (Jubel med Viklund...  FOTO JESPERZERMAN.SE)

Och Janmarks 1-1-mål kom sagt i underläge, då Broc Little satt av ett lagstraff på grund av för många spelare på isen som AIK fick i samband med att en tidigare utvisning tog slut:

– Jag tror att det var Brock som hoppade in, det vart nog en miss i kommunikationen. Jag tror det var brorsan eller någon som var på väg att byta, sedan blev det spel där och då var han (Victor Ahlström) tvungen att vända tillbaka och då såg inte han (Broc) det.

Lite humor att när det äntligen blir ett mål – erat enda i matchen dessutom - så händer det med en man mindre på isen?
– Ja exakt, men jag har gjort ett par (shorthanded) mål i J20 och sådär. Det är bra, man får många lägen om man jobbar hårt där och jag tycker det var riktigt bra jobb av Sandberg framför allt som får fram pucken till Viklund. Och sedan fick jag ett riktigt bra pass, så det var inte så svårt för mig direkt.

Men ni kom som två raketer du och Viklund när ni fick ett två mot ett läge?
– Ja men det var bara att åka mot bortre stolpen. Det är många övningar på träningarna som ser ut just så där så det… det är kul att den sitter.

  (... och de andra. FOTO JESPERZERMAN.SE)Men du är snabb, har du tränat extra på det?
– Nja, nej. Eller vi har kört snabbhetsträning hela sommaren. Vi har kört mycket med spänsten och explosiviteten och det är Fredrik, fystränaren, nöjd med. Han vill ju att nästan alla ska bli lättare, spänstigare och snabbare och sådär. Sedan kände jag mig ganska snabb redan förra året i a-laget också. Men det är väl för att när man kommer upp här då får man släppa loss lite och åka så mycket skridskor som möjligt och det passar mig ganska bra. Så visst jag har blivit snabbare.

Spelar den ändrade träningen in där?
– Ja absolut. Vi kör mycket spänst och mycket mer kroppstyrka nu. Man kanske inte har gått upp så många kilon men man har blivit starkare i kroppen samtidigt som man har behållit snabbheten och ökat spänsten så det är klart att alla har fått mer speed.

Men ett mål räcker sällan i hockey och det gjorde det inte nu heller. Det blev förlängning och eftersom Nicklas Jensen precis hade åkt ut fick AIK inleda övertidsspelet med tre spelare mot Färjestads tre. Det höll i 1.34 sedan avgjorde Färjestads Ville Lajunen.

– Men jag tycker att vi spelar riktigt bra i de två första perioderna, jag tycker det är vi som leder hela matchen så vi borde ha kunnat haft ledningen med en eller två puckar då tycker jag. Sedan tappar vi lite i initiativ i tredje, framför allt efter målet och låter de ta över lite. Men vi gör framför allt en bra insats i dag, framför allt i de två första som vi kan jobba vidare på.
Förlusten var AIKs andra av två möjliga och att bara göra ett mål per match och inleda med två 1-2 förluster på övertid är så klart ingen höjdare:
– Nä det är skittungt att vi har tappat de här två extrapoängen två matcher i rad nu och självklart så måste vi börja göra fler mål framåt men samtidigt har vi bara släppt in totalt två mål under full tid i det här två matcherna, så det ser bra ut. Man brukar ju säga att man bygger bakifrån och det har vi en bra utgångspunkt att gå från nu. Vi vet att det kommer lossna snart, det är täta matcher vi har spelat. Det har varit två tuffa matcher mot ett svårspelat Timrå borta och ett topplag som Färjestad hemma här så självklart är vi missnöjda med två förluster men jag tycker ändå vi kan jobba vidare på det här och ta med oss det är att vi har tagit poäng i två raka matcher. Sedan vet vi att det kommer lossna i framtiden.

Varför har ni så svårt med avsluten? Ni har ju hur många chanser som helst?
– Ja och det är ju bra att vi har skapat nu för mot Timrå så var det inte bra. Då skapade vi inte så många chanser.

Vad är det som gör att ni inte får till det sista då?
– Nä men det är lite stolpe ut idag, för i dag kom vi in på mål och det är väl det enda man kan begära. Sedan har Esa där, öppet mål som går i stolpen och vissa dagar kommer en sån puck sitta och då kommer vi kanske vinna med 4-1. Så det är väl bara att ta med sig framstegen som vi har gjort jämfört med i torsdags till i dag så nästa gång på onsdag så kommer puckarna sitta också och då får vi tre poäng.

De som sett båda era matcher säger att den här var väldigt mycket bättre än matchen i Timrå?
– Ja absolut. Och jag tycker att vi har jobbat på. De två första perioderna mot Timrå var åt helvete. De ska vi inte vara stolta över – sedan kom vi in i tredje där och spelade bra och de två första här i dag spelar vi skitbra, då spelar vi ut Färjestad tycker jag och borde ha lite flyt och leda matchen då. Sedan i tredje så tappar vi lite intensitet och det straffar sig lite på slutet. Men på onsdag hoppas jag att vi kan släppa loss. Nu har vi haft både hemma och borta, nu är alla premiärer överstökade. Nu är det bara att köra så kommer poängen att trilla in också.

Ni blandade och gav verkligen idag. Fina sekvenser och så bara från ingenstans så rasar allt ihop sedan börjar ni om igen. Varför är ni så ojämna i spelet tror du?
– Det är väl så i början av säsongen antar jag. Det har sett värre ut på försäsongen också. Men samtidigt så länge som vi har något att falla tillbaka på i försvarsspelet – under de där dalarna – så har vi inget att vara oroliga över, tycker jag. När det inte funkar, de minuterna får man spela enkelt och sådär och det tycker jag ändå att vi lyckas med. Sedan får man försöka flytta upp spelet sakta och få in puckarna framåt.

(Intervjun som nämns i början av texten hittar ni här) http://marieshockeyblogg.blogspot.se/2012/08/mattias-janmark-nylen-det-ar-ju-det-har.html

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte om det är hans namn du vill syfta till med länken, men han har ju faktiskt själv valt vilket namn som skall stå på tröjan och då får man ju anta att det är vad han vill ha...

Anonym sa...

Verkar vara en bra kille det där. Hoppas han tar många kliv framåt i år (även om det naturligtvis inte brådskar).

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag tog bort länken som på en sida visar att han heter nylén men så här är det. Han har ett dubbelnamn och nu har jag fråga honom om det ska vara Janmark, Nylén eller Janmark-Nylén. Han sa att det inte är så noga men vi kom överens om att köra på Janmark. Det är ju hans själv som väljer, det får man acceptera tycker jag.

Marie Hallman sa...

anonym: Ja, verkar ha båda fötterna på jorden och bra attityd. HOppas det går bra för honom.