onsdag 26 september 2012

Johner: " Vi måste spela enklare " 
(Johner blev tvåmålsskytt. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Djurgården ägde spelet under långa perioder. Men var ineffektiva, stressade, spelade inte klart situationer, fick knappt iväg några skott på mål, sköt utanför och gjorde det på alla sätt och vis lätt för Oskarshamn att vinna matchen.

Det konstaterar i alla fall tvåmålsskytten Dustin Johner efteråt:

– Vi spelar bra men vi ger också motståndarna ett par enkla mål per match, det gör det svårt för oss. Vi kan ju inte hålla på och ge bort mål och sedan jaga i fatt hela tiden, då blir det svårt att vinna, säger han.

Och fortsätter:
– Vi måste spela bättre, spela mer som ett lag och vi måste klura ut snabbt hur vi ska göra det. Vi har inte gjort de framsteg som man kan vänta sig. Visst vi har många nya killar i laget men den ursäkten håller inte längre.  Vi måste bara fokusera bättre.

Vad är det som brister då, är det självförtroendet?
– Nej jag tror inte det saknas självförtroende. Det är bara att vi måste spela enklare. Vi krånglar till det och försöker göra för mycket saker just nu. Det är klart att det är tung press på laget att vi ska vinna och så men vi kan inte vinna en och en, vi måste vinna som ett lag. När alla spelar var och en för sig så tappar vi bara pucken till det andra laget eller man försöker göra långa pass, men det blir icing i stället och så slutar det med att vi är i vår egen zon hela matchen. När man försöker göra för mycket då krånglar man till det och då slutar det som i kväll, med förlust, säger Johner och fortsätter:

– Ofta när de kommer in i vår zon så lyckas vi trötta ut oss själva också innan vi ens kommer till ett anfall och när vi väl anfaller så är du trött, du byter, de dumpar in pucken i vår zon i gen. Det blir som ett ekorrhjul man inte kommer ur. Så vi måste fokusera på att spela enkelt i egen zon och ta oss ut här ifrån. Spelet i offensiv zon sköter sig själv när du känner dig fräsch och har energi. Vi har killar som kan göra mål, som har gjort det år efter år, vi måste bara ta oss ur egen zon så de får chansen att göra det.

Djurgården sköt bara 18 skott totalt! I första perioden sköts bara fyra futtiga skott på målet, i tredje dröjde det lång stund innan skott nummer tre avfyrades även om det till slut blev sex skott i perioden. Det oroar Johner:

– Så här har det varit hela tiden, både i den här matchen och i förra med. Och när vi väl är i deras zon så missar vi pucken, skjuter utanför, såna små grejer som gör att vi missar våra chanser. Och det är inte så att vi träffar ribba ut utan det är grova missar, vi är inte ens nära men vi kommer få våra chanser. Vi har ett tillräckligt bra lag för att skapa chanser men det är bara (lång paus) frustrerande… när man vet att man kan göra mål och skapa chanser så gör man inte det!

Hörde du att fansen buade efter första perioden?
– Ja absolut.

Sätter det extra press och stressa på killarna som är från Djurgården och som spelade här förra året?
– Kanske! Jag vet inte hur det var då för jag var inte här men jag antar att det var jävligt jobbigt att åka ut och så och vi vet vad fansen väntar sig – med all rätt. De betalar för att se oss spela och de betalar för att spela så bra som vi kan och vi har inte spelat så än. Så jag tycker att de där buropen… det var precis vad vi förtjänade efter första perioden och när vi ligger under med 0-3. Vi ska inte ens behöva hamna i det läget.

Att DIF delvis tappade koncepterna märktes även i tredje perioden då hemmalaget i sin iver att jaga i fatt till 3-3 sabbade för sig själv när man drog på sig två utvisningar på grund av för många spelare på isen. ”Det får inte hända” sa Challe Berglund på presskonferensen. Dustin Johner tror det handlar om:

– Kommunikationsproblem! Vi försöker sätta ihop lite olika kedjekombinationer, kastar om lite i ett försök att hitta gnistan, i ett försök att få något att hända och jag tror att när sånt händer i slutet av en match så handlar det om mycket känslor. Alla killarna vill så jäkla mycket, alla vill ut och hjälpa till och göra det där målet och är redo att kasta sig ut på isen. Men det är då man måste hålla sig lugn och inte förivra sig. Och det är det som är problemet just nu. Alla vill så mycket att det blir fel. Det är det som händer just nu så vi måste förenkla spelet, gå tillbaka till det som vi alla vet att vi ska göra, till grunderna.

Challe sa efter förra matchen att för många körde solo och sket i vad han sa istället för att spela som ett lag. Hur funkade samspelet i dag?  
– Delvis bra. Men delvis blev det samma fel som det har varit i de andra matcherna. Nu tror jag inte att någon gör det här medvetet. Det är ingen som går emot coachen med flit, det är jag säker på. Alla i laget vet vad vi måste göra men vi måste behålla kylan och det klarar vi inte. Nu har vi många unga i laget och det är stort tryck på dem också men vi måste behålla kylan när vi har pucken och ta rätt beslut istället för att få panik. Och det är det som det handlar om. Ingen går emot coachen för att jävlas utan…

… Man vill för mycket?
– Precis, alla vill bidra så mycket att det blir f-ö-r mycket, för snabbt och alla på en gång. När det tar tid att ta sig in i deras zon – då borde vi sluta dribbla, göra det enkla, dumpa ner pucken bara så vi får in den. Vi måste hålla det enkelt för när vi väl får ner pucken, får fast den i nere hos dem så får vi ett helt annat momentum och då är det som att vi plötsligt är ett helt annat – mycket bättre – lag. Ett lag som kan hålla sig fast i deras zon i evigheter och då är det bara jobba metodiskt och då kommer chanserna att komma, bara vi gör det enkelt för oss!

Det låter som att det saknas lite tålamod också?
– Absolut! Vi har bara spelat fem matcher av 55 men alla är stressade ändå när det ända vi behöver göra är att lugna ner spelet, behålla kylan, ta ett djup andetag och ta kontroll över situationen. Och när de kommer emot oss, då tar man ett djup andetag och behåller kylan då med. Det kommer ju alltid perioder i matchen när motståndarna har ett momentum, vi måste lära oss hantera det bättre.

Vill man hitta positiva saker i matchen så kan man titta på just Dustin Johner och en spelare som Marcus Sörensen, som skapar chanser hela tiden. Dustin Johner sitt tredje och fjärde mål för säsongen, fyra totalt på fem matcher.

– Ja, det är positivt men det är svårt att glädjas åt det när vi förlorar. Men visst bygger det upp mitt självförtroende när det gäller målgörande och i min roll som skytt, jag måste också skjuta mer och ta enklare avslut. Det finns tillfällen i pp när det inte funkat för mig heller, när jag har tappat pucken fast jag inte borde och såna saker. Det finns många detaljer jag måste fokusera på också, för de problem vi har – de finns hos alla i omklädningsrummet. Det är inte en kille som är missnöjd med spelet utan det gäller oss alla. Vi måste alla höja vårat spel, snabbt!

Vad säger du om dina mål?
– Det var skönt att få näta! Det första var verkligen ett turmål, det studsade via målvakten och in. Jag såg inte ens hur det gick in. Vid andra var det ett fantastiskt pass av Freddie (Linkan Bremberg), jag hade all tid i världen och jag tror inte målvakten ens såg pucken så båda var bara blunda och skjut så går de in!

Det var nära att Marcus Sörensen nätade också. Vid ett tillfälle tror jag pucken tog stolpe, stolpe ut?
– Ja, det tog nog i båda stolparna. Du ser det hända ofta i NHL faktiskt, att pucken går stolpe, stolpe, studs ut till kontring och mål. Så blev det nu (Oskarshamns 0-3 mål) Det gör att du tappar modet lite men så kan vi inte ha det. Och samma gäller när motståndarna gör sina första mål, det får inte dra ner humöret hos oss. Vi är bättre än dem, kan göra fler mål än dem, så gör de ett mål så får det inte bli någon stor humörsänkare, det är bara gå in och göra fler mål själva.

Vad säger du för övrigt om din första tid i DIF?
– Jag är inte nöjd direkt, det tar alltid ett tag när man är ny och innan man har lärt känna och har spelat ihop sig med de andra i kedjan och sånt. Min skridskoåkning har blivit bättre, den kändes äntligen bra idag, liksom hur jag hanterade och förde fram pucken. Hur jag skötte en del situationer i spelet. Men jag har mycket kvar att göra, precis som alla andra. Vi får ta ett steg i taget men som jag sa så är det viktigt att det vi får en förbättring nu, ju tidigare desto bättre.

Nu kommer Douglas Murray in i laget, på vilket sätt tror du han kommer bidra mest?
– Det är bara bra på alla sätt och vis. Bara det att han var med på värmningen i morse (inför matchen) gav oss massa energi inför matchen och att ta in en sån kille kan bara vara till hjälp. Definitivt. Han är en rutinerad NHL-spelare, han kanske kan föra in det där lugnet och kylan som vi saknar just nu. Vi har ju visserligen en hel del äldre, erfarna killar i laget redan som bidrar med sånt men en spelare som han… det är ovärderligt. Han är en sån som alla ser upp till, alla kommer kunna se hur kylig och säker han är med pucken där bak och det är en bra inspiration för alla. Det ska bli kul att se hur en sån kille spelar i den här miljön och vi kommer att lära sig mycket av honom också.

Kan han föra in lite självförtroendet i laget också?
– Det tror jag och det är viktigt. Självförtroende är allt i det här spelet, har du bara självförtroende så fixar du vad som helst.

Det självförtroendet hade behövts i den här matchen. Istället märktes det att DIF visserligen vunnit två hemmamatcher men också förlorat sina två bortamatcher och därför hade en extra press på sig att ta tredje raka hemmasegern.

– Alltså… i den här ligan så måste man alltid vinna hemma. Bortamatcherna är så svåra, var du än kommer vilket lag du än möter så har hemmalaget en fördel. Det bara är så här i Sverige, det är lite exceptionellt mycket så här faktiskt. Jag vet inte varför men hemmafördelen är så mycket starkare här än i andra ligor. Varför vet jag inte men jämför du med andra ligor, som de i Nordamerika så är det annorlunda. När lagen har hemmamatch kommer de alltid ut lite starkare och spelar bra som fan. Det är därför det är så viktigt att vinna sina hemmamatcher här, för borta är det tufft. Och när vi spelar här på Hovet framför våra fans så vet vi vad de väntar sig, det ger en viss press men det hör till när man spelar i Djurgården. Spelar man i Djurgården då finns det saker som man ska leva upp till och som fansen förväntar sig av dig – med all rätt.

Vad kan du och de andra mer erfarna bidra med för att få in kylan?
Det handlar nog bara om att leda med exempel, visa att så här gör man. Gå in och lugna ner spelet, styra upp det. Då lär sig de yngre det. Du kan säga till en ung spelare hur många gånger som helst hur de borde göra men det fastnar inte om inte vi äldre spelare som vi säger att de ska göra. Så det är in och leda med exempel bara, sluta snacka så mycket och bara köra.


2 kommentarer:

Johan sa...

Efter alla NHL-stjärnors intåg i Allsvenskan och Djurgårdens nedflyttning surras det mycket om vilken serie som är hetast.

Nu är det bevisat, Elitserien krossar Allsvenskan sett till publikintresse:

http://nhlresor.net/hockeyallsvenskan-inte-alls-speciellt-hett/

Är skillnaden så stor eller vad tror ni?

Gnagetmannen sa...

Ha ha ha ha ha. Bra statement.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/allsvenskan/djurgarden/article15516216.ab