lördag 22 september 2012

Pickard: "Vi måste fatta att det är tufft på bortaplan" 
(Picard stoppade Anze Kopitar men det blev ändå bara en pinne. FOTO SARAH CARLSSON/ARKIV)

Djurgården vände 0-2 till 4-2. Sedan tappade man både ledningen och poängen och fick nöja sig med en pinne efter att även ha förlorat straffläggningen:

– Vi måste se till att vara med i alla sextio minuterna. Vi måste fatta att det är tufft på bortaplan. När vi kommer är det årets match för alla andra lag. Nu spelade vi bra delvis, men det räcker inte. Vi måste spela bra matchen ut, konstaterar Chet Pickard.


Den kanadensiske målvakten hade väl knappast väntat sig att få möta Anze Kopitar i FM Arena i Mora när han skrev på för Djurgården. Men det var precis vad han fick göra på lördagskvällen då den regerande Stanley Cupmästaren gjorde debut för Dalaklubben.

– Hela samhället var – givetvis – på plats. Alla var minst sagt upphetsade över att få se Mora med Anze i laget men jag vet inte. För mig är det bara en spelare bland alla andra. Vi visste att det skulle bli mycket uppståndelse kring matchen men det spelar ju ingen roll för oss. Det som spelar roll är att vi bara fick med oss en poäng. Vi kunde ha spelat bättre hela laget, säger Djurgårdsmålvakten.

Ja ni har 4-2 vad händer sedan?
– Vi spelar inte i 60 minuter. När vi gjorde 4-2 (efter 7.26 av andra) så visste vi att det var mycket hockey kvar att spela och då måste vi hålla oss till vår gameplan. Vi måste förstå att det är så vi ska göra för hade vi bara gjort det så hade det gått bra. Man vill ju inte tappa en 4-2 ledning – nu har vi den en kvart in i tredje.  Sedan gör de ett pp-mål till 3-4 och efter det stod vi på hälarna och de kan göra 4-4 i slutminuterna. Det var tufft men det är en erfarenhet som vi får ta till oss. Det är tidigt på säsongen och ingen fara än men vi måste lära oss att spela bra på bortaplan också.

Har det varit stor skillnad på borta och hemmaspelat menar du?
– Nej det tycker jag inte, vi spelar inte olika så men vi måste bara hålla ihop laget i 60 minuter. Alla kunde ha gjort en bättre match, även jag. Nu blev det vara en poäng tyvärr.

Och ironiskt nog så var det inte superstjärnan Anze Kopitar som sänkte DIF. Han fick visserligen en andraassist vid Moras 3-4-reducering men Moras målskyttar hette Johan Alcén, Mikael Vikstrand, Tyler Gotto, Mikael Vikstrand och så Daniel Viksten som avgjorde straffläggningen efter en mållös förlängning där bland andra Dustin Johner brände ett friläge.

Anze Kopitar lade också en straff. Men den tog Pickard utan större besvär:

– Jag stoppade den bara. Alla var väl där för att se Kopitar göra mål och visst är det häftigt att få spela mot honom. Han var med och vann Stanley Cup i våras, han är en grym spelare och det var kul att få spela mot honom – han tog många skott mot mig (7 stycken maries anm) så det var kul! Men det hade varit ännu roligare om vi hade vunnit.
 
Hinner du kolla in vem som kommer under matchen?
– Jo det är klart att man känner igen honom, eftersom han är en av de bästa på isen. Han är en sån man lägger märke till, man ser ju direkt att han är en stor, bra spelare. Däremot hade jag ingen aning om vem hans bror (Gasper) Kopitar var, säger Chet Pickard.

Kanadensaren tog 37 av Moras 42 skott. Plus tog som sagt den där straffen som Kopitar lade.
– Han försökte finta bort mig med en backhand för att sedan sätta pucken mellan benen men jag tryckte bara ihop benskydden och stoppade pucken.

Nu blev det i stället Daniel Viksten som avgjorde med Moras andra straff samtidigt som Djurgården missade sina tre. Men det fanns positiva bitar att ta med sig hem och bygga vidare på också menar Pickard:

– Vi gjorde ändå fyra mål och spelar bra i vissa delar av matchen, det ger oss en pinne i alla fall. Vi ville självklart ha tre men kan man åtminstone få med sig än så har vi inte åkt hit förgäves. Sedan kan vi lära oss mycket av den här förlusten tycker jag.

 Och ni vände ju 0-2 till -2 i slutet av första och början av andra?
– Precis. Vi visar mycket karaktär när vi vänder 0-2 till 2-2 och sedan kommer ut och gör två snabba i andra. Det var en tuff atmosfär i hallen, deras fans gjorde ett bra jobb. Men så är det på bortamatcherna, det vet vi om. Så det finns både bra och dåligt att ta med sig hem och lära sig av.

Det var en del Djurgårdsfans med upp till Mora också hörde jag?
– Ja de var där! Jag såg dem bakom mig vid kortsidan i andra. Det var skönt, de sjöng och hördes bra. Det var coolt att de åkte med oss upp.

 Hur har det varit annars så här långt i DIF för dig?
– Bara bra! Det känns som att vi blir bättre och bättre och kommer samman mer för varje match och för varje träning vi har. Sedan måste vi inse att varje bortamatch innebär en fientlig omgivning men vi har ett bra lag och måste spela enkelt. När vi gör det så går det bra, det vet alla om också. Sedan har det varit kul att få spela hemma inför vår häftiga publik också.

Vad har varit roligast vid sedan av isen så här långt?
 – Oj, jag vet inte men… jag älskar Stockholm. Det är en fantastisk stad, bara att åka buss runt i stan och omgivningarna och se naturen och sjöarna är nice. Mina lagkamrater är riktigt sköna också, det har varit kul så här långt. Det är bara fortsätta så.

3 kommentarer:

Tuffe Viktor sa...

Kan du kolla stavningen av dif-målvakten. Du blandar Picard och Pickard i texten och överallt annars jag kan se så stavar han efternamnet Pickard och inget annat.

Lovisa sa...

"deras fans gjorde ett bra jobb"??! Driiiiiv inte.

Marie Hallman sa...

Tuffe Viktor. Ah sorry. Ska skärpa mig på den punkten.

Lovisa: Är Pickard som tycker så inte jag!