tisdag 11 september 2012

HockeyAllsvenskan kovänder om NHL-spelare

Först var det nej, nu är det plötsligt ja till lockoutade NHL-spelare – i HockeyAllsvenskan.

– Sammanhållningen inom HockeyAllsvenskan är viktigare än en enskild sakfråga, sedan får vi se hur många proffs som kommer, skriver Stefan Bengtsson, VD i HockeyAllsvenskan på twitter.

Han skriver också att:
– Fem klubbar har fört fram starka skäl mot ett nej och övriga nio motsätter sig nu inte att andra klubbar tar in NHL-proffs.
I det pressmeddelande som skickats ut nämns också att ”att frågan om eventuell konkurrensbegränsning måste utredas ytterligare”
En sak som varit allmänt rörig är ju vad ett korttidskontrakt är för något. Handlar det om en, två eller fyra månader? Det finns ju ingen exakt tidsgräns.
Och när ska det gälla? Vid skada, att man får en plats i HockeyAllsvenskan sent (läs Asplöven som har fått ok till sina korttidskontrakt).
Och vilka spelare ska det gälla? Varför får man ta in finländare utan kontrakt men inte NHL-spelare som står utan kontrakt vid en lockout?
Många frågor som ni ser och inget glasklart svar så långt ögat når. Nu har klubbarna i HockeyAllsvenskan enats om att styrelsen för HL, klubbarna och arbetsmarknadens parter (spelarfacket SICO antar jag) ska sätta sig ner och ta fram en definition om vad som är korttidskontrakt och vilka/när de ska gälla.
Och det är ju bra, klara tydliga riktlinjer är ju aldrig fel. Viktigt att alla vet vad som gäller i frågan.
Ett tidigare skäl till nej som förts fram är att klubbarnas ekonomi går åt pipan men där är inte HockeyAllsvenskan oroliga längre:
– Flera klubbar har i sina kommentarer understrukit att de farhågor för klubbarnas ekonomi som majoriteten tidigare anfört som ett skäl, inte längre tycks gälla. Flera spelare uppger att man avser spela mot ingen eller liten ersättning och försäkringar med flera kostnader skall vara hanterbara, säger de aktuella klubbarna enligt Stefan Bengtsson i HockeyAllsvenskan pressmeddelande.
Den stora frågan är ju om det överhuvudtaget kommer några NHL-spelare. Loppet är inte kört än, inte ens om det bestäms om en lockout den 15 september. Serien skulle ju inte börja förrän en månad senare enligt det ordinarie schemat och man lär säkert diskutera vidare även om det ser oenigt ut på söndag. Och om jag förstått en del spelare rätt, bland andra Kronwall, så vill han veta vad som gäller innan han åker hem. Att bara sticka hem för en vecka verkar inte vara aktuellt.
Men… nu finns i alla fall ett beslut här när det väl tas ett beslut där och det är väl bra det. Om sedan Elitserien följer efter lär visa sig även om man säger nej nu.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Publiken vill se så bra spelare som möjligt allt annat vore mycket märkligt. Kan i och för sig förstå klubbar som inte har spelare att ta hem att dom inte hoppar av glädje då flera lag riskerar att bli starkare.

Marie Hallman sa...

Jouni: Jo så är det väl alla är sig själv närmast.