onsdag 24 november 2010

Marie möter: Fredrik Claesson del 2

 
 (Fredrik Claesson. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Vid sidan av isen beskrivs han av alla som ”stor och galen”
När jag berättar hur lagkamraten Patrick Cehlin beskriver honom (ruta längst ner) får jag ett jätteleende tillbaka.

– Jo men det mesta stämmer nog. Jag är väl en sån som vill vara positiv hela tiden. Så jag kan nog vara lite pajas ibland när jag är med kompisar, tycker det är roligt.

Jasså, vad gör du då?
– Ah jag överdriver nog lite med skämt. Tycker om att ha roligt, är en ganska rolig typ. Och jag har lite konstig humor, ganska sjuk humor. Som Jim Carrey, han är min idol, säger Claesson och lyser upp ännu lite extra när vi kommer in på komikerstjärnan.

– Han (Carey) är också helt sjuk av sig. Jag vet inte om han är så utanför filmerna också men han är guld! Han är så bra! Hans miner och hans ansiktsuttryck, alla ljud, det är det jag gillar mest. Det kan gå överstyr med miner och så ibland, ha, ha. Men Carey kan också bli hysterisk, det gillar jag, he, he.

När man intervjuar Fredrik Claesson får man många sköna skratt. Jag måste hålla med Cehlin, DIF-backen är en på miljonen. Ingen kan till exempel hitta på konstiga straffar som han.
Och Claesson vann faktiskt en straffturnering i laget i början av säsongen. Men han får aldrig lägga några straffar på match.  

Han skulle gärna göra det men då får det nog bli en mer Svenssonvariant på straffarna. Hans egna specialare är mer roliga än effektiva. Som ”paddeln”.

Och här skulle ni ha behövt se Claesson visa hur det går till. Men tänk er en kanot. Och en kanotpaddel:
– Man håller klubban så här (tvåhandsgrepp på klubban som hålls horisontellt och liksom paddlar i luften), knuffar pucken framåt med skridskorna, sedan när man är framme vid målet drar man till med ett snabbt handledsskott.

En annan specialare kan man nog kalla... biljarden:
– Man åker rakt fram, sätter ner ena knäet i isen, håller klubban ungefär som en biljardkö med knoppen framåt och när man är framme vid målet, vänder man snabbt på klubban och stöter in pucken. Det går rätt fort när man gör det och jag har faktiskt satt den någon gång, ha, ha.

Tränaren Hardy Nilsson har sett paddeln.
Och:

– När han såg den så ... he, he... då kollade han på mig lite speciellt. Lite som ”vad håller han på med?” Den andra (biljarden) såg han inte. Det var nog lika bra det, skrattar Claesson.

Men varför sätta namn på straffarna?
– Äh det har bara blivit så. Det är väl jag, Sillen (Cehlin) och (John) Norman som gör det också, he, he.

En annan dold talang är att han gillar att sjunga. Inte professionellt utan bara på kul.
– Om det går någon bra låt på radion sjunger jag gärna med. Jag är väl lite speciell när det gäller sånt. Jag överdriver och försöker göra det lite roligt. Men när, äh det bara kommer lite då och då.

Patrick Cehlin hävdar att det mest är ballader, framför allt av Darin som står på repertoaren.
Men där skojar han lite.  Fredrik Claesson gillar ju mest rap, hiphop och r´n´b.

– Men de andra i a-laget kör mest country. Det är de som går mest. Jag hade aldrig hört country innan (han kom till a-laget) så det är inget jag är van vid. Det är mest de äldre som gillar det, he, he. Jag gillar mest rap, sånt som är motsatsen. Men det är kul att höra något nytt också.

Och när Djurgårdsbacken inte sjunger, gör crazy faces eller tränar hockey, så samlar han på amerikansk fotbollkepsar. Just nu har han 27 stycken upphängda hemma.

(FOTO JIMMY PETERSON)

Favoriten?
– Den köpte jag nyligen när jag var med J20-landslaget i Boston. Det står FAT C på framsidan och jag brukar kallas Fat C av mina kompisar.

Men du är ju allt annat än fet?!
– Jo men jag vill bli kallad för det, det finns en känd rappare som kallas Fat Joe. Det är så coolt, säger Claesson och bränner av ett jätteleende till.

Just nu är han åttonde back i a-laget. Spelar med J20 men tränar med a-laget regelbundet.
Han är glad bara han får sitta med och lära sig under matcherna.  Och är trots att han bara är 17 år aktuell för tas ut till junior-VM vid jul och nyårshelgen.

Förebilden i laget är inte oväntat – Marcus Ragnarsson.
– Ragge har alltid varit en idol för mig och min farsa. Han är en ledartyp, betyder mycket för laget. David Printz är också duktig. Han är stor och tuff och kan tacklas också. Så det är någon jag kan se upp till.



Fredrik Claesson väljer...
…favoritmusik: Hiphop, 50 cent är min idol inom musiken.
... favoritskådisar: Jim Carey, Adam Sandler, Will Ferell.
…favoritfilm: The Mask och andra filmer av Cary, finns många som Cabelguy, Ace Ventura med fler och så “Get rich or die trying” som handlar om 50 cent.
... favoritkäk: Jag gillar allt men det som känns bäst är väl pasta med korv.
... favorittvprogram: Amerikansk fotboll på ESPN, alla sportkanaler men också serier som Scrubs och 2 ½ men.
... svensk favoritskådis: Robert Gustavsson är rolig!
... favoritkläder: Ralph Lauren och en del dyra märken är kul. Man vill inte se allt för taskig ut, det är lite blandat.
  ... roligaste lagkamraten: Fimpen! (Christian Eklund). Han är alltid glad och har mycket skämt för sig.



Djurgårdsforwarden Patrick Cehlin om Fredrik Claesson:
– Han är en på miljonen eller nä en på tio miljoner. Han är den roligaste, eller inte bara roligaste utan mest sjuka människa jag känner. Han är en härlig prick. Det är inte så att han skämtar hela tiden utan han bara gör saker.

– Han är seriös och målinriktad, sedan är han rolig utanför isen. Han hittar på egna ord, ibland blandar han svenska och engelska och försöker vara som Jim Carey, de är likadana. Men han är ingen pajas! Han är bara väldigt rolig att vara med.

– Han är väldigt mogen i sitt spel, spelar enkelt och gör det han är bra på. Han kan vara som två olika personer och är jätteseriös när han håller på med hockey, men är helt galen vid sidan av. 

2 kommentarer:

Erika sa...

Han verkar vara en kul kille! Riktigt härlig intervju med honom, bra att du fortsätter med liknande intervjuer även under säsongen :)
men hur blir det med claesson nu, när ragge slutat? är han sjunde back eller?

Marie Hallman sa...

Erika Tack:) Nä han är åttonde back sa Montén häromdagen. Holmqvist, Lassen, Boumedienne, Kronwall, Eklund, Printz och Deilert går före. men jag tycker han borde få chansen igen, gjorde det bra när han var uppe i början av säsongen. Superskön människa för övrigt men också bra back, det är ju det viktigaste :)