söndag 7 november 2010

Tärnström " Vi har hela tiden trott på det vi gör"

(Dick Tärnström fotad i våras. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Fem raka!
AIK fortsätter chocka elitseriemotståndarna och så gott som alla experter.
För vem hade trott på sviten om fem raka mot Brynäs, Linköping, Frölunda, Djurgården och Timrå?
– He, he, ja det är stabilt. Men vi i laget har ju trott att det var möjligt! Säger AIK-backen Dick Tärnström.

Han säger det från hjärtat. Och menar, men handen på just hjärtat, att AIK hela tiden har känt att fem raka inte var någon omöjlighet.

– Ja, ja. Jo men så är det. Vi har hela tiden trott på det vi gör och på det här laget. Sedan har vi ju spelat bra en längre tid. När vi har förlorat har det mest varit med uddamålet så jo. Vi har trott på det. Vi jobbar hårt och tar inget för givet, varje match är ny och då börjar man om med jobbet.

Men ni hade en downperiod där i ett par matcher precis innan vinstsviten började. Vad gjorde ni för att komma ur den?
– Äh det var nog inget speciellt, vi har jobbat hårt bara. Nu har vi börjat få ordning på vårat pp också och har gjort mål i pp de två senaste matcherna. Det gjorde vi inte i början av säsongen men nu gör vi de rätta sakerna.

Efter kollapsen mot HV tänkte jag att jag kanske var optimist som tippade er tia. Det var ju ett sånt där läge där man knäckas men ni knäckte inte. Vad gjorde ni där för att inte knäckas?
– Nä men det är väl inget man blir knäckt av sådär... förlorar gör ju alla lag här och där under en säsong sedan har vi vunnit några matcher. Det är inget konstigt med det. Sedan har vi fått en liten streak även om det inte är så vanligt att man vinner så många som fem på rad men det har rullat på bra åt andra hållet bara.

Jo men ändå. Efter HV-matchen kände man ju att hjälp, liksom.
– Ja men det var ju faktiskt... första femton där i den matchen var ju bland det bästa vi har spelat. Sedan resten av den, det är ju faktiskt den enda matchen där vi har ballat ur, bortsett från seriepremiären mot Linköping. Sedan har det sett bra ut i varje match, det är inget konstigt att man förlorar ett par matcher här och där, säger Tärnström och fortsätter.

– Vi har ett bra gäng grabbar som kämpar och sliter och som har kommit till insikt nu att det inte är så stor skillnad på att spela i allsvenskan och i elitserien. Vi själva har trott på vad det här laget kan göra hela tiden. De som har skrivit ner oss kan inte ha sett oss spela i allsvenskan. Sedan måste man alltid döma ut någon och vi är ett lag som är nykomlingar då är det lätt att man dömer ut just oss som precis gått upp, säger Dick Tärnström.

Dagens match, mot Timrå, slutade som sagt 4-1.
Men när jag säger att AIK kändes rätt överlägsna tycker Dick tvärtom:
– Jag tycker inte att vi gör någon bra match alls faktiskt, den är sådär. Vi gjorde mål vid rätt tillfälle bara. Vi slarvar bakåt och sedan var anfallsspelet obetydligt, vi fick inga bra lägen så vi fick fokusera på att jobba hårt och jobba hem segern ändå.

Ditt mål, då. Värsta rökaren från blå? Den måste du väl tycka var bra.
– Ja det var väl bra, men det var mycket folk där framför mål så det styrdes nog in på någon tror jag, säger Tärnström ödmjukt. Som alltid.
AIK vann med 4-1 även förra gången som lagen möttes uppe i Timrå. Den vinsten var AIK:s första bortaseger och även första trean borta.
Lite lustigt då att det blev 4-1 nu igen, mot just Timrå borta.

– Ja precis. Det var lika med förra matchen (derbyt). Då blev det ju 5-2 för andra gången. Samma resultat två gånger där också. Men vi gillar sån här reprismatcher vet du, säger Tärnström med ett skratt i bussen på väg hem från Timrå.

Mentalt viktigt att ni tar såna här sviter?
– Jo men det är klart att alla stärks nu när vi har fem raka. Det blir en kul träningsvecka nu sedan är det bara på det igen.

 Men då utan Josh MacNevin. Tärnström såg inte smällen men lider med sin backkollega:
– Jag såg inte det som hände där jag satt (på bänken). Men det är aldrig bra när man får en knuff där vid blå, man har ingen chans. Det är där som det går som fortast, när man kommer och jagar pucken. Att bromsa upp där går inte.

Vad innebär det här för er? Han har ju varit enorm i pp?
– Ja, men inte bara där. Han har varit bra på allting, han har varit fantastisk de senaste matcherna. Det är ett skittungt avbräck men blir han borta (hela säsongen) så får någon annan gå in och ta över den rollen. Det är sånt som händer och som man vet kan hända även om man aldrig vill räkna med såna här skador, avslutar Dick Tärnström.

Bloggen tog ett par frågor om matchen till assisterande tränaren Gunnar Persson också.
Persson konstaterade att:

– Fem raka, det är sällsynt att man tar det i elitserien. Men vi har hittat en väg att jobba för varandra. Vi har en enormt bra målvakt och stor glädje i laget. Det är det som gör att det går.

Vad tror du var orsaken till att ni inte knäcktes av raset där mot HV71. Det kan ju ta ett rejält tag att komma igen efter såna smällar?
– Jo men jag tror det beror på att vi tålmodigt har jobbat vidare med det vi tror på. Vi fladdrar inte i väg och vrider och vänder utan jobbar på med det vi tror på oavsett hur det går i matcherna. Nu har vi en vecka ledigt, då gäller det att inte kliva upp på stora bron utan vi ska jobba och slita på varje träning framöver också så har vi en bra chans att ta fler vinster.

Inga kommentarer: