torsdag 11 november 2010

Äntligen!

Jag vet inte varför men det känns som att en del experter som brukar höras i mediebruset bara väntar på att Pär Mårts nya landslag ska förlora.
Märkligt.

Själv väntar jag med förtjusning på nedsläpp (18.10). Det var länge sedan jag var så sugen på att se en match i Karjala Tournament. Ja en EHT-match över huvudtaget. De har mest varit ett stort jaha de senaste åren men nu, äntligen, kommer det in nya skallar både i ledningen och bland spelarna.

Jag tycker Mårts har en skön inställning till sitt jobb och till det ärofulla (jo men faktiskt!) uppgiften att leda Tre Kronor, sveriges mest folkkära landslag.
Han är nyfiken, engagerad, har humor, är öppen för intryck från alla håll men har ändå pondus och en stark integritet för att kunna hålla sin egen linje.

Han hymlar inte med målsättningen - " vi ska vinna till varje pris, det är elit inte ungdomshockey det här". Och han är beredd att stå upp för sitt snack -"Går det åt skogen så gör det men då har vi åtminstone haft rätt målsättning. Om man inte ens går in med inställningen att vi kan vinna är det ingen idé att vara med". Precis så som Mårts betonade vad som nu gäller, när han presenterade truppen.

Precis så! Bra där Mårts!
Jag såg att Niklas Wikegård kallade Mårts för oengagerad och inbunden. Jag fattar inte vad den gode Wikegård menar. De gånger jag har träffat Mårts ( ett antal gånger sedan han var tränare i AIK 1998-2001) har han, till skillnad från många andra hockeytränare, varit nyfiken, intresserad och engagerad i olika ideer. Han vill ta till sig nya intryck, frågar gärna saker av de som ska intervjua honom för att själv lära sig något av situationen. Han är öppen och du får aldrig svar som " om jag visste det så hade vi väl gjort det" eller "hur ska jag veta det?" eller "du såg väl matchen eller?" eller "det fattar man väl själv!".
Och kanske viktigast - han är inte ängslig. Inte orolig för vad folk ska tycka. Han utsätter sig själv - med skräckblandad förtjusning som det verkar - för risken att bli sågad. Och detta för att han vill ta hockeyn framåt.

Han tar sig tid - med stora som små. Smörar inte för de "stora medierna" utan vill både byta tankar och ideer och skicka vidare sitt tänk till alla som kan tänkas vara intresserade på alla nivåer. Och så några till på det.
Jasägare är inga som går hem hos Mårts, hö hö svar går bort. Han vill pröva och stånga sina egna ideer och andras och det är något som Tre Kronor och svensk hockey mår jävligt bra av. Så heja Mårts! Och Heja Tre Kronor i kväll!

För nu är det upp till bevis, upp till Mårts att testa vingarna i det nya tänket efter en superlång (259 dagar tror jag det är ) långt startsträcka. 

Spelare jag kommer kolla in lite extra ikväll:

Mattias Ekholm - ett jättelöfte i Brynäs, håller han här?

Dick Axelsson - talangen finns, nu får han förtroendet också hur svarar han på det i en lite tuffare miljö (än snälla elitserien?

David Rundblad - Utskälld i vintras efter JVM men en som gör det Mårts vill mest = vågar testa saker. Vågar han med de Stora Kronorna på bröstet?

Jakob Silfverberg - hur trivs han utan sidekicken Calle Järnkrok?

Mattias Sjögren - en doldis märkligt nog, värd rubriker i elitserien. Är han det även i den här miljön?

Daniel Fernholm - det åkte många hakor i golvet när hans namn kom upp på presskonferensen, men Mårts har sett en "ny" Fernholm. Får vi se honom vi med?

Marcus Krüger - går tydligen in som 13:e forward och är tänkt att spela mycket boxplay men jag hoppas han får nytta av sitt tempo och offensiva blick för spelet också.

Avslutningsvis. Det är klart att ett så ungt och oprövat lag riskerar att åka på stordäng i kväll. Men jag kan ta det med bara jag får se rätt attityd på isen. Full fart framåt håll tätt bakåt, för att sno en Djurgårdsramsa.

20 kommentarer:

Eric sa...

Marie, har du inte pratat med Gozzi än? :'(

Larry sa...

Nu måste du ta upp något som är HELT JÄVLA HORRIBELT!!!!!! Ilkka Pikkarainen får YNKA TVÅ MATCHERS avstängning... 2 sketna matcher!!!! Som det har konstaterats så många gånger tidigare - Disciplinnämnden består av ett gäng stora djurgårdsälskare som inte kan ta vettiga beslut överhuvudtaget. Först det löjligt korta straffet för Boumedienne. Och nu det här - ännu mer löjligt korta. Pikkarainen borde varit avstängd lika lång tid som MacNevin var borta om det funnits någon som helst rättvisa och rim och reson i saker och ting. Två matcher är fullständigt horribelt. Det är så man saknar ord...
Men då disciplinnämnden mest verkar bestå av AIK-hatare och dif-älskare så borde kanske man inte kan förvänta sig något annat vad vet jag...

Bengan sa...

När det gäller Mårts så säger han ju emot sig själv lite. Han har ju sagt att i varje turnering ska alla de bästa spelarna vara med och spela för Tre Kronor. Varför är då inte spelare som Mattias Weinhandl, Tony Mårtensson och Johan Davidsson med? Vad gör praktsopor som Mattias Ekholm, Jacob Silfverberg och Marcus Krüger med i landslaget överhuvudtaget??? Christian Sandberg har ju varit ljusår bättre än Krüger i varje match den här säsongen för att ta ett exempel. Pär Arlbrandt levererar mer under en match än vad Jacob Silfverberg gör på tio.
Det finns minst 30 spelare i elitserien, KHL och Schweiz som är bättre än dessa. Ja säkert 50 om man börjar räkna.
Och där faller ju Mårts snack direkt om att alla de bästa ska spela. Nej Mårts ska sluta snacka så mycket skit och ta ut ett lag som verkligen består av de bästa spelarna.

lan-kan sa...

Pikkarainen är ett svin, kasta ut han från serien. Inga sportmanship där inte.

Marie, kan du rota lite i Nordgren till dif-scoopet som mupp-Ros har skakat fram?

Var när hur varför undrar man?

Annars som vanligt tack :D

Marie Hallman sa...

Eric Nej, jag prövade att ringa i helgen när han var utomlands, kom inte fram då. Har inte testat sedan dess. Sorry.

Larry: Ja det var lite blekt får jag säga... har inte varit vid datorn på några timmar och inte sett det där. Ska kolla vad det står i beslutet och så innan jag tycker till.

Bengan: Weinhandl har en nackskada, riskerar att behöva sluta helt, Mårtensson är också skadad.Går ju inte att ta ut dem då...Nobben av Johan Davidsson blev jag lite förvånad över men visst, han KAN ännu bättre... Ekholm är verkligen ingen praktsopa - tycker jag. Inte Krüger eller Silfverberg heller. Sampa har varit bra men han kommer nog få chansen så småningom. Om nu inte hans storlek fäller honom.
Men vad som är bästa laget är ju subjektivt.
Du tycker en sak, Mårts har en annan syn, sedan finns det typ några miljoner åsikter till.Så är det med allt tyckande.
Nemeth är jag övertygad om kommer få chansen, det sa Mårts på presskonferensen också. Anledningen till att han spelar nu är JVM som är på ingång och att det finns en överenskommelse landslaget emellan att inte använda spelare som är aktuella för just JVM i Tre Kronor förrän JVM är spelat = förrän efter nyår.

Marie Hallman sa...

lan-kan: hm, har som sagt inte varit vid datorn, måstre kolla vad Ros har skrivit då. Har väl ryktats om Nordgren sedan i mars nu... får återkomma till det senare möjligen. Tack själv lan-kan för att du läser! :0)

Marie Hallman sa...

lan-kan: har du någon länk? Jag kollade just på bladet och hittar inget om nordgren... om det nu inte är jag som är blind..

lan-kan sa...

http://blogg.aftonbladet.se/hockeybloggen/2010/11/i-dag-blir-det-torsk



Marie Hallman sa...

lan-kan oki men alltså... eh vad är det där? En mening rätt upp och ner bara? KÄnns märkligt, för OM Ros hade haft något rejält på fötterna så hade de slagit upp det stort och gjort en "AVSLÖJAR" av det. Varför skulle han då gömma det längst ner i en mening så där? Om han inte råkat lägga det där men då har han ju haft tid på sig att ändra ohc ta bort. märkligt verkligen. hm.

lan-kan sa...

Han är lite sådär, den gode Ros.Vi får se. :)

Marie Hallman sa...

Eric: Ringde nyss Gozzi. Nu var det ett mobilsvar som... är inte helt säker på språket men lät som ryska. Typ. Så jag antar att han är där, inte helt lätt att få tag på med andra ord...

Marie Hallman sa...

lan-kan ja vad fan? Grejen är ju den att jag känner ju Ros, vi har jobbat i hop när jag var på Bladet för hundra år sedan förvisso menändå. Har han en fet nyhet så lägger han den inte där. Då gör han en avslöjar, det gör han så fort det finns minsta möjliga läge till det så det känns lite strange....detta

Marie Hallman sa...

Eric - igen! Kollade lite med Mellqvist. Gozzi är i Ryssland med A-juniorerna. De har något utbyte med ryska juniorlag oh det är därför som Gozzi är där.
Att han var i Finland innan var bland annat för att bygga upp kontakter med klubbar och agenter där.
Ingen värvarresa - vad det verkar . Men jag ska kolla när han kommer hem

Bengan sa...

Visst kan folk ha olika åsikter om vad som är bästa laget. Men alla som hängt med lite inom hockeyn kan ju med lätthet se att en lirare som Krüger inte varit speciellt bra den här säsongen. Stefan Öhman som alltid producerar mycket poäng i Finland. Varför är inte han med? Han har fler poäng och mer än dubbelt så många mål som Marcus Krüger exempelvis. Pär Arlbrandt som har dominerat i elitserien är heller inte med. Det finns som sagt många spelare därute som är bättre än många av de som är uttagna.

Lite lustiga noteringar i övrigt:
Fick kraftiga AIK-vibbar över Tre Kronor, verkar som om Mårts har sett många Gnagetmatcher på video. Det är ju precis på det där sättet som AIK spelar i elitserien. Det gör det hela ännu märkligt att ingen AIK:are är uttagen. Christian Sandberg och Johan Andersson hade trivts som fisken i vattnet.

Lite komiskt också att de spelade samma mål-låt för Tjeckerna som AIK har :-) Tänk att de ska kopiera Gnaget precis överallt. Vi var absolut först med den, sedan har de kopierat den på många ställen (däribland i Timrå faktiskt) lite tramsigt faktiskt. De kan inte komma på något eget?

Anonym sa...

Bengan: Sådär mycket skitsnack i ett och samma andetag var det längesen jag fick höra. Det är svårt att bemöta allt du tar upp, eftersom du tar upp så mycket, men jag tänkte ändå plocka ut några bitar.

- Så det är bara poängen som räknas, alltså? Hur många matcher SER du faktiskt under en säsong? Av din sågning att döma, är det i alla fall uppenbart att du inte har sett Marcus Krüger spela i år.

- Öhman spelar i Finland. Du ser inga problem med din jämförelse med det faktumet i åtanke? Han är dessutom 34 år och har aldrig tagits ut till landslaget förut. I wonder why...

- Ja, vem kom först egentligen - hönan eller ägget? Det har aldrig slagit dig att Mårts kanske hade sin spelidé klar för sig redan innan han såg AIK spela? Hur det förhåller sig med er mållåt (som för övrigt är jvligt kass) låter jag vara osagt, men jag vill minnas att jag har hört den i ganska många andra (hockey)sammanhang långt innan jag hörde den i samband med era matcher. Oavsett vad så är det väl allmänt känt att ni gärna tar på er äran för både det ena och det andra, vare sig det finns någon grund för det eller inte (vilket inte minst du, min vän, är ett tydligt bevis på).

Anonym sa...

Bengan: Just det. Jag glömde att be dig ge exempel på vilka spelare du saknar från KHL (Ryssland), NLA (Schweiz), DEL (Tyskland) och SM-liiga (Finland). Och nämn för allt i världen inte Daniel Tjärnqvist, Mattias Weinhandl eller Tony Mårtensson, eftersom dessa har tackat nej (de två sistnämnda p.g.a. skada).

För övrigt ska det naturligtvis stå "vad kom först" och inte "vem kom först" i mitt förra inlägg. Tyckte att det kunde vara bra att påpeka detta innan diverse besserwissrar börjar göra sig lustiga över det lilla missödet.

Marie Hallman sa...

Bengan coh anonym: Det är ju egentligen Mårts som ska svara på varfrö vilka är med och inte, då det är han som tagit ut landslaget... han har en idé coh i dag såg det skitbra ut! Tycker jag. Krüger var för övrigt bra, fick kliva in när Dick Axelsson klev av coh gjorde det bra!

Anonym sa...

Marie: Jovisst, men det är alltid trevligt att diskutera, även tyckare emellan. I det här fallet skulle jag också vilja ha en motivering till Bengans totalsågning av truppen, då jag inte förstår vad han grundar den på.

Bengan sa...

Ägget kom såklart först.
Dinosaurierna lade ju ägg och det var långt innan hönorna travade omkring på jordskorpan.

Vi hade vår "mållåt" (I will survive med Hermes House Band) i elitserien redan 2002, någon månad innan Hermes House Bands CD hade släppts. "Halelujah" som spelades innan byttes ut direkt mot den här som var betydligt "svängigare". Därefter dök den upp på allt fler arenor. Har hört den spelats när jag varit på fotboll i både Holland (Feyenoord) och i Turin (Juventus). Men det var först efter att jag hört den i Globen.

Han som var lagets stereoskötare i Globen snappade hade fått den privat via skivbolaget. Finns knappast någon som kan ha varit före med just den.

Att Öhman inte plockats ut i landslaget tidigare kan du väl fråga Bengan om... enligt Mårts skulle ju heller inte ålder spela någon roll. De allra bästa ska spela alla Tre Kronors matcher, oavsett om de är 18 eller 40.

Anonym sa...

Bengan: Om din utsaga stämmer förefaller ju ni ha varit först med låten, ja. Jag är emellertid inte helt tillfreds med ditt svar i övrigt, så besvara nu följande. Hur många matcher har du sett med Marcus Krüger den här säsongen? Med Stefan Öhman? Vilka spelare, förutom Öhman, saknar du? Motivera gärna.