onsdag 24 november 2010

Marie möter: Fredrik Claesson del 1

Den här intervjun såg jag fram emot länge och den var riktigt rolig att göra. Här har ni Fredrik Claesson! (som för övrigt fyller 18 år i dag. Grattis!)




(Fredrik Claesson, en härlig prick. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han spelar moget för sin ålder. Är helt galen vid sidan av.
Älskar att ta stort defensivt ansvar. Och längtar efter en blåtira.
Djurgårdsbacken Fredrik Claesson:
– Är en på miljonen. Nej en på tio miljoner. Han är den roligaste och mest sjuka människa jag känner. Han är en härlig prick, säger lagkamraten Patrick Cehlin.

De som inte visste vem Fredrik Claesson är blev varse redan på försäsongen när han fick för sig att ta en fajt.
Och av alla människor råkade ge sig på Helsingfors tungt meriterade stjärna Ville Peltonen utan att ha koll på vem det var.

Finländaren fräste något – Claesson är osäker på vad – efteråt.
17-åringen själv bara log. Han hade ju skitkul.

Och slåss, ja varför inte?
– Alltså jag tänker inte åka runt och slåss ofta men om det behövs så gör jag det gärna, då vore det kul att ta en riktig fajt. Jag har aldrig haft en blåtira, det vore kul att ha, ha, ha. Eller att få tänderna intryckta lite, säger Claesson med ett stort skratt.

Efter det är jag tvungen att fråga om han skämtar eller inte men nä.
Faktiskt inte, fast han är medveten om att man nog ser lite ”halvrasslig ut” efter en sån smäll.

Så här långt i karriären har nyss fyllda 18-åringen Claesson klarat sig hyfsat från smällar även om han hade rejäl otur förra året.
Då fick han operera nyckelbenet två gånger. Först efter en tackling i en HV-match och när den skadan hade läkt kom nästa smäll på samma ställe, fast nu efter en tackling under en landskamp mot USA.
Som minne har han 47 stygn och en inopererad metallplatta fastsatt med åtta skruvar.

Är du inte rädd att bli stämplad som slagskämpe eller buse när du säger att det vore kul med en fajt eller en blåtira?
– Äh, nä tanken är ju inte att slåss så ofta. Det vore bara kul att göra det någon gång eller så. Och det är ju inte så mycket slagsmål i Sverige heller, konstaterar han.

Men tro nu för guds skull att slåss är det enda som Djurgårdsbacken kan och vill.
Han älskar att ta ansvar på isen.
När andra slåss vill glänsa offensivt föredrar Fredrik Claesson att ta det defensiva jobbet.

– Jag vill vara defensiv, spela mycket boxplay. PP kan andra göra bättre, jag passar bättre där nere vid defensiven. Och det är roligare att få mycket förtroende i boxplay än att spela pp. Fick jag chansen i pp så skulle jag tycka att det var kul men det är inte så att jag tjatar om det.

(FOTO ANDREAS GRANDIN)

Vad är det som gör dig bra defensivt då?
– Det är väl att jag tar kropp lite då och då, även om jag kan bli bättre på det. Jag försöker lira stabilt och göra enkla förstapass så vi får igång uppspelen.

Största idolen heter Douglas Murray.
– Han är tuffast av alla. Han vågar ta en fajt för laget, han tacklas och han har modet i sig. Han gör allt för at vinna och är rätt spelskicklig - det såg man när han var i Globen.

 Men där nobbade han ju en fajt!
– Ja, det var moget av honom. Det var bra, men det hade varit mäktigt att få se honom ta den fajten, vilket jubel det hade varit! Säger Claesson.

När han förklarar hur han själv vill spela så är det som att se en hybrid av de två före detta Djurgårdsbackarna Ronnie Pettersson och Douglas Murray framför sig.

– Jag vill vara stabil. Laget ska känna sig tryggt när jag är inne på isen. Jag vill ta mycket kropp, vara en jobbig jävel. Ligga på och vara aggressiv på motståndarna i försvarszon, det är väl det.

Hur har det gått i a-laget så här långt tycker du?
– Det har varit lite upp och ner. Jag började köra med a-laget, men gick ner till J20 igen när Ragge (Marcus Ragnarsson) och (Staffan) Kronwall kom tillbaka. Jag tyckte det gick bra i början, sedan gick det sämre mot Brynäs och Modo, det flöt inte på lika bra där som i de första matcherna. Där gjorde jag några enstaka misstag, men de syns mycket mer här än om man gör dem i juniorhockey. Efter de matcherna har det känts bättre igen. Nu känns det bra.

Vad tycker du själv kan bli bättre?
– Jag kan ha snabbare fötter, bli snabbare och mer aggressiv i mitt spel. Sätta mer press på motståndarna och bli mer spelskicklig.

Hur vill du att din karriär ska vara om fem år?
– Då vill jag vara som Murray. Det vore mäktigt!

Men du tacklar inte så mycket väl?
– Nej, det gör jag inte. Det blir mest när jag är arg. Det är nästan så att jag måste bli arg för att tacklas, säger Fredrik Claesson med en viss glimt i ögat.

Och han vet vad som krävs.
– Ska man vara bra på att tacklas så krävs tajming. Men det får man med tiden. Det är något man måste träna på. Man måste ha det tålamod och det mod som krävs, man måste gå till jobbet varje dag. Man måste se det så, som ett jobb, fastän hockey är det roligaste som finns tycker jag.

( Foto:www.hockeymedmariehallman.se) 

Men det var riktigt nära att det inte blev någon hockeykarriär för Fredrik Claesson.
Orsaken?
En inte helt genomtänkt placering i pojklaget, där den sprallige killen fick inleda sitt hockeyliv som enbart målvakt.

– Det var så tråkigt att bara stå där hela tiden. Man blev så kall, vi spelade ju på uterink då. Jag ville röra mig men spelade målvakt i förstalaget i Haninge i tre år. Det funkade riktigt bra i och för sig men sedan ångrade jag mig och ville spela ute i stället. Därför tog jag en paus från hockeyn i tre månader.

Till slut kom tränaren och sa att han ville ha Claesson tillbaka. Tränaren utlovade en test av andra positioner i laget och då kom suget tillbaka.

– Man kände sig mer inne i laget som utespelare, det finns ju bara två målvakter men en massa utespelare. Jag fick prova på det när tränaren varit och pratat och det var väl när jag gick till Bajen som jag funderade på att bli back. Men jag tror att Bajen tog mig mest för att jag var stor, de ville ha stora spelare, ha, ha.

Men om du inte hade fått sluta stå i mål så hade du slutat med hockey?
– Ja precis.

Hur vill du att karriären ska se ut?
– Jag vill kunna leva på hockey, spela så länge jag kan. Bli proffs och spela i NHL, ta alla de här olika gulden, säger Fredrik Claesson.

2 kommentarer:

Tobias sa...

Jag tror verkligen att Claesson kan bli en riktigt stabil defensiv back. Så jag skulle verkligen vilja att Hardy vågar spela han mer än vad han gör, en plats jag tkr han kan ta rakt av är Lassens plats.

För Lassen har bara spelat bra en match den här säsongen och det var hans första, nu varje gång han är inne sitter jag med hjärtat i halsgropen...

Marie Hallman sa...

Tobias: Håller inte riktigt med dig om Lassen även om han har en del att jobba med, fast det om Claessson är vi eniga om. Jag tyckte han gjorde det riktigt bra när han var med i början, så mer speltid på honom vore kul.