fredag 12 november 2010

Två matcher och böter...

... det är alltså (som ni säkert redan sett) det straff som Timrås Ilka Pikkarainen fick efter den tryckare han gav Josh MacNevin som ledde till att han åkte in i sargen med fötterna före och bröt ena fotleden på två ställen.
Pikkarainen missar Luleå och Brynäsmatchen efter omstarten, de 20 000 han får i böter motsvarar en match så egentligen är det totalt tre matcher som han får.

Så här motiverar nämnden sitt beslut
" Nämnden konstaterar att Ilkka Pikkarainen utdelar en knuff i ryggen på en motspelare i ett läge då de befinner sig några meter från sargen. Enligt nämndens bedömning gör sig Ilkka Pikkarainen skyldig till vårdslöst spel då han utdelar tacklingen. Förseelsen sedd för sig är dock av förhållandevis lindrig karaktär och det är olyckliga omständigheter som gör att konsekvensen tyvärr blir att motspelaren ådrar sig en allvarlig skada."

Jag tycker Discipinnämnden är helt fel ute. Jag tror i och för sig inte att Pikkarainen menade att skada MacNevin men han borde veta vad som händer, i den farten som båda spelarna har vid just det stället på isen.
Samma tryckare i ryggen på open ice hade varit harmlös, nu delar han ut sin tryckare i ryggen på MacNevin där det är som allra farligast och det borde han känna i ryggmärgen att så gör man inte.

Jag tänker inte säga hur många matcher han ska få då det känns hopplöst att säga en vettig siffra då tidigare domar från nämnden mest liknar ett lotteri, så det blir svårt att jämföra. Men precis som spelarna är ansvariga för vad de råkar göra med klubban,  på samma sätt bör de vara ansvariga för knuffar i ryggen vid fel platser på isen. Och därför känns två matcher för lite.

Och nu vet jag att det kommer att ramla in kommentarer om DIFiplinnämnden men det är ju bara trams. Det stora problemet med Disciplinnämnden är ju att de dömer helt random. Det blir lite hipp som happ, oavsett vilket lag det gäller. Så har det varit länge tyvärr.Det finns ingen vettig linje, något rättesnöre som känns genomtänkt. Det blir lite lotteri av det hela, oavsett vilken spelare eller vilken förseelse det gäller. Och det är inte bra.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker att hela den händelsen är skrämmande lik den Lehoux råkade ut för förra året, där blev det inte snack om något straff eller så!

Visar bara hur jävla köpt hockeyligan är!

Charlie sa...

Tycker faktiskt inte att det är något att stänga av någon för. Matchstraffet var mycket nog. Det är en liten kroppskontakt som oturligt nog fick katastrofala konsekvenser för Mc Nevin. Jättetrist naturligtvis, men det fanns inget som var fult eller avsiktligt i den situationen. Det är tillåtet att peta på varandra i ishockey. Tycker att man jagar fel saker från DL.

Marie Hallman sa...

Anonym och Charlie: ja där ser man ni har två helt olika syn på saken. Det är ju en bedömningsfråga men det är väl det jag tycker är knepigast också, att nämnden inte har någon uttalad röd tråd. Känns som lite lotteri emellanåt, tyvärr.

Anonym sa...

Snacka om inkonsekvens...Förra sessen bombarderade jag mfl andra dessa diciplintomtar efter det att brynäs kokko knuffat in lehoux med i en sekvens då han redan tappat balansen med full fart in i sargen-huvve före dessutom, ett mirakel i mitt tycke att lehoux inte bröt nacken, däremot blev han borta ca 10matcher och kokko fick inge straff överhuvdtaget.

Frank sa...

Charlie: Du måste vara antingen bananälskare eller fullständigt blind. Nåja vi är ändå bäst i Stockholm så det hjälper inte hur mycket hjälp ni ändå får från era kompisar i disciplinnämnden. Vi kör över er ändå 10-4 på två matcher kan ni inte snacka bort.

Till domen, så är den fullständigt horribel. Hade det funnits något som helst rim och reson och sunt förnuft skulle Pikkarainen blivit avstängd under samma period som MacNevin är borta. Varför ska han få spela efter bara två matcher när han förstört säsongen för en helt annan spelare? Det får inte jag att gå ihop någonstans. Det enda rätta och rättvisa vore att stänga av Pikkarainen så länge MacNevin tvingas vara borta, är det resten av säsongen så är det så. Det hade varit mest rättvist. Då kanske han lär sig något till framtiden och framförallt att andra lär sig att ta det lugnare i samma situationer. Det är ju hål i huvudet på någon i disciplinnämnden, där "brottslingen" får kortare straff än den "drabbade".

Lossenlad sa...

Frank. Du är för dödsstraff också va?..

Diciplinämnden är ett enda stort skämt. Känns mest som ett gäng gamla gubbar som spelar roulette om vad folk ska få för straff..
Precis som du säger Marie så saknas det en röd tråd att gå efter. Detta har i mina ögon varit uppenbart under flera år och jag förstår verkligen inte varför inget har gjorts åt det.. Det handlar om mycket pengar och många människor som blir påverkade..

Charlie sa...

@ Frank: Ja jag gillar bananer, ge mig! Kul att se att en råtta aldrig förnekar sig. 10-4, tre derbyn och 36 omgångar kvar.

Så du menar att om Mc Nevin hade stukat tummen istället och missat en träning så hade Pikkarainen inte blivit avstängd alls? Du ser hur fel det skulle bli va?

Det är fortfarande inget fult han han råkade ut för, det är skitsynd om Mc Nevin men att hålla på att gapa bara för att det råkade vara er bästa back är bara pinsamt.

Mattias sa...

Frank: Du är hopplöst fel ute. Förseelser likt denna sker otaliga gånger varje säsong och 99 gånger utav 100 uppstår ingen skada över huvud taget. Anledningen till att denna händelse blivit så uppmärksammad är såklart att MacNevin ådrog sig en ordentlig skada. Hade denna inte uppstått hade heller ingen gnällt. Jag delar helt disciplinnämndens domslut. Förövrigt verkar det ha blivit en trend bland hockeyexperter att anmärka på nämndens beslut.

Lossenlad sa...

Med all rätt Mattias.
Säger inget om i fall han ska eller inte ska bli straffad. Jag har inte betalt för det. MEN jag tycker iaf någon form av konsekvent bedömning kan vara på sin plats.

Ta jämförelsen andra gör här. Det Lehoux råkade ut för förra säsongen är snarlikt det som hände nu, och där blev det inte ens matchstraff och aldrig något tal om avstängning trots en otäck skada.
Finns fler exempel på samma typ av situationer som renderar i helt olika straff. Tycker det är märkligt och är glad över att även svensk media uppfattat detta tillslut.